A murit Paco Rabanne. Creatorul de modă avea 88 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creatorul de modă franco-spaniol Paco Rabanne, cunoscut pentru creaţiile sale vestimentare în nuanţe metalice, unele dintre cele mai bine vândute parfumuri din lume şi pentru colecţii inspirate din epoca spaţială a anilor 1960, a murit la vârsta de 88 de ani în Portsall, un oraş din regiunea franceză Bretania, informează agenţiile de presă internaţionale, preluate de Agerpres.

Paco Rabanne în 2004 Foto EPA EFE
Paco Rabanne în 2004 Foto EPA EFE

Decesul celebrului creator de modă, al cărui nume real era Francisco Rabaneda y Cuervo, a fost confirmat de un purtător de cuvânt al grupului spaniol Puig, care controlează casa de modă Paco Rabanne după retragerea din activitate a fondatorului acesteia în urmă cu două decenii.

"Cu profundă tristeţe, grupul Puig anunţă decesul lui Paco Rabanne", a precizat grupul spaniol într-un comunicat de presă, confirmând o informaţie apărută în cotidianul regional Le Telegrame. Creatorul de modă a murit în Portsall, oraşul în care locuia de mai mulţi ani.

"Personalitate majoră a modei, viziunea sa era îndrăzneaţă, revoluţionară şi provocatoare, promovată printr-o estetică unică. Va rămâne o importantă sursă de inspiraţie pentru echipele de modă şi de parfumerie ale grupului Puig, care colaborează permanent pentru a pune în aplicare codurile radical de moderne ale lui Paco Rabanne", a declarat Marc Puig, CEO-ul grupului spaniol, citat în acelaşi comunicat.

Jose Manuel Albesa, preşedintele diviziei de modă şi produse de înfrumuseţare din cadrul grupului Puig, i-a adus un omagiu "spiritului radical şi rebel" al celebrului designer.

Rochii improbabile

"Cine altcineva ar fi putut să îi îndemne pe parizienii pasionaţi de modă să ceară în magazine rochii din plastic şi din metal? Cine altcineva decât Paco Rabanne ar fi putut să îşi imagineze un parfum denumit «Calandre» - care înseamnă «grilajul ventilatorului auto» - şi să facă din el o legendă a feminităţii moderne?", a adăugat Jose Manuel Albesa.

Născut pe 18 februarie 1934 în Ţara Bascilor, la San Sebastian, unde mama lui era croitoreasa principală în atelierul designerului Cristobal Balenciaga, Paco Rabanne a absolvit Facultatea de Arte Frumoase din Paris, secţia arhitectură.

Tatăl lui, generalul Rabaneda Postigo, care conducea garnizoana din Guernica, a fost împuşcat mortal de soldaţii lui Franco în 1936. În 1939, familia lui Paco Rabanne s-a refugiat în Franţa din cauza Războiului Civil din Spania.

Şi-a început cariera creând accesorii, bijuterii, cravate şi butoni, pe care le propunea caselor de modă Dior, Saint-Laurent, Cardin, înainte de a-şi lansa propria casă de modă, pentru a face acest domeniu de activitate să trăiască în concordanţă cu materiale şi tehnici revoluţionare.

În 1966, Paco Rabanne şi-a prezentat prima colecţie, compusă din "12 rochii improbabile din materiale contemporane" într-o defilare provocatoare, în cadrul cărora au urcat pe podium pentru prima dată manechine de culoare, dansând în picioarele goale. Succesul a fost imediat, deşi primele modele cântăreau 30 de kilograme.

Doi ani mai târziu, Jane Fonda a purtat un costum creat de Paco Rabanne pentru rolul ei din filmul SF "Barbarella". Designerul de origine spaniolă a creat rochii şi pentru alte femei celebre, inclusiv pentru Catherine Deneuve şi Francoise Hardy.

În 2011, starul pop Lady Gaga a făcut senzaţie pe covorul roşu purtând o rochie din hârtie reciclată, creată în atelierele casei Paco Rabanne, pentru ediţia din acel an a galei MTV European Music Awards.

De-a lungul carierei sale, designerul franco-spaniol, care practica ezoterismul, s-a făcut remarcat şi prin mai multe declaraţii excentrice şi predicţii hazardate.

În 1999, de exemplu, a anunţat într-una dintre cărţile sale distrugerea oraşului Paris prin prăbuşirea staţiei spaţiale Mir, bazându-se pe o lectură personală a profeţiilor lui Nostradamus.

În acelaşi an, casa lui de modă şi-a încetat activitatea în domeniul modei haute-couture, pentru a se concentra pe moda pret-a-porter.

Distanţându-se treptat de luminile reflectoarelor, Paco Rabanne a continuat totuşi să apară în juriile unor festivaluri de modă

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite