Lauren Bacall, ultima soţie a lui Humphrey Bogart, era pe jumătate româncă. Destinul trist al divei de la Hollywood

0
Publicat:

Superba Lauren Bacall, o adevărată legendă a cinematografiei mondiale, s-a născut dintr-o mamă româncă, emigrantă în Statele Unite. Diva Generației de Aur de la Hollywood, ultima soție a lui Humphrey Bogart, a avut un destin trist.

Cea care avea să cucerească Hollywood-ul cu talentul ei s-a născut pe 16 septembrie 1924, în Bronx, New York, sub numele de Betty Joan Perske. Ambii ei părinţi erau evrei. Tatăl lui Lauren, William Perske, s-a născut în New Jersey, iar mama ei, Natalie Weinstein-Bacall, emigrase din România în Statele Unite. 

Lauren Bacall, actrița de la Hollywood cu origini românești FOTO Adevărul
Lauren Bacall, actrița de la Hollywood cu origini românești FOTO Adevărul

Cei doi au divorţat însă când actriţa avea numai cinci ani. Mai târziu, a preluat numele de familie românesc al mamei sale şi aşa s-a născut marea Lauren Bacall. În ciuda despărţirii părinţilor, ea a fost mereu în atenţia extinsei sale familii evreieşti, având un cerc adorat de unchi şi mătuşi, dar şi o bunică, Sophie, ce a emigrat din România, pe când copiii săi erau foarte mici, notează vanityfair.com

Desemnată Miss Greenwich Village în 1942, Lauren Bacall a debutat în teatru, într-un spectacol de George S. Kaufman şi a apărut apoi pe coperta numărului din martie 1943 al revistei Harper's Bazaar.

Fotografia ei a fost remarcată de soţia lui Howard Hawks, Nancy, care i-a arătat-o renumitului regizor, iar acesta a chemat-o la audiţii. În urma acelei întrevederi, Hawks i-a spus că va juca într-un film important, alături de Cary Grant sau Humphrey Bogart.

Întâlnirea care i-a schimbat viața

Lauren Bacall şi Humphrey Bogart s-au întâlnit în timpul filmărilor pentru pelicula „To Have and Have Not”, adaptare după un roman de Ernest Hemingway. Bacall şi Bogart - care în acea vreme era căsătorit cu cea de-a treia soţie a lui, Mayo Methot - au început o relaţie în timpul filmărilor şi s-au căsătorit, în cele din urmă, în 1945, în Ohio.

După „To Have and Have Not”, a jucat rolul unei tinere britanice în pelicula „Confidential Agent" (1945). Bacall a considerat acel rol drept o experienţă neplăcută: „A fost cel mai rău film din istorie, un coşmar, iar eu am fost îngrozitoare. Imediat după ce m-au aşezat pe piedestal, am căzut”. Ulterior, a jucat din nou alături de Bogart în filmele „The Big Sleep", „Dark Passage" şi „Key Largo". A apărut în prima ei comedie, „How to Marry a Millionaire", în 1953, în care a jucat alături de Marilyn Monroe şi Betty Grable. Poate cel mai memorabil film al ei din anii '50 a fost însă melodrama „Written on the Wind" (1956).

Relaţia cu Frank Sinatra 

În 1957, Bogart a murit de cancer esofagian, lăsând-o singură, la vârsta de 32 de ani, cu cei doi copii ai lor, Stephen şi Leslie. Lauren Bacall a avut apoi o relaţie cu Frank Sinatra, cu care urma să se căsătorească. La câteva zile după ce a acceptat cererea acestuia în căsătorie, în 1958, The Los Angeles Herald a anunţat căsătoria iminentă a celor două staruri, însă Sinatra a rupt legătura cu Bacall şi nu a mai vorbit cu celebra actriţă vreme de peste două decenii. În 1961 s-a căsătorit cu actorul Jason Robarts, iar relaţia lor a durat până în 1969. Cei doi au un fiu, actorul Sam Robards.

A primit un Oscar onorific

Lauren Bacall nu a mai făcut niciun film până la "Shock Treatment" (1964). A continuat cu comedia "Sex and the Single Girl" (1964), în care au mai jucat Henry Fonda, Tony Curtis şi Natalie Wood. 

A continuat cu comedia „Sex and the Single Girl" (1964), în care au mai jucat Henry Fonda, Tony Curtis şi Natalie Wood.

S-a remarcat apoi în filmele „Harper" (1966), „Murder on the Orient Express" (1974) şi „The Shootist" (1976). În 1992 a primit Cecil B. DeMille Award pentru întreaga carieră, din partea Asociaţiei presei străine de la Hollywood - organizatoarea galei Globurilor de Aur. 

S-a remarcat apoi în filmele "Harper" (1966), "Murder on the Orient Express" (1974) şi "The Shootist" (1976).

În 1981, revenită în teatru, a câştigat premiul Tony pentru rolul din spectacolul "Woman of the Year".

Recunoscând că în acea perioadă nu primea foarte multe scenarii, a revenit pe marele ecran cu rolul din filmul "Mr. North" (1988) şi a jucat în apoi în filmul "Misery" (1990). A jucat în mai multe filme pentru televiziune, precum "Pret-a-Porter", de Robert Altman, şi "My Fellow Americans" (1996).

Lauren Bacall a primit prima ei nominalizare la Oscar pentru rolul secundar în filmul "The Mirror Has Two Faces" (1996), în care a interpretat rolul mamei lui Barbra Streisand. A fost recompensată şi cu un Oscar onorific, în 2009, pentru întreaga carieră. A primit şi Cecil B. DeMille Award pentru întreaga carieră, din partea Asociaţiei presei străine de la Hollywood - organizatoarea galei Globurilor de Aur -, în 1992. A scris două volume de memorii, "By Myself" (1978), recompensat cu National Book Award, şi "Now" (1994). Actriţa s-a stins din viaţă la 89 de ani, la 12 august 2014, în urma unui accident cerebral.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite