Vedete fără niciun Dumnezeu: artişti care s-au declarat atei sau agnostici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angelina Jolie şi Brad Pitt nu cred în Dumnezeu FOTO Getty Images
Angelina Jolie şi Brad Pitt nu cred în Dumnezeu FOTO Getty Images

În plină campanie electorală, religia devine, pentru unii politicieni, chintesenţa discursului politic. Dacă Victor Ponta insistă pe apartenenţa sa la ortodoxie, Monica Macovei susţine înlocuirea orelor de religie în şcoli cu istoria religiilor. Departe de graniţele ţării, însă, există personalităţi de top care s-au declarat atee.

Indiferent de forma pe care o ia şi de zeii pe care îi venerează, religia ocupă un loc extrordinar în cultura fiecărui popor. Cu toate acestea, nu toată lumea crede într-un Dumnezeu creator. Nici în ideea că femeia a fost făcută din coasta lui Adam. Nici în viaţa de apoi. Nici că Iisus a făcut din apă vin. Intră în această categorie ateii sau cei care nu cred într-o forţă divină. 

Există, pe de alte parte, şi persoane declarate agnostice, care, cu alte cuvinte, nu ştiu dacă Dumnezeu există sau nu. Unora nici nu le pasă foarte mult. Alţi oameni se consideră spirituali, ceea s-ar putea traduce, în unele cazuri celebre, prin „pratic foarte multă yoga“. Indiferent dacă se autointitulează atei, agnostici sau spirituali, aceştia sunt oamenii care şi-au pus întrebări şi au căutat răspunsuri. Oameni pentru care „a crede şi a nu cerceta“ este păcatul capital. Jodie Foster, Morgan Freeman şi Angelina Jolie sunt doar câteva exemple de vedete care nu-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru reuşitele lor.

Angelina Jolie

Angelina Jolie FOTO Getty Images

image

La începutul anilor 2000, Angelina Jolie făcea o declaraţie care, dacă ar fi venit din partea unei vedete mai cuminţi şi cu un trecut mai puţin tulbure, ar fi şocat, probabil, mai mult. „Nu am nevoie de un Dumnezeu în viaţa mea. Există în oameni ceva spiritual, aidoma unui Dumnezeu. Nu vreau să fac un lucru doar pentru că oamenii spun aşa, dar nici nu ştiu cu exactitate dacă este mai bine să nu crezi în absolut nimic“, a spus actriţa care, în septembrie, s-a căsătorit cu Brad Pitt, după o relaţie de nouă ani. Aceasta declaraţie o plasează pe Jolie în categoria vedetelor agnostice.

Brad Pitt

Brad Pitt FOTO AFP

image

La fel ca soţia sa, Angelina Jolie, actorul american s-a declarat „20% ateu şi 80% agnostic“. Deşi a fost crescut într-o familie creştină, actorul a întors spatele religiei, spre dezamăgirea părinţilor săi. „Mi-am pus întrebări referitoate la creştinism încă de la grădiniţă şi nu am putut găsi răspunsuri satisfăcătoare. O întrebare ducea mereu la alta şi erau lucruri cu care nu eram de acord. 

Religia nu a funcţionat pentru mine“, a declarat starul american într-un interviu pentru revista „Parade“, din 2011. Mai mult, Pitt a adaugat: „Nu cred că ştie cineva adevărul (dacă Dumnezeu există sau nu – n.r.). Vei afla asta când vei ajunge acolo, dacă vei ajunge; până atunci nu are sens să te gândeşti la asta“.

Emma Thompson

Emma Thompson FOTO

image

În comparaţie cu Angelina Jolie şi Brad Pitt, Emma Thompson a afişat o poziţie mult mai radicală faţă de religie: „Sunt atee. Cred că mă puteţi numi un fel de antichrist. Privesc religia cu teamă şi suspiciune. Nu este îndeajuns să spun că nu cred în Dumnezeu. De fapt, cred că este un sistem jalnic. Sunt ofensată de unele lucruri susţinute de Biblie sau de Coran şi le resping“.

Jodie Foster

Jodie Foster FOTO Getty Images

image

Jodie Foster nu crede în Dumnezeu, dar ţine la tradiţie. Deşi este atee, pentru ea fiecare sărbătoare creştină reprezintă un motiv de a celebra. Într-un interviu din 2007, actriţa mărturisea: „Sunt atee, dar ador religiile şi rituarurile. Chiar dacă nu cred în Dumnezeu, la mine în familie se celebrează aproape fiecare sărbătoare religioasă“. Din fericire pentru actriţa americană, au mai rămas doar două luni până la Crăciun.

Julianne Moore


Julianne Moore FOTO Gettty Images

image

Actriţa Julianne Moore a participat, în 2002, la emisiunea americană „Inside the Actors Studio“. Întrebată de un moderator ce i-ar spune lui Dumnezeu la porţile raiului, dacă acest loc ar exista,  interpreta omului de ştiinţă Dr. Sarah Harding din „Jurassic Park“ a răspuns: „Oh, m-am înşelat. Tu chiar exişti“.

Morgan Freeman


Morgan Freeman FOTO AFP

Morgan Freeman Reuters

Actorul care l-a jucat pe Dumnezeu nu odată, ci de două ori nu este nici pe departe o persoană religioasă. Dacă ar fi fost, probabil, nici nu ar fi acceptat un asemnea rol, ci l-ar fi catalogat drept blasfemie. Într-un interviu acordat site-ului american thegrio.com, actorul din „Bruce Almighty/ Dumnezeu pentru o zi“ a explicat poziţia sa faţă de religie:„Sistemul meu de credinţe nu include un creator pe care l-am putea numi Dumnezeu şi care ne-a creat după chipul şi asemănarea lui sau a ei. A văzut cineva vreo dovadă clară până acum?“. Cu toate acestea , Morgan Freeman nu se declară ateu, ci este de părere că Dumnezeu există atât timp cât oamenii cred în existenţa sa. „Noi l-am inventat pe Dumnezeu“, a conchis actorul.

Daniel Radcliffe

Daniel Radcliffe FOTO AFP

image

Actorul din franciza de succes „Harry Potter“ se luptă cu adversarii săi şi în viaţa reală, nu doar pe marile ecrane, după cum însuşi a declarat într-un interviu pentru revista „Esquire“: „Sunt un ateu militant atunci când religia îşi exercită influneţa asupra legislaţiei. Această declaraţie, făcută în paralel cu credinţele păgâne pe care unele voci susţin că ar fi promovate în filmele din seria „Harry Potter“, l-a transformat pe Daniel Radcliffe într-un adevărat adversar al credincioşilor americani, scrie site-ul salon.com. Iar cum fără foc nu iese fum, actorul britanc nu a ezitat să treacă în tabara personaelor gay, declarând că „e minunat“ cum unii oameni presupun că este gay.

Seth MacFarlane


Seth MacFarlane FOTO AFP

image

Deşi majoritatea vedetelor adoptă un ton cât se poate de non-conflictual atunci când îşi discută poziţia faţă de religiei, uitlizând clişee precum „Dumnezeu există dacă tu crezi în el“, creatorul serialului „Family Guy“ are o abordare radicală şi a pus mereu cărţile pe faţă, cu riscul de a-şi pierde fanii de o altă părere. Din acest motiv a şi fost întrebat de jurnaliştii de la „Esquire“ de ce a ales să fie atât de vocal în privinţa ateismului. „A trebuit să fac asta, fiindcă toate aceste lucruri mitice au devenit foarte populare“, a explicat MacFarlane. „Este la fel ca mişcarea pentru drepturile civile (din SUA – n.r.) Avem nevoie de voci care să vorbească despre progresul ştiinţific în loc de credinţă“, a adugat scenaristul, producătorul şi regizorul american.

Serialul de animaţie „Family Guy“ reflectă destul de puternic lipsa de credinţă a lui Steh MacFarlane. Această poziţie a atras numeroase critici din partea grupului conservator american Parents Television Council, care a catalogat „Family Guy“ drept „Cel mai prost serial al săptămânii“.

Keira Knightley

Keira Knightley FOTO AFP

image

Keira Knightley este un caz cu totul aparte. Deşi s-a declarat atee, actriţa britanică nu a încercat niciodată să fugă de religie, ba din contră: consideră că lipsa credinţei are dezavantajele sale. Mai mult, actriţa a glumit, spunând că „ar prefera să fie catolică“: „Dacă nu eram atee, puteam ieşi cu faţă curată din orice. (Dacă eşti o personă religioasă – n.r.) trebuie doar să ceri iertare şi ţi se va da. Este mult mai bine decât să trăieşti cu vina“.

Hugh Hefner

Hugh Hefner FOTO AFP

image

Dacă cineva ar vrea să-i mulţumescă unei „fiinţe supreme“ pentru plăcerile carnale ale vieţii, acea persoană ar fi Hugh Hefner. Mogulul de la „Playboy“ a declarat într-un interviu acordat revistei pe care o conduce că „religia nu este decât un mit pentru el, ceva ce oamenii au inventat pentru a explica inexplicabilul“.

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite