Arabii vin în România pentru shopping
0
Fotbaliştii din Liga I n-au căutare în Europa, însă au o cotă excelentă de export pentru piaţa asiatică. „Adevărul“ vă prezintă lista jucătorilor care au fost propuşi de impresari la cluburi din Orientul Mijlociu. Pe vremea lui Ceauşescu, arabii vizitau Pipera pentru a se aproviziona cu iaurt şi brânză. Acum, ei vor să-şi cheltuiască petrodolarii pentru atragerea românilor în fotbalul din Orient.
Liga I exportă din ce în ce mai puţin jucători în campionatele puternice din Europa, iar cei care ajung în Occident se chinuiesc să se impună în noile lor echipe. Exemplele Alex Ioniţă (FC Koln) şi Ciprian Deac (Schalke 04) sunt elocvente. Dacă în Vest nu mai au căutare, în schimb, cota românilor este într-o continuă creştere în zona Golfului Persic. Rezultate excelente obţinute de tehnicieni precum Cosmin Olăroiu sau prestaţii reuşite ale unor fotbalişti ca Mirel Rădoi au făcut ca arabii să-şi întoarcă privirile spre România. Drept dovadă, împresarii care colaborează cu formaţii din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, ţări în care se învârt sume imense în fotbal, au fost solicitaţi să contacteze tot mai mulţi jucători şi antrenori români.
Vor întăriri în pauza competiţională
Sunt şanse mari ca în următoarea perioadă câţiva fotbalişti din Liga I, dar şi tehnicieni români să ia drumul Asiei. De ce tocmai acum? Fiindcă în luna ianuarie se va desfăşura Cupa Asiei, competiţie echivalentă cu un turneu final al Campionatului European. Astfel, întrecerile interne au intrat în pauză, urmând să se reia în luna februarie. Până atunci, echipele din Orientul Mijlociu se vor întări pentru partea a doua a sezonului, care va marca şi startul noii ediţii a Ligii Campionilor Asiei. Pe lângă faptul că românii au impresionat în Asia, mai există un motiv pentru care Liga I a devenit o ţintă accesibilă şi atractivă pentru arabi. În România, criza face ravagii, iar inclusiv echipele mari, în frunte cu Steaua şi Dinamo, sunt disperate să-şi mai vândă din jucători pentru a face rost de bani şi a mai reduce din cheltuieli. De partea cealaltă, în ţări precum Arabia Saudită, EAU şi Qatar, ori nu s-a auzit de criză, ori aceasta are dimensiuni mult mai mici decât în restul lumii. Spre exemplu, Al-Sadd Doha, echipă de care Cosmin Olăroiu s-a despărţit recent, a cheltuit în acest sezon peste 14 milioane de dolari numai cu antrenorii şi jucătorii străini din lot!
Bani mulţi, dar şi pretenţii pe măsură
Deşi pare a fi un fel de "El Dorado" pe vremuri de criză, fotbalul asiatic nu e pentru oricine. Aşteptările sunt mari, pe măsura contractelor generoase care se oferă. Tocmai de aceea, au fost multe cazuri în care jucători şi antrenori cu cotă bună în Europa au eşuat în Asia. Exemplele Henk Ten Cate şi Luiz Felipe Scolari sunt cele mai bune în acest sens. Primul a câştigat mai multe trofee cu Ajax, dar n-a rezistat decât o lună, în Emirate, la Al-Ahli, iar Scolari n-a făcut nimic notabil în Uzbekistan, la Bunyadkor, fiind nevoit să demisioneze deşi avea un contract fabulos, de 13 milioane de euro pe an!
Ce fel de jucători se caută?
Având în vedere că majoritatea echipelor din zona Golfului Persic suferă în ceea ce priveşte faza defensivă şi jocul colectiv, străinii care sunt transferaţi trebuie să rezolve aceste carenţe. Sunt căutaţi fundaşi capabili să organizeze apărarea, mijlocaşi de creaţie, "închizători" cu un stil de joc asemănător lui Rădoi şi atacanţi tehnici şi de viteză. Tocmai de aceea, un fotbalist precum Kapetanos, care nu-şi poate crea singur ocazii, ci are nevoie ca echipa să muncească pentru el, ar avea şanse mici să se impună într-un campionat precum cel saudit.
Cociş a fost pus pe liber de Al-Nassr
Nu toţi românii care activează în fotbalul arab sunt mulţumiţi. Olăroiu şi Rădoi reprezintă cazurile cele mai fericite. Au luat bani mulţi, au avut performanţe şi sunt adevăraţi idoli în ochii fanilor. La Al-Nassr Riad, Ovidiu Petre şi Răzvan Cociş n-au fost la fel de norocoşi. Au rămas fără omul care a insistat pentru transferurile lor, Walter Zenga plecând chiar înainte de Crăciun. În plus, echipa a ieşit deja din lupta pentru titlu. Nici problemele financiare nu i-au ocolit pe cei doi români. La Al-Nassr, de multe ori, banii nu s-au dat la timp în acest sezon. Pentru Răzvan Cociş "coşmarul" s-a sfârşit, el fiind pus pe liber de gruparea din Riad. Mijlocaşul nu s-a adaptat deloc în Arabia Saudită. El a stat mai multe meciuri pe bancă sau în afara lotului, când a intrat pe teren a fost huiduit de fani şi a înscris doar două goluri pentru Al-Nassr
dintre care unul din penalty. Având în vedere că şi-a încheiat conturile cu saudiţii, Cociş are şanse mari să se întoarcă în Liga I. La începutul sezonului, Poli Timişoara a încercat să-l convingă pe mijlocaşul de 27 de ani să-şi prelungească acordul, însă fotbalistul a preferat petrodolarii arabilor, deşi atinsese o formă foarte bună în Banat. Şi Steaua s-a intersat de serviciile lui Cociş, însă nu a reuşit să egaleze, din punct de vedere financiar, oferta primită de jucător din Arabia Saudită.
600 de mii de dolari a fost salariul pe care l-a avut Răzvan Cociş la gruparea saudită, Al-Nassr Riad.
Arabii se interesează şi de Mutu
Cel mai mediatizat fotbalist român, Adrian Mutu, ar putea ajunge în viitorul apropiat în Orientul Mijlociu. Zilele "Briliantului" la Fiorentina sunt numărate, iar la 31 de ani, atacantul va dori să prindă un ultim contract bănos înainte de retragere. În Europa, din cauza crizei financiare şi a vârstei sale înaintate, e greu de crezut că vreun club îi va oferi românului un salariu generos. Astfel, zona Golfului Persic ar putea fi următoarea destinaţie a jucătorului. Arabii deja se interesează de Mutu, dorind să ştie dacă suspendarea sa după cazul "Sibutramina" a expirat şi în ce formă fizică se află. La începutul sezonului, pe când era la Al-Wahda, în Emirate, Ladisalu Bölöni a avut o tentativă de a-l transfera pe „Briliant", însă şeicul care conduce clubul s-a opus mutării după ce a aflat că atacantul va avea drept de joc abia la finalul lunii octombrie.
Ce jucători din Liga I pot ajunge în Asia în această iarnă
„Adevărul" a intrat în posesia unei liste care cuprinde fotbalişti din campionatul românesc, propuşi de mai mulţi impresari la cluburi din zona Golfului Persic.
JUCĂTOR CÂT CERE CLUBUL CE SALARIU VREA FOTBALISTUL
Junior Moraes (Gloria Bistriţa) 2.000.000 600.000*
Marius Bilaşco (Steaua) 100.000 400.000
Pantelis Kapetanos (Steaua) Poate pleca liber 300.000
Marius Niculae (Dinamo) 400.000 300.000
Liviu Ganea (Dinamo) 3.000.000 500.000
Andrei Cristea (Dinamo) 400.000 400.000
Wesley Lopez (FC Vaslui) 1.000.000 400.000
Eric de Oliveira (Gaz Metan) 1.500.000 700.000
Dan Alexa (Poli Timişoara) 600.000 400.000
Gabi Mureşan (CFR Cluj) 1.500.000 500.000
Costin Lazăr (Rapid) 1.000.000 500.000
*sumele sunt exprimate în euro