VIDEO A murit Roger Ebert, primul critic de film care a câştigat premiul Pulitzer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda succesului profesional, criticul de film a fost foarte bolnav. FOTO Reuters
În ciuda succesului profesional, criticul de film a fost foarte bolnav. FOTO Reuters

Unul dintre cei mai importanţi critici de film din America, Roger Ebert, a murit joi în Chicago, la vârsta de 70 de ani, din cauza cancerului.

„Cu părere de rău, vă anunţăm că legendarul critic de film Roger Ebert a încetat din viaţă“, au scris pe Twitter reprezentanţii cotidianului „Sun-Times“, la care Roger Ebert a lucrat în ultimele decenii.

„A lăsat un gol ce nu poate fi suplinit. Unul dintre cei mai buni ne-a părăsit“, au mai scris cei de la „Sun-Times“.

Roger Ebert a fost unul dintre cei mai apreciaţi critici de film din Statele Unite, având o experienţă profesională de peste 40 de ani. Ebert a fost citat în sute de publicaţii, iar în 1975 a primit premiul Pulitzer pentru Critică, devenind primul critic de film care a obţinut această performanţă.

În 1970, el a fost co-prezentator al emisiunii „Siskel & Ebert“ de la televiziunea din Chicago, iar în 1999, după ce Siskela murit din cauza unei tumori la creier, Ebert a făcut echipă cu Richard Roeper, pentru un alt show de succes.

Ebert şi-a pierdut capacităţile motorii, nemaiputând să vorbească şi să mănânce după ce în 2002 s-a operat din cauza cancerului salivar şi a complicaţiilor la tiroidă. În decembrie, doctorii l-au diagnosticat cu o fractură de şold, însă în ciuda greutăţilor, el nu şi-a încetat activitatea profesională. Recent, specialistul şi-a postat pe blog un text prin care le arăta celorlalţi dorinţa sa de muncă. „Vreau să scriu în continuare diverse recenzii, doar pentru filmele pe care le aleg eu, aşa cum mi-am dorit mereu“, a scris el.   

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite