Bucureştiul vibrează: E weekendul maratonului! Câte locuri mai sunt disponibile şi care sunt taxele de înscriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două zile, străzile Capitalei se vor goli de maşini, urmând a fi bătute la pas de peste 16.000 de alergători din 60 de ţări în cel mai mare eveniment de sport de masă din ţară.

„Dacă vreţi să înţelegeţi ce înseamnă voinţă, mergeţi ca spectator la un maraton!“. Citatul îi aparţine lui Kathrine Switzer, o alergătoare care a intrat în istorie.

În 1967, Switzer a devenit prima femeie care a alergat în Maratonul din Boston. La vremea respectivă, participarea reprezentantelor sexului frumos era interzisă, organizatorii considerând că ele nu pot face faţă distanţei de 42.195 de kilometri. Switzer le-a înşelat însă vigilenţa, a luat startul şi, când organizatorii au încercat să o oprească pe parcursul cursei, ea a fost apărată de prietenul ei şi aşa a reuşit să treacă linia de sosire.

Între timp, maratoanele stradale au devenit evenimente de anvergură, de mare mândrie pentru fiecare oraş. În America, zilele maratonului sunt considerate adevărate sărbătoare: oamenii fie că aleargă în diferite probe, fie că îşi caută un loc pe traseu pentru a-i încuraja pe participanţi. La New York, de pildă, numărul alergătorilor depăşeşte 60.000, iar numărul spectatorilor ajunge la...un milion!

„Concurăm“ cu Budapesta

În acest weekend, mai precis duminică, are loc a 10-a ediţie a Maratonului Internaţional Bucureşti. Datorită fostei campioane olimpice la canotaj, Valeria Răcilă van Groningen (60 de ani), începând din 2008, Capitala a intrat în rândul oraşelor care găzduiesc, anual, un maraton. Spre exemplu, în acest weekend, se organizează şi Maratonul Internaţional de la Budapesta care a ajuns, totuşi, la a 32-a ediţie! Cursele americane au o vechime şi mai mare: Boston Marathon a început în 1897, iar New York s-a alăturat acestei nebunii spectaculoase în 1970.

Sub 1.000 de oameni la prima ediţie

Chiar dacă cursele stradale au început mai târziu în România, „microbul“ a prins repede, iar numărul participanţilor a crescut de la un an la altul. „Cred că în 2008, la prima ediţie, au fost sub 1.000 de oameni. Acum, în weekend, vor fi peste 16.000 de participanţi dintre care vreo 4.500 – 5.000 de copii în cursele care le sunt destinate“, ne-a explicat Valeria Răcilă.

Cel mai spectaculos traseu de la înfiinţare

Fiind o ediţie specială, a 10-a, Maratonul Internaţional Bucureşti 2017 va avea cel mai frumos traseu de până acum. Dacă la prima cursă, în 2008, un circuit de 10 kilometri a fost parcurs de patru ori de participanţi, acum el a fost extins la 36 de kilometri, cu bucăţi care se vor repeta pentru ca distanţa totală să ajungă la 42.195 de kilometri. 

În premieră, traseul va străbate oraşul până în zona de nord, până la Piaţa Victoriei şi Arcul de Triumf!

De ce să plătim ca să alergăm?

Alergarea e un sport pentru practicarea căruia nu-ţi trebuie mulţi bani. Sunt necesare o pereche bună de adidaşi şi un tricou de calitate – nu de bumbac! – care să nu reţină transpiraţia. Oriunde în lume, pentru a participa în cursele stradale, oamenii plătesc taxe de înscriere. La New York, ea ajunge la 500 de dolari! Pentru cei care n-au alergat într-un astfel de eveniment până acum, apare o întrebare: de ce să plătesc ca să alerg, pe când pot să alerg, gratis, în parc?

Răspunsul ni l-a oferit Valeria Răcilă: „În parc, n-ai atmosfera de la maraton. Vorbim despre adrenalină, despre faptul că alergi alături de atât de mulţi oameni. E o senzaţie care nu se compară cu nimic. E greu de crezut că vei alerga 42 de kilometri în parc de unul singur. Atunci când alergi într-un maraton, îţi depăşeşti limitele şi ajungi să te cunoşti mai bine“.

Vin şi africanii!

Ca în fiecare an, la maraton vor fi prezenţi şi alergători de elită din Africa. Cum Bucureştiul a aplicat pentru a obţine „Bronze Label“, o categorie superioară faţă de cea de acum, e obligatorie prezenţa atleţilor de elită (femei şi bărbaţi) care trebuie să fie de patru naţionalităţi diferite.

În weekend, vom avea participanţi din peste 60 de ţări. E un fel de turism sportiv. Sunt alergători amatori care au venit la Bucureşti pentru acest eveniment. Valeria Răcilă van Groningen preşedinte Bucharest Running Club     2 ore, două minute şi 57 de sutimi e recordul maratonului la masculin. La feminin, recordul e de 2 ore, 17 minute şi 42 de sutimi.

Primul om care a alergat maratonul a murit imediat!

Mulţi nu ştiu, însă maratonul are mereu aceeaşi distanţă: 42.195 de kilometri. Cum s-a ajuns la ea? Legenda spune că aceasta e distanţa pe care a parcurs-o Fidipide, faimosul vestitor care a alergat până la Atena să anunţe victoria grecilor împotriva perşilor. Când a ajuns la destinaţie, parcurgând cei 42.195 de kilometri, el a strigat: „Am câştigat!“. Apoi, s-a prăbuşit şi a murit!

În ce probe te mai poţi înscrie

Ziua Probă Locuri disponibile Taxă

Sâmbătă Cursa copiilor 440 (10-12 ani, 12-13 ani) Gratis

Sâmbătă Cursa populară (3Km) 700 45 lei

Sâmbătă Cursa adolescenţilor (3Km) Sold-out -

Duminică Maraton 150 56 de euro

Duminică Maraton ştafetă 250 de echipe 132 de euro

Duminică Semimaraton 300 43 de euro

Duminică 10K Sold-out -

*Înscrierile se fac la Sport Expo, amenajat în Piaţa Costituţiei, în limita locurilor disponibile.

Programul weekend-ului

*Vineri (13.00 – 20.00)

Înscrieri (Semimaraton, Ştafetă, Cursa Populară) şi ridicare kit-uri (Maraton, Semimaraton, Cursa Individuală 10K, Ştafetă, Cursa Populară)

*Sâmbătă (07.00 – 08.00)

Înscrieri şi ridicare kit-uri Cursa Populară

*Sâmbătă (08.30)

Start Cursa Populară

*Sâmbătă (07.00 – 10.00)

Ridicare kit-uri Cursa Adolescenţilor

*Sâmbătă (10.30)

Start Cursa Adolescenţilor

*Sâmbătă (07.00 – 14.40)

Înscrieri şi ridicare kit-uri Cursa Copiilor

*Sâmbătă (11.00 – 20.00)

Înscrieri (Semimaraton, Ştafetă) şi ridicare kit-uri (Maraton, Semimaraton, Cursa Individuală 10K, Ştafetă)

*Sâmbătă (12.50 – 15.10)

Startul Cursa Copiilor în funcţie de categorie de vârstă

*Duminică (07.00 – 07.30)

Doar primire kit-uri şi doar pentru cei înscrişi care pot dovedi că au sosit în Bucureşti în dimineaţa zilei de 15 octombrie

*Duminică (08.00)

Start Cursa Individuală 10K

*Duminică (09.20)

Start Fotolii rulante

*Duminică (09.30)

Start Maraton, Maraton Ştafetă, Semimaraton

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite