VIDEO „Provocarea găleţii cu gheaţă“ atrage ca un magnet vedetele, banii, dar şi criticile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania ALS Ice Bucket Challenge, ce are ca scop strângerea de fonduri pentru o asociaţie ce luptă contra scelrozei laterale amiotrofice, a avut parte de un succes răsunător – s-au strâns peste 23 de milioane de dolari într-un timp foarte scurt –, dar şi de critici pe măsură, mulţi considerând că a-ţi turna o găleată cu gheaţă în cap este un gest ridicol.

„Provocarea găleţii cu gheaţă“ a făcut înconjurul lumii şi s-a dovedit a fi un real succes, chiar dacă sunt multe voci care critică iniţiativa şi o descriu ca pe un truc enervant care nu creşte deloc gradul de conştientizare a maladiei degenerative a neuronilor motori. Pe de altă parte, sunt cei care cred că este o idee idioată, dar ca orice idee idioată funcţionează de minune. 

Şi funcţionează, căci, devenită virală prin participarea a numeroase personalităţi din politică, sport şi entertainment, a ajutat fundaţia ALS să strângă până acum donaţii de aproximativ 23 de milioane de dolari, de 12 ori mai mult decât suma strânsă în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Scleroza laterală amiotrofică, cunoscută mai des sub denumirea de boala Lou Gehrig, se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală – mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Printre personalităţile care suferă de această boală se numără şi astrofizicianul britanic Stephen Hawking. 

   

Zeci de mii de persoane din toate colţurile lumii, de la oameni obişnuiţi până la celebrităţi, sportivi şi oameni politici au acceptat provocarea: şi-au aruncat o găleată cu gheaţă pe cap, au filmat momentul şi l-au făcut public pe reţelele sociale, provocând la rândul lor alte persoane să le urmeze exemplul contra unei donaţii de 100 de dolari. 

   

Cum era de aşteptat, numeroase figuri din industria divertismentului american au acceptat provocarea, printre acestea numărându-se regizorul Steven Spielberg, cântăreţii Justin Bieber, Lady Gaga, Britney Spears, Justin Timberlake şi Taylor Swift, actorii James Franco, Ben Affleck şi Lena Dunham şi vedeta de televiziune Oprah Winfrey.

Pe de altă parte, actorul Charlie Sheen a avut un mod inedit de a se alătura campaniei. Artistul în vârstă de 49 de ani nu şi-a turnat pe cap o găleată cu gheaţă, ci una cu bani. „Staţi puţin. Asta nu e gheaţă. Ăştia sunt 10.000 de dolari“, a precizat Sheen arătând spre bancnotele căzute pe podea. „Pe care îi donez astăzi fundaţiei ALS. Hai să fim sinceri: gheaţa se va topi, dar banii ăştia chiar o să ajute nişte oameni.“

   

   

Sheen a dat mai departe provocarea către Jon Cryer (actorul din rolul fratelui lui Charlie Harper din serialul „Doi bărbaţi şi jumătate“, rol interpretat şi de Charlie Sheen) , Ashton Kutcher (actualul protagonist al serialului) şi Chuck Lorre (creatorul serialului), cu menţiunea să „facă exact ce a făcut şi el“ în filmare. „Haideţi băieţi! E pentru o cauză nobilă“, adaugă actorul înainte să îşi ia la revedere.

De asemenea, actorul Vin Diesel l-a provocat pe liderul rus Vladimir Putin, dar purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că probabil Vladimir Putin nu cunoaşte această provocare şi are „alte lucruri pe agenda personală“.

   

Totodată, politicieni, sportivi şi personalităţi din lumea afacerilor au intrat în acest joc, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi Bill Gates, fondatorul Microsoft, numărându-se printre „jucători“. De asemenea, văduva senatorului Robert Kennedy, Ethel Kennedy, în vârstă de 86 de ani, a acceptat să participe la acest joc şi l-a provocat şi pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, să se implice. Potrivit Casei Albe, acesta a refuzat provocarea, însă a promis o donaţie.

La rândul său, fostul fotbalist britanic David Beckham şi mulţi colegi de-ai săi, printre care portughezul Cristiano Ronaldo, brazilianul Neymar da Silva Santos Júnior şi argentinianul Lionel Messi, au acceptat provocarea.

Nici vedetele scenei româneşti nu au rămas indiferente, fenomenul căpătând astfel amploare şi în România. Vedetele de televiziune Andreea Marin, Cabral şi Radu Vâlcan, precum şi sportivii Larisa Iordache şi Adrian Mutu se numără printre cei care au spus „Da“ provocării.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite