Urmează adevăratul scandal cu prinţul Harry?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginile cu prinţul Harry au provocat dezbaterea despre libertatea presei FOTO Reuters
Imaginile cu prinţul Harry au provocat dezbaterea despre libertatea presei FOTO Reuters

Fotografiile în care prinţul Harry a apărut gol alături de o tânără au iscat o întreagă dezbatere în presa internaţională despre dreptul la intimitate şi libertatea presei. Iar potrivit publicaţiile internaţionale, aceste este doar începutul unui scandal de proporţii.

„Este vorba despre un scandal-monstru, ceva mult mai serios decât pozele nud“, a declarat o sursă citată de Norm Clark.
Prinţul Harry (27 de ani) a petrecut, weekendul trecut, alături de prietenii săi într-un hotel luxos din Los Angeles. Sejurul a depăşit suma de 63.000 de euro, pentru că acesta a frecventat cele mai scumpe localuri, printre care şi celebrul restaurant SW Steakhouse. Împreună cu grupul său de prieteni s-a mutat într-un club de noapte renumit, unde au rezervat întreaga zonă VIP doar pentru ei.

Petrecerea a culminat cu un joc de biliard pe dezbrăcate, iar seara s-a încheiat după ce Harry s-a retras într-un apartament în compania unei tinere. Potrivit surselor, Harry a plătit aproximativ 6.500 de euro pentru apartamentul situat într-un complex rezidenţial, la etajul 63. „Acesta are piscină, bar, dar şi pereţi capitonaţi prin care sunetul nu se propagă“, a declarat o angajată a hotelului.

Imagini cu prinţul Harry şi o domnişoară, ambii în ipostaze nud, compromiţătoare, au fost captate cu o cameră de pe telefonul mobil, care, ulterior, au fost vândute site-ului TMZ cu peste 12.000 de euro.

Harry gol

Prinţul Harry, în toiul distracţiei FOTO Captură tmz.com

În acelaşi hotel şi-a făcut apariţia şi Jennifer Lopez, însoţită de iubitul său Casper Smart (25 de ani), familia şi prietenii săi. Din acest motiv, hotelul a fost înconjurat de presă, iar un fotograf a reuşit să se infiltreze şi în zona piscinei, unde prinţul a petrecut mai multe ore. Totuşi, apropiaţii susţin că Lopez (aflată în zonă pentru un concert cu Enrique Iglesias) nu s-a întâlnit cu Harry.

Petrecerea a continuat a doua zi 

Deşi s-a declarat îngrozit de scandalul produs, în după-amiaza următoare Harry a continuat distracţia. Prinţul a luat parte la o petrecere de pe insula privată Necker ce aparţine mogulului Richard Branson.

Prinţul nu a fost discret nici de această dată şi a renunţat la gărzile de corp. „Au convins în jur de 12 fete să petreacă după-amiaza în vilă, să bea bere şi vodkă şi să mănânce cartofi prăjiţi cu pui“, a declarat o sursă. 

„Fetele au fost invitate să i se alăture ca să-l cunoască mai bine pe Harry“, a declarat un apropiat care susţine că una dintre tinere este o blondă de 1.80 m. Potrivit dailymail.co.uk, Danielle (27 de ani) a fost chelneriţă la petrecere şi lucrează ca fotomodel în California.

blonda lui harry

Danielle Davidson, tânăra care a petrecut alături de Harry FOTO Captură dailymail.co.uk

Deşi aceasta a refuzat să dea declaraţii, tatăl său, Bob Davidson, a negat zvonurile. „Danielle a fost foarte încântată să-l întâlnească pe Harry, însă nu ea este fata din fotografii“, a explicat Davidson. „Danielle a aflat că lui Harry îi plac blondele, de aceea abia a aşteptat să-l întâlnească“, a completat mama acesteia. „Ne-a spus că s-a uitat mult după ea, însă nu a fost nimic intim între cei doi“, a adăugat doamna Davidson.
Unde se sfârşeşte libertatea de exprimare a presei?

La cerinţele Press Complaints Commission (PCC), ziarele britanice nu au publicat fotografiile nud cu prinţul Harry, dar tabloidul „The Sun“ a sfidat apelul comisiei. Ziarul cu cele mai mari vânzări din Marea Britanie a printat imaginile care au circulat pe internet, justificând faptul că publicul larg (ce nu are acces la internet) trebuie să-şi formuleze o opinie corectă cu privire la incident.

Pe de altă parte, secretarul Jeremy Hunt consideră că „The Sun“ nu a acţionat în interesul public. „Sper că oamenii vor uita acest eveniment şi îşi vor aminti în schimb faptele bune pe care le-a făcut prinţul Harry“, a declarat Hunt pentru ştirile BBC.

Totuşi, reprezentanţii tabloidului se apără pentru că fotografiile au fost postate pe numeroase site-uri din străinătate, „inclusiv în publicaţii respectabile“, precum „RTL“ în Franţa şi „CBC“ în Canada. De aceeaşi părere sunt şi colegii britanici de la „Daily Mail“. „Aceste fotografii sunt văzute de milioane de oameni pe internet, însă palatul le interzice în Regatul Unit“.

În schimb, reprezentanţii blogului Guido Fawkes consideră că în spatele acuzaţiilor aduse publicaţiei „The Sun“ se ascunde tendinţa de a controla presa. „Această situaţie ilustrează ameninţarea ce planează asupra libertăţii presei în Marea Britanie. Adevărul este că frica le face pe publicaţiile tradiţionale să se supună“, au declarat aceştia.

În urma scandalului, Harry şi-a şters contul de Facebook, după cum au procedat şi prietenii care l-au însoţit în Los Angeles, Tom Skippy Inskip (25), Arthur Landon (30), dar şi bodyguardul său. Harry a luat această decizie la recomandările secretarului Jamie Lowther-Pinkerton, care se ocupă de incidentul din Los Angeles.

Cu toate că prinţul nu a postat fotografii din Las Vegas, unul dintre prietenii săi a publicat pe Facebook imagini din sejurul de pe Insula Neckler. În imagini apar măşti de caz, costume de soldaţi, dar şi o pipă ce se foloseşte special pentru droguri.

Cum l-a afectat scandalul pe Harry?

Deşi familia regală a refuzat să discute despre scandal, unii apropiaţi consideră că odată cu publicarea fotografiilor situaţia a scăpat de sub control. „Este foarte dezamăgit că a lăsat ca lucrurile să ia o asemenea turnură“, a declarat un apropiat al lui Harry pentru „Sunday Times“.

Rosa Monckton, bună prietenă cu mama lui Harry, prinţesa Diana, pledează în favoarea tânărului în vârstă de 27 de ani. „Are tot dreptul la intimitate“, spune Monckton pentru revista „People“. „Lucrează cu normă întreagă şi este membru al forţelor armate. [Presa] trebuie să-l lase în pace“, a adăugat aceasta.
Cu toate că Monckton consideră că scandalul a luat asemenea proporţii şi din cauza lui Harry care nu şi-a luat măsuri de precauţie, aceasta justifică modul în care s-a comportat prinţul. „Este normal pentru un ofiţer tânăr. Lucrează mult şi se distrează mult. E foarte simplu“, a adăugat cea care a fost confidenta prinţesei Diana.

Pe de altă parte, scandalul nu a afectat foarte mult popularitatea prinţului Harry, care este încă celibatar. Potrivit unui sondaj publicat duminică de publicaţia „Sunday Times”, 75% din adulţii britanici au părere bună despre Harry, iar 68% consideră că acest comportament este acceptabil. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.731 de persoane, dintre care 61% au dezaprobat publicarea fotografiilor de către „The Sun“.

Prinţul Harry între ruşine şi onoare

De-a lungul timpului, prinţul Harry, al treilea în ordinea de succesiune la tron, a dat motive de suspiciune presei, dar şi-a dovedit şi curajul. În 2008 prinţul s-a luptat pe frontul afgan, unde, potrivit presei britanice, abia aşteaptă să se întoarcă. Anul acesta, Harry a sărbătorit Jubileul de diamant al bunicii sale, regina Elizabeta a II-a, în vârstă de 85 de ani, printr-un turneu regal în America Centrală şi de Sud, unde şi-a petrecut timpul alături de copii şi s-a antrenat cu jamaicanul Usain Bolt, medaliat olimpic.

Pe de altă parte, în 2005, Harry a fost protagonistul unui alt scandal, când a apărut la o petrecere deghizat în nazist, alături de fratele său William, îmbrăcat într-un costum de animal. Cu toate că prinţul s-a scuzat pentru controversa iscată, presa nu doar l-a criticat aspru, ci l-a acuzat că a consumat marijuana.

În viaţa privată, Harry a avut o relaţie de peste trei ani cu Chelsy Davy, însă cei doi s-au despărţit pentru că aceasta s-a simţit neglijată şi nu a mai fost de acord cu „stilul de viaţă aventurier“ al prinţului, care a preferat să participe la cupa mondială de rugby în loc să-i aniverseze ziua de naştere.

Cu toate că este ambasador al delegaţiei olimpice britanice (alături de fratele său William), publicaţia „Sunday Times“ susţine că cel mai probabil Harry nu va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de mâine. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite