Paco Rabanne și-a expus pentru prima dată schiţele la Moscova. Doar Salvador Dali le văzuse anterior VIDEO

0
Publicat:

Considerat o personalitate majoră a modei, creatorul de modă Paco Rabanne a părăsit vineri scena vieții, la vârsta de 88 de ani, după ce de ani buni începuse să părăsească încet catwalk-ul.

Pe numele său real Franciso Rabaneda Cuervo, Paco Rabanne s-a născut la 18 februarie 1934, la Pasaia, Spania. Cariera în domeniul modei şi-a început-o realizând bijuterii pentru case consacrate, precum Balenciaga (mama sa a fost şefă a departamentului de croitorie de aici), Dior şi Givenchy, potrivit Agerpres.

La începutul războiul civil spaniol, a plecat în Franţa împreună cu mama sa. A studiat arhitectura la Şcoala de Arte Frumoase pe care a absolvit-o în 1964, iar un an mai târziu şi-a lansat cariera în domeniul designului prezentând o colecţie intitulată „The Unwearables”, compusă din 12 rochii printre care s-a aflat şi prima rochie din discuri de plastic legate cu zale metalice, potrivit www.famousfashiondesigners.org.

Ultima colecţie  de modă, în 1999

A devenit celebru tocmai pentru că folosea pentru ţinutele şi schiţele sale ciudate şi în stil Gaudi materiale precum plastic, hârtie şi metal. În multe dintre desenele sale se vedea influenţa studiilor de arhitectură, ceea ce l-a făcut să iasă în evidență.

Prin anii '70, Paco Rabanne a introdus în creaţiile sale ţinute de piele întoarsă artificială, paltoane împletite combinate cu blană şi rochii cu panglici, ciucuri şi pene, potrivit Agerpres.

1999 a fost anul în care şi-a prezentat ultima colecţie, cea prin care se retrăgea din lumea modei.

Scenă inspirată de atacul de la Beslan

În 2005, Paco Rabanne a expus pentru prima dată schiţe ale sale în cadrul unei expoziţii la Moscova. Contextul era acela în care designerul împlinea o vârstă onorabilă, care-l îngrijora. De aici și dorința ca lumea să-i vadă abilităţile ascunse.

Schiţele sale nu fuseseră văzute până atunci de nimeni, cu o singură excepţie, pictorul Salvador Dali. Unul dintre desene ilustra o scenă inspirată de atacul de la Beslan, iar Paco Rabanne dorea ca veniturile din vânzarea schiţelor sale să ajungă la femeile din Beslan, potrivit www.famousfashiondesigners.org.

Un an mai târziu, numele Paco Rabanne începea să dispară treptat de pe catwalk, rămânând exclusiv în zona de parfumuri şi cosmetice. 

Paco Rabanne a fost  pasionat de misticism, astrologie şi ocultism. În mai multe interviuri, a a vorbit pe marginea unor teme precum vibraţii astrale, Dumnezeu şi experienţe în afara corpului.

Vedete


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri