A lăsat bobul pentru balonul oval!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exclus din lotul olimpic, Mircea Nicolescu s-a legitimat la echipa de rugby CSM Bucureşti. Cel mai cunoscut rugbist-bober de la noi a fost Mărgărit Blăgescu. La noi, dar şi în lume, au fost multe alte cazuri de performeri care au venit la rugby din alte sporturi, dar şi de rugbIşti care s-au remarcat în alte discipline.

Fără să fie singurul sport în această situaţie, rugbyul oferă numeroase exemple de sportivi polivalenţi. Atât la noi, cât şi pe plan internaţional. Este celebru cazul talonerului francez Vincent Moscato, care, suspendat fiind în 1991 după ce l-a fi ameninţat cu moartea pe Brian Moore, la meciul cu Anglia din Five Nations, s-a apucat de box profesionist, disputând nouă meciuri!

Şi-a dus mireasa în tribună!

În urmă cu 50-60 de ani, atunci când în sportul românesc nu apăruse încă profesionismul, numărul polisportivilor era foarte mare. Un caz deosebit este cel al lui Petre Cosmănescu (1922-1999), care a practicat cu succes atletism, baschet, rugby şi volei - în ziua nunţii sale, însoţit de mireasă şi rude, a alergat la un concurs, iar apoi a participat la un meci, între buturi! Supranumit „Bombonel" acesta a condus mai multe secţii sportive la Steaua, fiind şi antrenor de rugby, inclusiv la naţională (a reuşit trei victorii cu Franţa).

Cam în aceeaşi perioadă, rugbiştii români erau atraşi şi de sporturile de iarnă, ei folosindu-le în pauza competiţională pentru a se menţine într-o formă fizică bună. În această situaţie s-au aflat Mărgărit Blăgescu, Alex Vişan şi Mielu Manolache.

Primul dintre ei a avut rezultate deosebite în ambele sporturi, la rugby fiind multiplu campion naţional cu CCA şi participant la victorii în faţa Franţei şi a unor echipe britanice, iar la bob ocupând locul 14 la JO din 1956, cu echipajul de două şi patru persoane.

Convertit în rugbist la 26 de ani

Component până nu demult al lotului naţional de bob, patru persoane, Mircea Nicolescu a câştigat titlul naţional şi a obţinut o clasare pe locul 3 în Cupa Europei. Supărat că nu i s-a dat dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Vancouver, de anul acesta - „motivele excluderii mele din lot au fost ambigue. S-a spus că nu am participat la calificări, însă eu am fost accidentat" - acesta a decis să se legitimeze la echipa de rugby CSM Bucureşti, nou promovată în Divizia Naţională.

image

Alegerea sa a fost simplă. „Am făcut handbal, pe perioada liceului. Apoi atletism, la Dinamo. Bob am început în 2006. Baza de selecţie în acest sport, la noi, este din atletism. După ce am păţit cu Olimpiada, m-am hotărât să vin la rugby. Marius Ene, cel care mi-a recomandat să merg la bob, mi-a făcut cunoştinţă cu cineva de la CSM Bucureşti. Mi-a spus că e o echipă nouă. Şi am decis să încerc. Am jucat handbal şi ştiu cum să mă integrez într-un sport de echipă", a declarat Nicolescu pentru „Adevărul Sporturi".

Conştient că are multe de învăţat, fostul bober încearcă acum să deprindă cât mai rapid procedeele tehnice. Fiind fost atlet şi având viteză, el a fost repartizat pe postul de aripă de treisferturi.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite