La mulţi ani, Brigitte Bardot! Mărirea şi decăderea divei de la Saint-Tropez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brigitte Bardot a fost devorată de presă pentru sex-appealul ei  FOTO Getty Images
Brigitte Bardot a fost devorată de presă pentru sex-appealul ei  FOTO Getty Images

Astăzi, 28 septembrie, legendara actriţă franceză împlineşte 81 de ani! Prilej pentru noi s-o descoperim, în rândurile de mai jos, pe femeia din spatele sex simbolului binecunoscut!

A fost prima femeie care a întruchipat-o pe Marianne, simbolul Franţei. Astfel că şi acum Bardot e sărbătorită pe 14 iulie. Dar, asemenea iniţialei sale duble, au existat două Brigitte: sex simbolul şi femeia care a întors spatele faimei. Iar în spatele acestor două chipuri, viaţa ei a fost cu totul altfel: trăiri agonizante, multe iubiri (ea însăşi spune că a avut 100 de iubiţi şi iubite!), dar şi tentive de suicid!

B B e un uriaş paradox. Simone de Beauvoir a descris-o ca pe „locomotiva istoriei femeilor“. Azi, însă, Brigitte susţine că urăşte feminismul şi că în cariera ei a făcut mai degrabă ceea ce i s-a spus, decât ce şi-a dorit, că n-a fost ea însăşi atunci, că n-a dorit niciodată să scandalizeze. Succesul ei s-a datorat unei imagini de femeie în control, total opuse victimei sexy reprezentate de Marilyn Monroe. BB spune, însă, că amândouă au fost victimele propriei imagini, în care au fost încarcerate. A fost cea dintâi faţă a lui Marianne, simbolul Republicii Franceze, de care conaţionalii săi îşi amintesc de fiecare 14 iulie. BB spune, însă, că şi-a datorat cariera mai degrabă americanilor decât francezilor, fi­indcă în 1956, pelicula Şi Dumnezeu a creat femeia n-a avut aşa ră­sunet în Franţa, ci mai degrabă peste Ocean. Dar nimic din ceea ce declară acum doamna de 81 de ani, cu râuri săpate adânc pe chip asemenea iubirilor trecute, nu poate distruge mitul BB. La fel cum nici imaginea complet deglamourizată pe care a adoptat-o la bătrâ­neţe nu a avut vreun efect asupra statutului de zeiţă a lui Brigitte din anii ’50-’70.

Avem de-a face cu două BB: una creată pentru public şi una pen­tru sineşi pentru animalele cărora a ales să-şi dedice toate eforturi­le în a doua parte a vieţii. Azi, retrasă la reşedinţa ei boemă din afa­ra Saint-Tropezului, La Madrague, Bardot se deplasează foarte greu din cauza artritei. Are nevoie de cârje. Picioarele acelea sculptate în anii de balet nu o mai ajută, dar mintea e la fel de sclipitoare. E vege­tariană convinsă tocmai de dragul animalelor cu care s-a înconjurat – grădina casei e un întreg cimitir al prietenilor ei necuvântători pe care i-a pierdut de-a lungul timpului. Iar soţul ei, Bernard d’Ormale, fostul consilier al lui Marie Le Pen, e la fel de vegetarian. Nici nu s-ar fi putut altfel. BB e tranşantă pe acest subiect cu oricine ar vor­bi: „Şi prietenii mei sunt vegetarieni. Sper că şi tu eşti. Să mănânci carnea animalelor e asemenea canibalismului!“, decretează ea.

Nu s-a născut, însă, într-o casă cu animale de companie. „N-am avut nici măcar un căţeluş în copilărie, pentru că era război, iar viaţa în Pa­ris era foarte dificilă. Aceea a fost o perioadă care m-a marcat pentru totdeauna. Nu suport nici acum tunetele sau zgomotul focurilor de artificii fiindcă îmi amintesc de bombardamente.“ Venită pe lume pe 28 septembrie 1934, Brigitte Anne-Marie Bardot a făcut, însă, parte dintr-o familie de clasă mijlocie cu suficiente resurse financiare. Ta­tăl ei, Louis Bardot, era inginer şi avea o afacere cu Bardot Seniorul.

Citeşte toată povestea incitantă a lui BB pe www.okmagazine.ro

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite