„Armada“ finaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navas, Ramos, Pedro şi Iniesta (de la stânga la dreapta) sărbătoresc calificarea Spaniei într-o nouă finală
Navas, Ramos, Pedro şi Iniesta (de la stânga la dreapta) sărbătoresc calificarea Spaniei într-o nouă finală

Şapte componenţi ai lotului actual al Spaniei se află în faţa celei de-a treia finale consecutive, iar alţi patru au fost şi ei în lot la performanţele Spaniei de la CE 2008 şi CM 2010.

Spania a deplasat la Euro 2012 un lot plin de fotbalişti obişnuiţi cu marea performanţă. Şi nu doar la echipele de club, ci chiar la naţională. Del Bosque a mizat pe 19 dintre fotbaliştii care au luat Cupa Mondială în Africa de Sud, iar dacă Puyol şi Villa nu ar fi fost accidentaţi, ibericii ar fi avut în lot 21 de campioni mondiali. Spaniolii au însă un nucleu important de jucători care se va afla în faţa celei de-a treia finale consecutive, iar dacă îi socotim şi pe cei care au stat pe bancă în 2008 şi 2010, selecţionerul are la dispoziţie o întreagă echipă de campioni europeni şi mondiali.

La un pas de tripla istorică

Spania poate deveni prima echipă din istoria fotbalului care realizează tripla victorioasă Euro-Mondial-Euro. Germania a fost la un pas de această performanţă, însă după ce a câştigat CE 1972 şi CM 1974 a pierdut în finală, la penalty-uri, CE din 1976, în faţa Cehoslovaciei. Miercuri seara, Spania a ajuns la 11 meciuri consecutive la Euro în care n-a fost înfrântă şi are 9 meciuri la rând în fazele finale ale CE şi CM în care n-a primit gol.

Casillas a ratat jubileul

Căpitanul ibericilor, Iker Casillas, a fost aproape de o mare performanţă. El putea bifa victoria cu numărul 100 sub tricoul Spaniei, dar întrucât meciul s-a terminat 0-0 în timpul regulamentar, a rămas tot la borna 99. Iker e liderul de selecţii al naţionalei Spaniei din toate timpurile, având 136 de meciuri jucate, din 2002 şi până în prezent. Pe locul doi e un alt portar de legendă, Andoni Zubizareta, 126 de selecţii, iar pe trei Xavi Hernandes, 114 meciuri la naţională. 

Del Bosque îşi laudă defensiva

Vicente Del Bosque, care înaintea începerii turneului final a primit un vot de încredere din partea Federaţiei Spaniole, fiindu-i prelungit contractul până în 2014, crede că Spania are un grup extraordinar. „Acest lucru s-a văzut mai ales în faza defensivă. Cei patru fundaşi şi cei doi închizători s-au sincronizat perfect şi de aceea nu am primit gol", a spus selecţionerul de 61 de ani. El l-a lăudat şi pe Sergio Ramos, care a marcat printr-o scăriţă de mare efect. „Mi-am scos un ghimpe din inimă prin acest gol", a replicat fundaşul lui Real Madrid. Acesta ratase un penalty de departajare în semifinala Ligii Campionilor de anul acesta, contra lui Bayern, şutând mult peste poartă.

Sara Carbonero, gafă de proporţii

Iubita lui Iker Casillas face ce face şi iese în evidenţă. De această dată, Sara Carbonero a comis o gafă de proporţii în timp ce îi lua un interviu lui Andres Iniesta la finalul meciului. „Ţi-ar fi plăcut să execuţi şi tu unul dintre penalty-uri?", l-a întrebat Sara pe mijlocaşul spaniol, uitând că Iniesta fusese unul dintre marcatori. „Îmi cer scuze, eram emoţionată şi mă gândeam la altceva", s-a justificat prezentatoarea TV.

Fabregas a vorbit cu mingea

Cesc Fabregas, autorul golului cu care Spania s-a calificat în finală, a mărturisit că în ziua partidei a presimţit faptul că va marca al cincilea penalty şi că va deveni erou. „Iniţial, trebuia să fiu al doilea, dar am cerut să fiu trecut al cincilea", a declarat Fabregas. De asemenea, jucătorul Barcelonei a recunoscut că a avut o scurtă conversaţie cu mingea înainte de a şuta. „Nu mai ştiu exact ce i-am spus, dar m-a ascultat", a afirmat Cesc.

Xavi şi Iniesta, la a 20-a finală

Experienţa la nivel înalt a Spaniei e întărită şi de numărul total de finale în care au jucat unii fotbalişti. Xavi şi Iniesta sunt lideri detaşaţi cu 19 finale la activ, Pique a participat la 14 finale, iar Casillas are 12.
- Au jucat în finală în 2008 şi în 2010: Casillas, Ramos, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Fabregas, Torres
- Au fost în lot la finale:Reina, Arbeloa, Albiol, Silva (a jucat în 2008)

INFO
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite