Jules Verne: marile suferinţe în dragoste care i-au marcat scrierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jules Verne a trăit intens şi în dragoste (Foto: arhivă).
Jules Verne a trăit intens şi în dragoste (Foto: arhivă).

"Căpitan la 15 ani", "Ocolul Pământului în 80 de zile", "Cinci săptămâni în balon", "Insula misterioasă", "20.000 de leghe sub mări"... Toate acestea sunt cărţi care au bucurat copilăria multora, cel puţin copilăria anumitor generaţii, născând apoi ecranizări diverse. Dar prea puţine se ştiu despre viaţa autorului cărţilor, Jules Verne, care n-a fost una deloc plictisitoare.

Cel mai tradus romancier francez al tuturor timpurilor, precursor al literaturii ştiinţifico-fantastice, Jules Verne s-a născut pe 8 februarie 1828 la Nantes, portul în care a dezvoltat fascinaţia lui pentru vapoare şi a imaginat tot felul de aventuri - de pildă, punctul de plecare pentru "Căpitan la 15 ani" se pare că ar fi fost chiar dorinţa lui de evadare pe la 11 ani, când s-ar fi îmbarcat ca mus pe o cursă cu destinaţia India, fiind, însă, recuperat în ultimul ceas de tatăl lui.

Cu un spirit romantic încă de mic, Jules Verne se pare că ar fi dorit, potrivit unei legende, să îi aducă din acea călătorie cu vaporul un colier de corali verişoarei sale, de care era îndrăgostit.

Citeşte mai multe aici!

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite