Azi începe Campionatul European de Handbal, România e a şaptea favorită.  „Să spunem pas acestui turneu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România e cotată cu puţine şanse la medalii înaintea Campionatului European de Handbal Feminin, iar fostul selecţioner Radu Voina spune că nu trebuie să avem mari aşteptări de la o naţională prinsă într-un schimb de generaţii.

Campionatul European de handbal feminin începe duminică în Suedia şi se încheie la 18 decembrie cu marea finală. Dintre cele 16 echipe calificate, România e cotată cu a şaptea şansă la medalia de aur, primele favorite ale întrecerii fiind Norvegia şi Rusia. Din păcate, tricolorele au căzut într-o grupă de foc, urmând a înfrunta chiar aceste două superputeri, plus outsidera Croaţia. În cazul în care nu va scoate nimic din meciurile cu Norvegia (campioană mondială şi europeană) şi Rusia (campioană olimpică), naţionalei noastre nu-i rămâne decât să bată Croaţia în ultima partidă. Cu o singură victorie însă ar merge în grupa principală fără niciun punct, ceea ce va face traseul spre semifinale aproape imposibil.

Pe lângă neşansa de a se ciocni cu Norvegia şi Rusia din start, România mai e trasă în spate şi de accidentările unor jucătoare precum Gabriela Perianu, care avea un rol important în apărare, mai ales după retragerea Aureliei Brădeanu. O “gaură” şi mai mare e pe extrema stângă, de unde lipsesc trei handbaliste : Valentian Ardean, Ana Maria Tănăşie şi Camelia Hotea.  În plus, liderul naţionalei noastre, Cristina Neagu, nu e sută la sută recuperat şi n-a fost folosit niciun minut la Trofeul Carpaţi, turneu pe care România l-a cedat după o finală pierdută în faţa Ungariei.

Sub aceste auspicii, nu tocmai favorabile, tricolorele au ajuns sâmbătă la Helsingborg, oraşul care va găzdui partidele din Grupa D, dar şi din Grupa Principală II, din care va face parte România în caz de calificare. Vor fi primele partide oficiale pentru selecţionerul spaniol Martin Ambros (48 de ani), care a declarat într-un interviu acordat news.ro că visul său este să obţină o medalie cu România la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020: “Echipa naţională mi-a lipsit enorm. Eu nu am jucat niciodată la un Campionat European, Mondial sau Jocurile Olimpice, iar acum avem această şansă cu fetele din România. Am tot ce îşi poate dori un antrenor la club, la Gyor, deci nu am nevoie de bani, de nimic, ci am nevoie să câştigăm ceva împreună cu această echipă naţională. Iar atunci, sper să fie o medalie olimpică, mă voi simţi complet. Atunci voi părăsi handbalul feminin, poate nu imediat, dar voi fi complet, împlinit şi mă voi orienta spre handbalul masculin, pentru că îmi doresc să antrenez şi în această lume”.
Spaniolul le cere suporterilor răbdare şi ne transmite practic să nu ne punem speranţele în Europeanul din Suedia. “Eu merg pe ideea de pas cu pas. Este un schimb de generaţii şi trebuie să ne aşteptăm la cea mai bună performanţă la Tokyo, dar aş spune că nu Tokyo este important, ci drumul până acolo. Fiecare pas. Pot spune şi mai ales promite că eu nu mă aflu aici pentru a-mi pierde timpul. Aş putea fi cu familia mea, de exemplu, dar sunt aici, cu echipa naţională a României. Eu cred că putem face ceva extraordinar împreună, chiar dacă nu se va întâmpla acum, la aceste Europene”.
Pe aceeaşi idee merge şi fostul selecţioner al României, Radu Voina, sub comanda căruia s-a obţinut cea mai mare performanţă din cele 11 participări ale României la Campionatul European, locul 3 în 2010. Voina crede că vorbim despre “o perioadă păcătoasă” şi că cel mai bine ar fi „să spunem pas acestui European”.

Lotul României la EURO
Portari: Paula Ungureanu (CSM Bucureşti), Yulia Dumanska (SCM Craiova), Denisa Dedu (Corona Braşov)
Extreme dreapta: Laura Chiper (Corona Braşov), Aneta Udriştoiu (Dunărea Brăila)
Interi dreapta: Melinda Geiger (Brest), Laura Popa (U Cluj)
Centri: Mădălina Zamfirescu (Dunărea Brăila), Eliza Buceschi (Midtylland), Cristina Laslo (U Cluj)
Interi stânga: Cristina Neagu (Buducnost), Cristina Zamfir (SCM Craiova), Gabriella Szucs (Dunărea Brăila)
Extreme stânga: Ana Maria Iugaru (CSM Roman) , Elena Florica (HCM Râmnicu Vâlcea)
Pivoţi: Oana Manea (CSM Bucureşti), Florina Chintoan (U Cluj), Crina Pintea (Thuringher)


CE de handbal, Suedia 2016
Grupa A (Stockholm)
Duminică, 4 decembrie
Serbia – Slovenia 16.15
Suedia – Spania 19.00

Grupa B (Kristianstad)
Duminică, 4 decembrie
Olanda – Germania 19.30
Franţa – Polonia 21.45, TVR 2

Grupa C (Malmo)
Luni, 5 decembrie
Ungaria – Cehia 19.30
Muntegeru – Danemarca 21.45

Grupa D (Helsingborg)
Luni, 5 decembrie
Rusia – Croaţia 19.30
Norvegia – România 21.45
Miercuri, 7 decembrie
România – Rusia 19.30
Norvegia – Croaţia 21.45
Vineri, 9 decembrie
România – Croaţia 19.30
Norvegia – Rusia 21.45
@ Toate partidele din grupa României sunt transmise pe TVR 2 şi TVR HD. 
*Primele trei echipe din fiecare grupă acced în grupa principală cu punctele pe care le-au acumulat în meciurile cu echipele calificate.
*Dacă merge în grupa principală, România va juca trei meciuri contra echipelor calificate din Grupa C.
* Primele două echipe din fiecare grupă principală vor juca încrucişat în semifinale, programate pe 16 decembrie.
* Finala mică şi finala mare au loc pe 18 decembrie la Goteborg.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite