Oameni celebri care au trecut prin eşecuri înainte de a cunoaşte succesul: au fost concediaţi, umiliţi, li s-a spus că nu au talent şi nu vor reuşi niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respingerea poate fi cu adevărat devastatoare, dar aşa cum o dovedesc unii dintre cei mai cunoscuţi oameni din lume cheia succesului constă în abilitatea de a îmbrăţişa eşecul şi de a te adapta schimbărilor.

Pentru un plus de încredere, dar şi pentru că sunt exemple demne de urmat, vă prezentăm în continuare câteva exemple de succese incontestabile, de la actori până la oameni de ştiinţă, care au fost obligaţi să-şi revină dintr-un eşec masiv înainte de a descoperi aprecierea şi faima, potrivit Business Insider.

Acum cel mai bine vândut autor, J.K. Rowling a fost cândva o mamă singură care trăia din ajutorul social

Înainte ca seria de romane „Harry Potter“ să se vândă în peste 450 de milioane de copii şi să fie transformată într-o franciză cinematografică de succes, Rowling trăia într-un apartament micuţ împreună cu fiica sa, fără a avea un loc de muncă sau bani pentru un trai decent.

Rowling a dezvăluit în trecut că s-a lovit de refuzuri repetate din partea editorilor de carte când a trimis prima dată manuscrisul „Harry Potter and the Philosopher’s Stone/Harry Poter şi Piatra Filozofală“ şi a precizat că prima scrisoare de respingere şi-a lipit-o pe un perete din bucătărie. „Îmi propusesem să nu renunţ până când nu m-ar fi refuzat fiecare editor, de multe ori m-am temut că se va întâmpla asta“, mărturisea scriitoarea, citată de Business Insider.

Editura londoneză Bloombsbury i-a acordat încrederea în anul 1997, iar acum Rowling este unul dintre autorii de top de pe întreg mapamondul.

Faimosul comediant Jerry Seinfeld a suferit mai multe eşecuri înainte de marele succes

image

FOTO AP

Seinfeld a dezvăluit la un moment dat că prima dată când a încercat să facă stand-up a fost o experienţă oribilă. Deşi îşi repetase monologul cu seriozitate, când a urcat pe scenă nu şi-a mai putut aminti nici măcar un cuvânt: „Am stat acolo aproximativ 30 de secunde fără a spune absolut nimic, doar stăteam acolo, extrem de speriat. Nu-mi venea să cred că mi se întâmplă aşa ceva.“

În cele din urmă a reuşit să se adune şi a improvizat un moment, iar asta i-a adus un mic rol într-un sitcom, „Benson“. Dar, potrivit New York Times, Seinfeld şi producătorii show-ului nu s-au putut pune de acord cu privire la direcţia personajului, aşa că actorul a fost concediat după doar patru episoade. Mai mult, nimănui nu i-a păsat suficient de mult încât să-l anunţe pe Seinfeld că a fost dat afară, aşa că a aflat într-o zi, când s-a prezentat la repetiţii şi a descoperit că nu exista o copie a scenariului şi pentru el. Regizorul adjunct l-a tras deoparte şi l-a anunţat că au uitat să-i dea vestea.

Seinfeld a fost umilit, însă a revenit în cluburi cu spectacolele lui de stand-up. După un show, un vânător de talente din echipa „Tonight Show“ l-a remarcat şi astfel i-a oferit un segment în emisiune, iar cariera comediantului a explodat atunci.

„Ţine-ţi capul sus când dai greş şi capul plecat când ai succes“, a scris la un moment dat Seinfeld într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri organizată de platforma Reddit.

Walt Disney a fost concediat de la Kansas City Star pentru că editorul lui credea că e „lipsit de imaginaţie şi nu are idei bune“

Walt Disney

În anul 1919, Disney a fost dat afară de la unul dintre primele sale locuri de muncă, de la ziarul Kansas City Star, pentru că editorul îl privea ca pe un tânăr total lipsit de imaginaţie.

Acesta nu a fost însă primul şi ultimul eşec al celebrului Walt Disney. A achiziţionat Laugh-O-Gram, un studio de animaţie pe care ulterior l-a falimentat. În cele din urmă, acesta s-a hotărât să se îndrepte către o zonă mai profitabilă: Hollywood.

Împreună cu fratele său, Disney s-a mutat în California şi a înfiinţat Disney Brothers Studio, pentru ca mai apoi să-i dea viaţă celebrului şoricel Mickey Mouse, Disneyland-ului şi pentru a câştiga 22 de statuete Oscar.

Oprah Winfrey a fost concediată de la primul job în televiziune pentru că „se implica emoţional în poveştile sale“

oprah winfrey foto ap

FOTO AP

Un producător de la Baltimore TV i-a spus celebrei realizatoare că nu este potrivită pentru ştirile de televiziune. Ca o consolare, acesta i-a oferit un rol într-o emisiune din timpul zilei, „People are Talking“. Show-ul a avut un succes uriaş, iar Winfrey a rămas timp de opt ani. În cele din urmă a realizat propria emisiune, „The Oprah Winfrey Show“, care a fost difuzată timp de 25 de sezoane. În prezent, averea estimată a vedetei este de 3,2 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Steven Spielberg a fost respins de mai multe ori de Universitatea de Artă Cinematografică din California de Sud

Steven Spielberg

Şi totuşi a regizat primul blockbuster de vară, „Jaws“, în 1975, a câştigat patru statuete Oscar, patru premii Emmy, şapte Daytime Emmy, iar cele 27 de filme ale sale au avut încasări totale de peste 9 miliarde de dolari.

Sir Isaac Newton a fost retras de la şcoală pentru a se ocupa de ferma familiei. A eşuat lamentabil

image

Dându-şi seama că fiul ei nu este menit să lucreze pământul, mama lui Newton i-a permis să-şi reia studiile de bază şi în cele din urmă s-a lăsat convinsă să-i dea voie să se înscrie şi la Universitatea Cambridge. Newton a devenit unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă din toate timpurile, revoluţionând fizica şi matematica.

Vera Wang nu a reuşit să se califice în lotul de patinaj artistic la Olimpiada din 1968, a devenit redactor al revistei „Vogue“, însă mai târziu a ajuns redactor-şef

image

A început să deseneze rochii de mireasă la vârsta de 40 de ani, iar astăzi este unul dintre designerii de marcă din industria modei, cu o afacere ce valorează peste un miliard de dolari.

Profesorii lui Thomas Edison i-au spus că este „prea prost pentru a învăţa ceva“

Edison a lucrat în turele de noapte la Associated Press, pentru a avea mai mult timp pentru invenţiile sale şi lectură. Într-o noapte, pe când făcea experimente cu nişte baterii, Edison a vărsat acid sulfuric care a ros podeaua şi a ajuns pe biroul şefului său, la un etaj mai jos. Dimineaţa următoare a fost concediat, dar s-a hotărât să-şi dedice tot timpul invenţiilor, iar doi ani mai târziu a primit primul brevet. Edison a ajuns să deţină peste 1000 de brevete şi a inventat unele dintre dispozitivele care au schimbat lumea, printre care fonograful, lampa electrică şi camera video.

Când Sidney Poitier a dat prima dată probă la American Negro Theatre a încurcat replicile, ceea ce l-a făcut pe regizor să se înfurie, să-l întrerupă şi să-l rogae să nu-i mai irosească timpul, pentru că locul lui este la spălat vase

Poitier a muncit mult şi a devenit un star al Hollywood-ului, a câştigat un Oscar pentru Cel mai bun actor („Lillies of the Field“, 1963) şi a ajutat la spargerea barierei de culoare din industria americană de film.

Copil fiind, Albert Einstein a întâmpinat unele dificultăţi de comunicare şi de învăţare în mod tradiţional

image

Sigur că aceste probleme de comunicare şi de comportament nu indicau lipsa inteligenţei. Einstein a câştigat premiul Nobel pentru Fizică, fiind omul care a descoperit efectul fotoelectric, iar teoria relativităţii a corectat deificienţele fizicii newtoniene.

După primul casting al lui Fred Astaire, un producător executiv a scris: „Nu ştie să cânte. Nu ştie să joace. Are puţină chelie. Poate dansa puţin“

image

Astaire a devenit însă o legendă a Hollywood-ului şi a Broadway-ului.

Charles Darwin a fost considerat un student mediu, a renunţat la o carieră medicală şi voia să devină pastor

Dar în timp ce stuida natura, Darwin şi-a descoperit adevărata chemare şi a călătorit prin lume pentru a dezlega misterele naturii. Scrierile sale, în special „On the Origin of Species“, au schimbat fundamental lumea ştiinţei prin răspândirea descoperirilor evoluţiei.

Vincent Van Gogh a vândut o singură pictură, „The Red Vineyard“, în timpul vieţii sale, iar aceasta a avut loc cu doar câteva luni înainte să moară

Dacă ar fi renunţat la cariera artistică după ce s-a dovedit că nu-i aduce niciun avantaj financiar, lumea artei ar fi fost lipsită de sute de tablouri create de un adevărat maestru.

După primul rol minor avut, un producător l-a luat pe Harrison Ford în birou şi i-a spus că nu va reuşi niciodată în industria cinematografică

han solo harrison ford

Cariera lui Ford se întinde pe mai bine de şase decenii şi include numeroase roluri în blockbustere precum „Star Wars“ şi „Indiana Jones“.

Inginerul aerospaţial Clayton Anderson a fost respins de NASA de 15 ori înainte de a ajunge în spaţiu

image

În mod surprinzător, Anderson susţine că nu a fost deprimat niciodată când a fost respins, din contră, acesta a subliniat că simţea speranţă de fiecare dată când primea câte o scrisoare prin care NASA îl refuza. „Cei mai mulţi aplicanţi primeau cărţi poştale, o scrisoare înseamnă mai mult“, declara Anderson.

După ce a fost selectat de NASA, în 1998, a fost trimis în spaţiu în 2007 şi a stat vreme de cinci luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Lady Gaga a fost abandonată de casa de discuri după primele trei luni. După ce a primit vestea, a plâns atât de mult încât nu mai putea vorbi

lady gaga foto getty images

Acum, Stefani Germanotta este o emblemă a muzicii pop, câştigătoarea a şase premii Grammy, este în fiecare an pe lista celor mai buni artişti, întocmită de prestigioasa revistă Billboard, este cunoscută pentru că luptă pentru drepturile comunităţii LGBTQ şi pentru prevenirea HIV/SIDA, şi are o avere estimată la 59 de milioane de dolari.

Ang Lee a picat examenele de admitere la Colegiul din Taiwan de două ori, iar când a încercat să se înscrie la şcoala de actorie a fost respins pentru că engleza lui nu era suficient de bună

ang lee foto reuters

„Mi-a fost întotdeauna ruşine pentru că nu mă puteam concentra pe cărţi“, a declarat Lee pentru ABC News. „Am picat examenele de la colegiu. Tatăl meu mi-a fost director în liceu...un lucru rău“. S-a îndrăgostit de teatru, însă nu vorbea suficient de bine limba engleză. Acum are în palmares trei Oscaruri pentru regie şi se află în spatele unor filme de succes precum „Crouching Tiger Hidden Dragon“, „Life of Pi“ şi „Brokeback Mountain“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite