Dr. Dre, chemat în instanţă de un fost partener de la Beats Electronic pentru o presupusă „înşelătorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma tranzacţiei cu Apple, Dr. Dre
a devenit cel mai bogat cântăreţ hip-hop din lume FOTO
GettyImages/Gulliver
În urma tranzacţiei cu Apple, Dr. Dre a devenit cel mai bogat cântăreţ hip-hop din lume FOTO GettyImages/Gulliver

Raperul american Dr. Dre şi producătorul Jimmy Iovine, cofondatori ai Beats Electronics, sunt chemaţi în faţa instanţei, într-o proces în care un fost partener al celor doi, Noel Lee, spune că aceştia au orchestrat o „înselătorie“ prin care a fost păcălit să părăsească Beats înainte ca celebrele căşti ale companiei să fie vândute anul trecut către Apple în schimbul a trei miliarde de dolari.

Cei doi moguli ai industriei muzicale americane s-au ales astfel cu o plângere depusă la Curtea Superioară San Mateo prin care Noel Lee, fondatorul Monster Cable, cât şi compania în sine, cunoscută pentru produsele electronice fabricate, în special pentru cabluri, îi acuză pe antreprenori că „au şters abuziv“ din istoria şi profiturile Beats colaborarea cu Monster, arată abcnews.go.com.

În august 2011, o pondere de 50,1% din brandul Beats a fost achiziţionat de producătorul de telefoane mobile HTC pentru suma de 309 milioane de dolari, într-o încercare de a extinde numele şi către astfel de produse. La scurt timp după tranzaţie însă, Beats a răscumpărat procentele de la HTC. În ianuarie 2012, compania care produce celebrele căşti a anunţat că la sfârşitul acelui an va încheia colaborarea cu Monster. Astfel, în documentele depuse în instanţă, Monster susţine că a fost supusă unor presupuse „fraude şi înşelăciuni“ prin care a fost scoasă din parteneriat şi prin care Beats a câştigat sume de bani impresionante pe baza muncii depuse de Lee. Pe de altă parte, Beats arătă că „ruptura“ s-a produs pentru a nu-şi pierde interesul pe piaţa de profil.

Mai mult, documentele arată cum Lee a fost convins de cei doi să îşi reducă cota-parte din companie de la 5 procente la doar 1,25% pe care în final le-a vândut în toamna anului 2013 pentru 5,5 milioane de dolari după ce i s-a spus că directorii Beats nu vor vinde compania în următorii ani. Dar, la un an distanţă, în august 2014, Beats a fost cumpărată pentru trei miliarde de dolari în numerar şi acţiuni, devenind astfel cea mai importantă achiziţie a producătorului de calculatoare. Dacă Lee nu renunţa la diferenţa de procente ar fi putut obţine 150 de milioane de dolari, iar dacă menţinea şi cele 1,25 de procente, odată cu vânzarea către Apple, ar fi putut câştiga 30 de milioane de dolari.

Monster nu caută să obţină o sumă de bani anume în urma procesului, dar cere daune generale de la Beats, HTC, Dr. Dre şi Jimmy Iovine. Apple, care i-a recrutat pe Dre şi Iovine, a refuzat să facă orice comentariu cu privire la acest proces.

În urma tranzacţiei cu Apple, Dr. Dre a devenit cel mai bogat cântăreţ hip-hop din lume, potrivit Forbes. Dr. Dre, căruia i se spune „The Doctor“, a lucrat cu cei mai importanţi artişti rap, precum Eminem, Snoop Dogg, Sean Combs, şi a lansat stilurile gangsta rap şi G-Funk pe coasta de vest din Statele Unite. Raperul a câştigat şase premii Grammy şi a fost primul artist hip-hop recompensat cu titlul de producătorul anului la gala Grammy Awards din 2001. Compania Beats este specializată în produse electronice şi este celebră pentru căştile sale audio în culori vii care sunt purtate de vedete din sport şi din industria de divertisment.

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite