Zoe Saldana, actriţa din„Avatar“, crede că filmele SF fac „propagandă“ feministă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Zoe Saldana susţine feminismul şi egalitatea de gen FOTO Arhiva Adevărul
Actriţa Zoe Saldana susţine feminismul şi egalitatea de gen FOTO Arhiva Adevărul

Actriţa Zoe Saldana, interpreta personajului Neytiri din filmul „Avatar“, a declarat într-un interviu recent că filmele SF a căror acţiune se petrece în spaţiu oferă femeilor şansa de a intrat în pielea unor personaje puternice, care pun în evidenţă adevărata valoare a sexului feminin, relatează salon.com.

După ce a jucat în trei mari francize SF de succes - „Avatar“, „Star Trek“ şi „Guardians of Galaxy/Gardienii Galaxiei“ -  Zoe Saldana (36 de ani), susţinătoare a feminismului, crede că rolurile feminine din aceste producţii sunt mai bune decât cele din filmele a căror acţiune are loc pe Pământ.

Actriţa nu vrea să interpreteze „un personaj feminin a cărui descriere nu se potriveşte cu realitatea“ şi crede că genul ştiinţifico-fantastic este o oportunitate pentru femei de a interpreta personaje complexe şi puternice: „Când vine vorba despre filme SF, producătorii au o abordare neutră în ceea ce priveşte construcţia personajelor. Acest lucru mă face să mă simt foarte importantă.“

Aşa-numita „problemă a femeii“, de care producţiile hoollywoodiene nu sunt deloc străine, a fost, de-a lungul timpului, documentată de numărate ori de instituţiile de cercetare americane, ale căror studii au dus la o concluzie mai mult sau mai puţin surprinzătoare: pe marele ecran sau în culisele platourilor de filmare, femeile au fost şi continuă să fie subapreciate şi nereprezentate suficient.

De asemenea, şansele ca un personaj dintr-un film să fie privit ca un obiect sexual sunt mult mai mari dacă acesta este femeie. Mai mult decât atât, în 2014, cercetătoare americană Martha Lauzen a analizat cele mai de succes 100 de filme din anul 2013 şi a observat că 75% din obiectivele personajelor de sex masculin erau centrate pe carieră, în timp ce doar 48% din scopurile femeilor se axau pe carieră, iar 52% pe interese personale.
 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite