Bronz născut din sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Martin a adus României  o medalie olimpică la haltere  după 16 ani
Răzvan Martin a adus României o medalie olimpică la haltere după 16 ani

Povestea lui Răzvan Martin, orfan de tată şi abandonat de mamă, poate reprezenta o lecţie de viaţă.

Răzvan Martin, tânărul de 20 de ani care a completat zestrea de medalii olimpice a României cu un bronz obţinut la haltere, categoria 69 de kilograme, are în spate o poveste dramatică.

Halterofilul, născut la 22 decembrie 1991, n-a avut o copilărie fericită. Rămas fără tată de la vârsta de trei ani şi abandonat de mamă, sportivul a crescut din casă în casă, uneori pe străzi, până la vârsta de nouă ani, când a fost adus la Clubul Sportiv Municipal Bistriţa de Mugur Saranciuc, antrenor emerit de haltere. „Îl cunosc pe Răzvan Martin de când avea nouă ani. El e născut la Cluj, dar l-am cunoscut la Bistriţa, la un concurs de haltere pentru copii. L-am adus la club, i-am dat o cameră la căminul nostru şi m-am ocupat de el ca şi de copilul meu, până când l-a luat în custodie o mătuşă de-a lui. A fost un copil scăpat din mână.

Mătuşa a vrut de mult să-l adopte, dar procesul de custodie s-a întins pe o perioadă lungă, deoarece mama lui nu se prezenta la termene. Pe ea n-a interesat-o deloc de Răzvan. L-a căutat abia recent, când băiatul a început să câştige medalii", şi-a reamintit Saranciuc. Antrenorul, care a urmărit evoluţia sportivului său, acasă, la Bistriţa, a mărturisit că a anticipat performanţa halterofilului. „A pierdut argintul la un kilogram, aşa cum a mai păţit şi la alte competiţii. Putea mai mult, dar să nu-l mâniem pe Dumnezeu. Mă bucur că va lua renta viageră", a declarat antrenorul.

Ridică 20 de tone la antrenamente

Ascensiunea lui Martin a început în perioada junioratului. În 2008 a devenit campion european şi mondial la juniori şi în acelaşi an a terminat pe locul 19 la JO de la Beijing. După doi ani a început să dea drumul la medalii. A fost campion european, vicecampion, iar bronzul de la această Olimpiadă îl plasează pe locul 1 în ierarhia halterofililor europeni, la categoria sa, el fiind depăşit în concurs de un chinez şi un indonezian, ultimul „furându-i" argintul la ultima încercare. „Eu am ţintit aurul, dar chinezul a fost prea tare. Mă simt extraodinar şi deja mă gândesc la Olimpiada de la Rio. Nu mă pot compara cu Nicu Vlad, eu am doar 20 de ani, sunt la început", a declarat după premiere sportivul. El a mărturisit că se pregăteşte de trei ori pe zi câte două ore şi ridică peste 20 de tone la aceste antrenamente.

Viitorul e de partea lui

Performanţa lui Răzvan de marţi a surprins, dar a şi bucurat pe toată lumea. Directorul clubului din Bistriţa, Adrian Moldovan, a declarat: „E prima medalie a judeţului la Jocurile Olimpice. Vă daţi seama ce înseamnă asta? Şi gândiţi-vă că are doar 21 de ani neîmpliniţi. Asta înseamnă că încă cel puţin două cicluri olimpice distruge tot. Orice recompensă materială e mică şi neimportantă faţă de rezultatul obţinut. O să facem tot posibilul să-l premiem cum se cuvine. Acum 11 ani, antrenorul Saranciuc venea cu referate să le semnez, îmi tot spunea de un puşti de la Cluj. Am mers pe mâna lui şi iată ce a ieşit".

Prima medalie la haltere după 16 ani

România a revenit pe podiumul olimpic la haltere după 16 ani, ultimul bronz fiind câştigat în 1996 de către actualul preşedinte al Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad. „Am sperat că va lua medalie şi mă bucură că halterele îşi aduc aportul la numărul de medalii al delegaţiei României. Mă bucur că şi de data asta am reuşit să ne facem datoria şi sper în continuare, pentru că mai avem nişte sportivi cu şanse în următoarele zile. Ca să prinzi o zi bună trebuie să fii fizic şi psihic în cele mai bune condiţii, e greu ca un sportiv să îndeplinească toţi factorii într-o zi. Rezultatele au fost şi nu au fost nemaipomenite, dar presiunea psihică a fost mare.

Dacă ne uităm pe tabela de concurs vedem că au fost la stilul smuls numai 14 mişcări bune, din 42, iar restul au fost ratate. Mulţi au clacat psihic. La Olimpiadă e o presiune fantastică", a declarat Nicu Vlad după concurs.

Visează să-şi ia o casă

Răzvan Martin s-a căsătorit acum doi ani şi anul trecut a devenit tatăl unei fetiţe. El locuieşte într-o garsonieră închiriată şi strânge bani să-şi cumpere un apartament, în care să se mute cu familia sa.

"M-am gândit la aur înainte să plec din ţară, dar nu sunt dezamăgit nici cu bronzul. Aş minţi să spun că n-am avut emoţii. Concursul a fost tare cu mulţi concurenţi puternici."
Răzvan Martin medaliat cu bronz la haltere

"Pe Martin l-am dus la doar 17 ani la Beijing, în 2008. Unii m-au criticat atunci. L-am dus în ideea de a căpăta experienţă, cum l-am adus acum pe Florin Croitoru. Uite că mi-a ieşit pasenţa."
Nicu Vlad preşedintele Federaţiei Române de Haltere

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite