Idolul unei generaţii a ajuns la 80 de ani. „Şi Dumnezeu a creat femeia“, iar numele ei era Brigitte Bardot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brigitte Bardot împlineşte duminică 80 de ani. Simbol al sexualităţii, al libertăţii şi al emancipării femeilor din întreaga lume, diva franceză a făcut istorie prin propriul stil de viaţă.

După agitaţia stârnită în 1956 de filmul „Şi Dumnezeu a creat femeia“, Brigitte Bardot a spus că-şi doreşte să nu se fi născut. Duminică, pe 28 septembrie, „cel mai bun produs de export al Franţei după automobilele Renault“, aşa cum a fost numită de fostul preşedinte francez Charles de Gaulle, Brigitte Bardot împlineşte 80 de ani.

Actriţă, cântăreaţă, fotomodel, susţinătoare activistă a drepturilor animalelor şi, nu în ultimul rând, idolul unei generaţii, Brigitte Bardot s-a născut pe 28 septembrie 1934, la Paris. Din 1950, de la prima apariţie în public, şi până în 1973, când, la apogeul carierei, a renunţat la faimă pentru a se îngriji de animale, Brigitte Bardot „a fost curtată“ de scandaluri mai ceva ca de bărbaţi.

image


1952: debut în film la 18 ani FOTO GULIVER/REXFEATURES
 

Filmul care a făcut-o celebră, „o depravare“

image

În „Şi Dumnezeu a creat femeia“, filmul care a făcut-o celebră, Bardot, niciodată vulgară şi deloc obscenă, a făcut istorie, iar senzualitatea a căpătat o nouă formă, mai graţioasă ca niciodată. Într-o scenă la fel de faimoasă ca ea, Bardot dansează desculţă, cu broboane de sudoare pe frunte, cu coapsele puternice şi musculoase, dansează de parcă ar fi ultimul lucru pe care îl face.

Atât de departe de „imaginea perfectă“ a vedetei de cinema, conturată de starurile vremii respective, diva din Paris a provocat o indignare mondială în 1956, când „Şi Dumnezeu a creat femeia“ a debutat în cinematografele din SUA.

Când au văzut acele „perle“ de sudoare de pe fruntea sa, bărbaţii din America au înnebunit, scrie „The Guardian“, la aprope un secol de la prima difuzare a filmului. Dovadă că „filmele îndrăzneţe“ erau aspru criticate de societatea americană a anilor ’50, „Şi Dumnezeu a creat femeia“ a fost interzis în mai multe state, în acelaşi timp în care ziarele desfiinţau producţia lui R. Vadim, numind-o „o depravare“. Ca urmare, filmul a făcut furori în momentul în care a ajuns în Europa.

„Femeia generaţiei mele“, cum le place doamnelor nostalgice să o numească, este şi femeia care a creat un precedent. „Dacă până la Bardot, o femeie care îşi schimba iubiţii la cel mai mic capriciu era considerată o uşuratică, după Bardot, astfel de femei au început să fie privite diferit, ele erau femei libere“, spune jurnalista Marie-Dominique Lelièvre.

image


1952: Brigitte Bardot se mărită cu regizorul Roger Vadim FOTO GULIVER/REXFEATURES

O femeie fără restricţii

Brigitte Bardot poate fi considerată o antieroină, care a frapat prin naturaleţe. „Bardot nu a fost mamă. Bardot nu a fost soţie. Bardot nu avea restricţii“, scriau editorii de la „The Guardian“, când artista împlinea 75 de ani. Deşi a fost căsătorită de patru ori – cu Roger Vadim (1949 – 1957), Jacques Charrier (1959 – 1962), Gunter Sachs (1965 – 1969) şi cu Bernard d’Ormale (1992 – ) – şi are un fiu, Bardot nu a aparţinuit niciodată nimănui. Cel puţin nu unui om, căci, în ultimii ani, „actriţa invidiată de femei şi dorită de bărbaţi“ s-a dedicat în totalitate animalelor, după cum însăşi a mărturisit: „Trăiesc ca să protejez animalele. Vorbesc numai despre animale. Mă gândesc tot timpul la animale. Sunt obsedată de ele“.

Deşi la 39 de ani, odată cu filmul „Don Juan“, a ales să pună punct unei cariere în plină ascensiune, Bardot a fost şi va rămâne un simbol – al sexualităţii, al libertăţii, al emancipării femeilor din întreaga lume. „De fiecare dată când mă îndrăgostesc, acea persoană este iubirea vieţii mele“, obişnuia să spună, în tinereţe, una dintre cele mai dorite femei de pe planetă.

image


1973: Ultimele două filme ale actriţei. Aici, împreună cu Jane Birkin, în „Don Juan“ FOTO GULIVER/REXFEATURES

Chiar şi la 80 de ani, Brigitte Bardot a păstrat ceva din senzualitatea răpitoare a tinereţii. Şi cum altfel putea să îmbătrânească „prima femeie care şi-a afişat sexualitatea în public“? 

2001: Brigitte Bardot, la Bucureşti

image


Brigitte Bardot a fost primită la Palatul Cotroceni de fostul preşedinte Ion Iliescu FOTO Mediafax

image


Actriţa a încercat să-l convingă pe Băsescu să renunţe la uciderea câinilor maidanezi FOTO Mediafax

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite