Fenomenul Harry Potter a vrăjit întreaga planetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Harry Potter şi Talismanele Morţii – Partea 2“, cel de-al optulea film al celebrei serii, încheie saga cinematografică ce a durat 10 ani. „Harry Potter şi Talismanele Morţii –Partea 2“ a avut premiera de gală în România miercuri seară. De astăzi, filmul rulează pe marile ecrane.

„Eşti vrăjitor, Harry!".Cu zece ani în urmă, aceste trei cuvinte marcau începutul extraordinarei călătorii cinematografice a băiatului cu nume ce a devenit sinonim cu magia: Harry Potter.  În decada care a urmat, franciza „Harry Potter" a schimbat istoria filmului şi vieţile actorilor care au făcut parte din distribuţie. În tot acest timp, realizatorii s-au străduit să aducă pe marele ecran cele şapte volume ale scriitoarei J. K Rowling. Seria Harry Potter a avut un succes imens în întreaga lume. Primele şapte filme au adus încasări de aproape 6 miliarde şi jumătate de dolari doar din vânzarea biletelor, iar cărţile s-au vândut în peste 400 de milioane de exemplare, traduse în 69 limbi, inclusiv în limba latină. Pentru realizările sale literare, J.K. Rowling a primit numeroase distincţii şi premii, inclusiv prestigiosul premiu spaniol Prince of Asturias Award for Concord, Legiunea de Onoare oferită de Franţa şi, recent, Premiul  Hans Christian Andersen oferit de Danemarca.

„Harry Potter"a intrat În folclor

În iunie 2008, scriitoarea a ţinut discursul de deschidere la Harvard University. Ea reprezintă sau susţine numeroase organizaţii caritabile care ajută copiii săraci. Începând cu „Harry Potter şi Piatra Filozofală" din 2001 şi culminând cu adaptarea în două părţi a ultimului roman, „Harry Potter şi Talismanele Morţii", filmele au captivat imaginaţia publicului din întreaga lume. În plus, atât cărţile, cât şi filmele au intrat în cultura populară, adăugând vocabularului obişnuit cuvinte ca„Quidditch",„Hogwarts" şi chiar „Expelliarmus!".

Harry Potter se foloseşte de magia Baghetei de Soc

image

David Heyman, cel care, în 1997, a descoperit ma­nuscrisul încă nepublicat al primei cărţi din seria Harry Potter şi care apoi a produs toate filmele, recunoaşte: „Când am început lucrul la primul film, nu mi-aş fi putut imagina amploarea reacţiei publicului de-a lungul anilor. Întrece cele mai îndrăzneţe visuri ale mele, aşa că mă uit în urmă cu multă mândrie şi cu recunoştinţă atât faţă de fani, dar mai ales faţă de Jo Rowling". În ansamblu, filmele din seria „Harry Potter" reprezintă o încercare fără precedent, pentru toţi cei implicaţi, pentru că nicio altă serie cinematografică nu a mai urmărit vreodată o poveste completă, cu aceleaşi personaje, pe durata a opt filme.

O echipă valoroasă

Producătorul David Barron remarcă: „A fost ceva realmente unic, dar totul a fost condiţionat de bogăţia materialului original şi, desigur, am început de la cărţi". La rândul ei, J.K Rowling, declară: „Aveam o idee extrem de clară a evoluţiei lui Harry Potter. Era singura poveste pe care voiam să o spun. Pentru mine, aceasta a fost cheia: dacă romanele urmau să fie vreodată adaptate cinematografic, trebuiau să fie adaptate în acest fel. Când l-am întâlnit pe producătorul David Heyman, el m-a înţeles perfect". Rowling a găsit un alt colaborator valoros, scenaristul Steve Kloves, care a adaptat şase dintre cele şapte cărţi.

Noul film,şi în varianta 3D

„Harry Potter şi Talismanele Morţii - Partea 2" este regizat de David Yates şi continuă povestea din punctul în care s-a oprit în prima parte, cu un furt care va avea repercusiuni de durată. În acest capitol, tensiunea urcă la cote nebănuite, culminând cu bătălia epică dintre Harry Potter şi cel mai mare duşman, Lordul Cap-de-mort. Lunga călătorie ia sfârşit cu dramatica încleştare între bine şi rău. După ce au distrus un Horcrux şi au aflat semnificaţia magicelor Talismane ale Morţii, Harry împreună cu Ron şi Hermione continuă căutarea celorlalte Horcruxuri, pentru a avea o şansă de a-l distruge pe Cap-de-mort.

Lordul Cap-de-mort, expresia răului absolut

image

Însă, spre ghinionul lor, maleficul personaj reuşeşte să pună mâna pe Bagheta de Soc şi acum vrea cu orice preţ să atace Şcoala Hogwarts şi să pună stăpânire pe cele două lumi.  Miercuri seara, la premiera de gală care a avut loc la Cinema City Cotroceni, primii 150 de fani costumaţi precum personajul lor preferat au avut ocazia să vizioneze gratuit „Harry Potter şi Talismanele Morţii - Partea 2", în IMAX 3D. Filmul poate fi vizionat în ambele variante: 2 D şi 3D.

Trei actori „de aur"

Pentru Daniel Radcliffe, Harry Potter este rolul care îl va urmări, probabil, toată viaţa. În prezent, tânărul actor (născut la 23 iulie 1989) joacă pe Broadway în „How to Succeed in Business Without Really Trying", piesă nominalizată la premiul Tony. Interpretarea lui Radcliffe a fost onorată cu diverse distincţii. În 2008, actorul a debutat pe Broad­way cu rolul Alan Strang în piesa lui Peter Shaffer, „Equus", premiată atât peste Ocean, dar şi la Londra, unde a avut premiera cu un an înainte. Radcliffe va juca în thrillerul horror „The Woman in Black", ce va fi lansat pe 20 ianuarie 2012.

Rupert Grint a jucat rolul lui Ron Weasley, colegul de clasă al lui Harry Potter şi cel mai bun prieten al său, în toate filmele seriei. Grint urmează să joace în drama de război „Comrade" (regia Peter Næss), despre soldaţii britanici şi germani izolaţi în pădurile norvegiene. Emma Watson a jucat rolul lui Hermione Granger, prietena loială a lui Harry Potter şi a lui Ron Weasley, în toate filmele seriei. Watson a debutat ca actriţă la 10 ani, în „Harry Potter şi Piatra Filozofală", câştigând Young Artist Award, pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Ea va apărea în „My Week with Marilyn", în rolul unei costumiere numită Lucy, într-o dramă care urmăreşte o săptămână din viaţa lui Marilyn Monroe. Actriţa este noua imagine a casei Lancôme.

"Când am început lucrul la primul film, nu mi-aş fi putut imagina amploarea reacţiei publicului, de-a lungul anilor.''
David Heyman producător

"Aveam o idee extrem de clară a evoluţiei lui Harry Potter. Era singura poveste pe care voiam să o spun.''
J.K Rowling scriitoare

6,5 miliarde de dolari reprezintă încasările obţinute din vânzarea biletelor la primele şapte filme ale francizei.

Vedete

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite