Janis Joplin ar fi împlinit 80 de ani. Artista a spart o sticlă în capul lui Jim Morrison

0
Publicat:

Janis Joplin, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale generaţiei „flower power“, ar fi împlinit luna acesta 80 de ani. Și-a pierdut însă viaţa la doar 27 de ani, în urma unei supradoze de heroină.

Devenită cunoscută în anii `60, pe vremea când cânta cu trupa de rock psihedelic Big Brother and the Holding Compan, Janis Joplin a ales, până la urmă, o carieră solo, iar ulterior numele ei a devenit sinonim cu faimosul festival Woodstock.

O viață intensă

Cântăreața s-a născut pe data de 19 ianuarie 1943, în Port Arthur, Texas, şi a început să-şi arate latura artistică în şcoală, prin pictură. S-a orientat apoi către  muzica blues şi folk, transformându-se, ulterior, într-o adevărată rebelă.

Look-ul său cu cămăşi bărbăteşti și pantaloni mulaţi a i-a adus unele răutăți, precum porecla de „Cel mai urât bărbat”.

Janis Joplin FOTO Profimedia
Janis Joplin FOTO Profimedia

A murit pe 4 octombrie 1970, în urma unei supradoze de heroină. Trupul ei a fost incinerat, iar cenuşa a fost împrăştiată deasupra Oceanului Pacific.

 Janis Joplin a rămas unul dintre cele mai cunoscute nume ale generaţiei „flower power“, alături de Jim Morrison şi Jimi Hendrix, ultimul dispărut în același an, pe 18 septembrie 1970, în urma unei supradoze de somnifere.

Despre artistă s-a scris că a respins avansurile pe care Jim Morrison i le făcea pe vremea când încerca să o cucerească pe cântăreaţă, iar la una dintre tentativele artistului, exasperată de insistenţele acestuia, i-a spart în cap o sticlă.

Unul dintre cei mai mari 100 de artişti ai tuturor timpurilor

În anul 2004, revista Rolling Stones a desemnat-o ca fiind unul dintre cei mai mari 100 de artişti ai tuturor timpurilor, top în care a plasat-o pe locul 46.

Printre cele mai cunoscute melodii interpretate de Janis Joplin se numără: „Cry baby“, „Ball`n`chain“,„Work me, Lord“ şi „Maybe“.

În muzica şi în versurile artistei se observă importante influenţe ale generaţiei Beat.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite