VIDEO Eurovision 2011, între vedete şi debutanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe cea de-a 56-a ediţie a concursului, care aduce pe scenă foşti câştigători, ca Dana International şi Lena, dar şi artişti necunoscuţi, favoriţi în sondaje. În semifinala din această seară, transmisă de TVR Internaţional şi TVR 1, participă 19 ţări. România, reprezentată de Hotel FM, va intra în concurs joi, în cea de-a doua semifinală.

Eurovision 2011, găzduit de oraşul Düsseldorf din Germania, se anunţă o competiţie interesantă: aliniază la start câteva nume consacrate în istoria concursului şi marchează revenirea Italiei după o pauză de 14 ani.

43 de ţări vor lupta anul acesta pentru marele trofeu şi, ca la fiecare ediţie, unele state participante aruncă în luptă „artileria grea". Astfel, Israel şi Germania mizează pe două foste câştigătoare: transsexualul Dana International (1998), respectiv Lena (2010).

Marea Britanie intră în competiţie cu formaţia Blue, care a cucerit topurile interna­ţionale cu piese ca „Sorry Seems To Be the Hardest Word" (un duet cu Elton John) şi „One Love". Dana International (39 de ani) a câştigat Eurovisionul în 1998, cu piesa „Diva". Anul acesta participă cu melodia „Ding Dong", compusă de ea. După victoria din 1998, creatorul francez Jean Paul Gaultier a numit-o muza sa, iar la această ediţie îi semnează ţinutele.

Concursul surprizelor

Francezul Amaury Vassili, favorit  la casele de pariuri



La Eurovision însă, un nume mare nu reprezintă neapărat garanţia succesului, iar surprizele pot apărea oricând, aşa cum o dovedeşte experienţa ediţiilor trecute. Astfel, până în acest moment, favorit în cele mai multe sondaje şi la casele de pariuri este tânărul reprezentant al Franţei, Amaury Vassili, în vârstă de 21 de ani, numit cel mai tânăr tenor profesionist din lume.

Dintre cele 43 de state concurente, cinci participă direct în finală: Germania (care a câştigat competiţia de anul trecut) şi Italia, Marea Britanie, Spania şi Franţa (ţări mari plătitoare, care contribuie substanţial la bugetul concursului). Ceilalţi participanţi vor concura mai întâi în semifinale (câte 19 state în fiecare), urmând ca în finală să se califice doar primii zece clasaţi.

Votează publicul şi juriul de specialitate

image

Dana International, revine în competiţie, după ce în 1998 a câştigat trofeul 

Cele 19 ţări care vor evolua în semifinala din această seară sunt, în ordinea intrării în concurs: Polonia, Norvegia, Albania, Armenia, Turcia, Serbia, Rusia, Elveţia, Georgia, Finlanda, Malta, San Marino, Croaţia, Islanda, Ungaria, Portugalia, Lituania, Azerbaidjan şi Grecia.

România, reprezentată de trupa Hotel FM, cu melodia „Change", va intra în concurs în cea de-a doua semifinală, joi, 12 mai. Printre contracandidaţii reprezentanţilor noştri se numără Zdob şi Zdub, care concurează pentru Moldova, şi Dana International (Israel).

Aşa cum prevede regulamentul organizatorului concursului, EBU (European Broadcasting Union), în competiţie votează atât publicul, cât şi juriul de specialitate, în proporţie de 50 %. Fiecare telespectator poate vota de 20 de ori, dar spectatorii dintr-o ţară nu pot vota pentru reprezentanţii lor. În cele două semifinale vor avea drept de vot şi ţările calificate direct în finală. Astfel, în prima semifinală vor vota Marea Britanie şi Spania, iar în a doua Franţa, Germania şi Italia (ţară de unde România ar putea obţine un punctaj mare, deoarece în peninsulă există o comunitate românească puternică).

Românii din întreaga lume vor putea urmări la Televiziunea Română toate cele trei competiţii (semifinalele şi finala), transmise în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional pe 10, 12 şi 14 mai, de la ora 22.00. Românii din străinătate vor putea vota Hotel FM numai dacă vor urmări concursul la televiziunea publică din ţara în care se află - pentru a afla numerele de telefon alocate piesei noastre. 

Hotel FM, preferata presei pe covorul roşu

image

David Bryan şi Gabriel Băruţă, la ceremonia de deschidere



În cele opt zile care au trecut de când au ajuns la Düsseldorf, membrii trupei Hotel FM, David Bryan, Gabriel Băruţă şi Alex Szüz, au avut deja două repetiţii. Momentul lor include un număr coregrafic susţinut de două dansatoare, dar şi câteva elemente vizuale (cercuri multicolore care se succed pe ecranele de pe scenă).

Prestaţie „ireproşabilă"

Reprezentanţii României au fost bine primiţi de presa internaţională, în special solistul britanic David Bryan, care pare să fie preferatul jurnaliştilor. De altfel, chiar pe site-ul oficial al concursului, www.eurovision.tv, se vorbeşte despre David Bryan şi „al său Hotel FM", iar ceilalţi doi membri ai trupei au fost descrişi drept „pianistul şi bateristul care îl acompaniază". După cea de-a doua repetiţie, susţinută duminică, David Bryan a declarat că a fost bună, dar că va da „100 % în semifinală şi în finală". Jurnaliştii au descris însă performanţa vocală a solistului ca fiind „ireproşabilă".



Duminică, 8 mai, a avut loc ceremonia de deschidere oficială a concursului Eurovision 2011. Cele 43 de delegaţii înscrise în acest an au defilat pe covorul roşu prin faţa a peste 1.000 de jurnalişti acreditaţi şi au fost întâmpinaţi de către primarul oraşului Düsseldorf, de oficialii EBU (European Broadcasting Union) şi de cei ai televiziunii germane NDR. Artiştii români au fost trataţi ca nişte adevărate vedete pe covorul roşu, ei fiind solicitaţi de jurnaliştii de pe margine să le acorde autografe, declaraţii sau sesiuni foto.

43 de ţări participă la cea de-a 56-a ediţie a concursului Eurovision, desfăşurat la Düsseldorf, în Germania.

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite