Magda Vasiliu nu crede în mişcarea #şîeu: „Dacă te duce capul, poţi să-ţi faci publicitate cu bani puţini. De aici până la vreo autostradă e cale lungă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magda Vasiliu FOTO David Muntean
Magda Vasiliu FOTO David Muntean

Jurnalista Magda Vasiliu crede că mişcarea #şîeu nu va aduce o schimbare concretă, iar despre iniţiatorul ei, afaceristul Ştefan Mandachi, spune că „şi-a făcut o publicitate enormă cu bani puţini“.

Protestul #şîeu şi inaugurarea primului metru de autostradă din Moldova au mobilizat mii de oameni din întreaga ţară şi a făcut înconjurul presei străine, cu titluri precum „Cea mai mică autostradă din lume face de ruşine o naţiune“ (BBC News). 

Totuşi, există şi voci care susţin că mişcarea nu va produce o schimbare reală, printre acestea numărându-se şi fosta prezentatoare TV Magda Vasiliu. Jurnalista este de părere că lucrurile pe care ni le dorim pentru ţară nu se vor obţine cu proteste simbolice şi povesteşte cum un grec stabilit în România s-a amuzat pe seama mişcărilor de stradă din România.

În plus, Magda Vasiliu crede că afaceristul sucevean Ştefan Mandachi şi-a făcut „o publicitate enormă cu bani puţini“, adăugând că „dacă te duce capul şi ai ceva sprijin de la spate, poţi să-ţi faci publicitate cu bani puţini. Şi poţi manipula un pic online“.

„Am asistat, la fel ca tot românul, la chestia asta cu #sîeu. Evident că orice om normal la cap, care trăieşte în secolul ăsta, îşi doreşte autostrăzi. Şi nu doar în Moldova. Curentul online generat de metrul de autostradă construit de un afacerist moldovean a fost OK. Dar atât. Nu cred că se aşteaptă careva să se şi întâmple concret ceva în materie de autostrăzi doar că ne-am pus un #şîeu la poza de profil. Afaceristul moldovean şi-a făcut o publicitate enormă cu bani puţini. Enormă. Şi cei care au ieşit în stradă în Moldova nu ar fi votat oricum PSD, pentru că electoratul PSD din Moldova e în general format din oameni simpli, fără multă instruire, fără cont pe FB, care seara nu stau la emisiuni TV politice. Nu. Seara hrănesc vaci/porci/găini, mănâncă şi se culcă, pentru că a doua zi la 5 dimineaţa muncesc pământul. Vrem autostrăzi? Nu cu chestii simbolice gen #metoo se obţin... Cosmin Stoian îşi aduce aminte... Un grec pe care l-am cunoscut aici, la Roma, dar care trăieşte la Bucureşti ne spunea zâmbind ironic: «Ce proteste sunt astea ale voastre? Vă ţin ăia împrejmuiţi cu garduri în Piaţa Victoriei. La 8 vă dau drumul şi plecaţi acasă... Noi am dat foc şi nu ne-am oprit până n-au făcut ca noi!». Eu nu zic să dăm foc... Dar nici cu statusuri pe Facebook nu vom obţine nimic... Concluzia mea e că dacă te duce capul şi ai ceva sprijin de la spate, poţi să-ţi faci publicitate cu bani puţini. Şi poţi manipula un pic online. Atât. De aici până la vreo autostradă în Moldova e cale lungă...“.

   

Magda Vasiliu este una dintre persoanele publice din România care nu se dă în lături de la a condamna acţiunile celor aflaţi la Guvernare şi de a-i critica dur pe politicieni, fie ei de la Putere sau din Opoziţie. În mai multe ocazii, ea a criticat în termeni duri sistemul de sănătate românesc după ce fiul ei, în vârstă de 9 ani, a fost diagnosticat în 2017 cu cancer osos, iar medicii i-au făcut două propuneri care au speriat-o. În cele din urmă, Magda Vasiliu Stoian şi soţul ei, Cosmin Stoian, au hotărât să caute ajutor în străinătate, în Italia, unde tratamentul a dat roade, iar boala a intrat în remisie completă. 

Înainte însă, jurnalista s-a luptat cu birocraţia din România şi a dat naştere unei ample dezbateri care a dus la schimbarea legilor. Jurnalista şi soţul ei au rămas în Italia şi vor să continue lupta alături de alte familii care se confruntă cu aceeaşi problemă, aşa că au înfiinţat la Roma asociaţia „Luptă pentru viaţă“

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite