„Afară cu nepotismele!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Van Bommel (nr. 6) a fost depăşit de Gomez (23),  care a reuşit dubla în meciul cu Olanda p Foto: reuters
Van Bommel (nr. 6) a fost depăşit de Gomez (23), care a reuşit dubla în meciul cu Olanda p Foto: reuters

Presa, suporterii, dar şi rivalii îi cer selecţionerului Van Marwijk să-l scoată din echipă, în primul rând, pe ginerele său, căpitanul de 35 de ani Van Bommel.

Venită la Euro din postura de finalistă a Campionatului Mondial şi cu intenţia declarată de a câştiga competiţia, Olanda a pierdut primele două meciuri şi e foarte aproape de o eliminare încă din faza grupelor.

Selecţionerul Van Marwijk a rezistat presiunilor de după primul meci (0-1 cu Danemarca) şi a păstrat şi cu Germania sistemul cu un singur vârf, Van Persie, lâsându-l din nou pe Huntelaar rezervă. La 2-0 pentru nemţi a aruncat însă în teren tot ce avea mai bun pe bancă în materie de  oameni de atac, Van der Vaart, Huntelaar şi Kuyt, dar Olanda tot nu a reuşit să-şi creeze ocazii. Singurul gol al batavilor a venit după o acţiune individuală de excepţie a lui Van Persie, şut de la distanţă cu dreptul care l-a învins pe un Neuer mascat.

„Slabi în apărare şi în jocul pe extreme"

„Ne-am apărat foarte prost şi cooperarea dintre mijlocaşi şi fundaşi a fost slabă", a spus selecţionerul Van Marwijk la conferinţa de presă. „În repriza a doua am jucat la totul sau nimic, dar unii fotbalişti nu sunt în cea mai bună formă. Van Persie s-a descurcat în atac, dar jucătorii de pe benzi nu l-au ajutat. Nu au pus presiune pe adversari şi le-a lipsit ritmul. Dar turneul nu este încă încheiat pentru noi", a mai spus tehnicianul. Robben, unul dintre cei criticaţi de Van Marwijk, a fost şi mai dur: „Nu e unitate între linii, sunt spaţii prea mari. Nu suntem solizi ca acum doi ani. Am eşuat ca echipă".

Paradoxal, şansele Olandei la calificare depind tocmai de cei care i-au învins, germanii, care trebuie să-i bată pe danezi în ultimul meci. Dar pentru a se califica, batavii au nevoie să câştige la două goluri cu Portugalia, iar presa din Olanda nu crede că s-ar putea întâmpla aşa ceva în cazul în care Van Marwijk nu schimbă ceva. Primul vizat: chiar căpitanul Mark van Bommel, ginerele selecţionerului.

Cu van persie şi huntelaar în atac

Mijlocaşul de 35 de ani, revenit în această vară la PSV de la Milan, a fost schimbat la pauză după o repriză în care a fost depăşit total, iar jurnaliştii cer să nu mai intre în următorul meci. „Nu mai poate face faţă la acest nivel. Ieşirea lui ar permite trecerea la un modul mai ofensiv, ori 4-3-3, cu un singur închizător, De Jong, ori aceeaşi aşezare, 4-2-3-1, cu Sneijder retras lângă De Jong şi cu Van Persie în spatele lui Huntelaar", scrie „De Telegraaf".  Şi supor-terii Olandei sunt de aceeaşi părere. „Să terminăm cu ne-potismele la naţională. E timpul ca Van Bommel să iasă", e mesajul suporterilor. „Olanda nu e o echipă în acest moment. Marea problemă este chiar căpi-tanul, Van Bommel, complet depăşit la 35 de ani", a declarat şi Oliver Kahn, fostul internaţional german . 

Portugalia, spaima Olandei

Olandezii trebuie să învingă Portugalia cu două goluri în ultimul meci ca să mai spere la calificare, dar lusitanii i-au bătut pe batavi pe unde i-au prins la ultimele turnee finale. La Euro 2004 i-au eliminat în sferturi şi la CM 2006 în optimi. Iar CM 2002, olandezii l-au văzut la televizor tot din cauza portughezilor, care i-au întrecut în grupa preliminară.

Ronaldo, bântuit de fantoma lui Messi

După ce a fost certat de selecţionerul Bento chiar în vestiarul echipei după meciul cu Germania, pentru că nu a salutat suporterii portughezi, Cristiano Ronaldo (foto) a avut probleme cu fanii şi în jocul următor, cu Danemarca. De data aceasta, spectatorii neutri au fost cei care i-au cauzat probleme, strigând pe toată durata partidei numele lui Messi, rivalul lui CR7 din Spania şi din cursa pentru Balonul de Aur.

La final, Ronaldo, vizibil afectat şi de ocaziile uriaşe pe care le-a ratat şi care erau să coste victoria lusitanilor, a cedat nervos când a fost întrebat de scandările din tribune. „Ştiţi unde era Messi pe vremea asta anul trecut? Ştiţi, nu? Era eliminat în Copa America, la el în ţară. Cred că asta e mai rău, nu?", a erupt Cristiano.

Episodul la care face referire atacantul de 27 de ani al lui Real Madrid s-a petrecut în 2011, când Argentina, condusă din teren de starul Barcelonei, a fost eliminată în sferturi de Uruguay, viitoarea câştigătoare a competiţiei.

Calcule

Cum se califică Olanda

Victorie cu două goluri cu Portugalia, Germania bate Danemarca. În acest caz ar fi trei echipe la egalitate cu câte trei puncte, Olanda, Danemarca şi Portugalia. S-ar face un clasament în trei, iar „portocalii" ar fi primii la golaveraj.

Cum pierde calificarea Germania

Înfrângere cu Danemarca la două goluri sau un eşec cu 0-1 sau 1-2, Portugalia bate Olanda. Paradoxal, deşi au două victorii din două meciuri, cu cei mai puternici adversari, nemţii pot pierde calificarea în sferturi. Există însă o singură variantă pentru acest scenariu. Germania să piardă cu Danemarca la două goluri diferenţă, sau cu 0-1 sau 1-2, iar Portugalia să bată Olanda. Ar fi trei echipe cu şase puncte, iar în clasamentul în trei, nemţii ar fi ultimii la numărul de goluri marcate.

Cum se califică Danemarca

Victorie cu Germania. E automat în sferturi, indiferent de rezultatul din celălalt meci. Şi dacă Portugalia ar bate Olanda, într-un clasament în trei cu nemţii şi lusitanii, danezii i-ar depăşi pe germani la golaveraj sau la numărul de goluri marcate, pentru că au făcut 2-3 cu Portugalia. Egal cu Germania. În acest caz au nevoie ca Olanda să bată Portugalia.

Cum se califică Portugalia

Victorie cu Olanda, Danemarca bate Germania ori cu cel puţin două goluri, ori cu 1-0 sau 2-1. În acest caz, vor fi trei echipe la egalitate cu şase puncte, iar lusitanii ar avea avantajul golaverajului sau al numărului de goluri marcate faţă de nemţi în clasamentul în trei dintre Portugalia, Danemarca şi Germania. Egal cu Olanda şi Danemarca nu bate Germania. Ar fi la egalitate cu patru puncte cu Danemarca, dar ar avea avantajul meciului direct. Înfrângere cu Olanda la un gol diferenţă, Germania bate Danemarca. Ar fi trei echipe la egalitate cu trei puncte, Portugalia, Olanda şi Danemarca, iar lusitanii ar fi în faţa batavilor la numărul de goluri marcate în clasamentul în trei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite