Diva din Epoca de Aur interzisă de Elena Ceaușescu. Marea dragoste a actriței Violeta Andrei: „Ne-am iubit ca doi nebuni“

0
Publicat:

Violeta Andrei a fost interzisă de Elena Ceauşescu care era geloasă pe frumusețea și pe talentul ei. Actrița, care astăzi împlinește 82 de ani, una dintre cele mai frumoase artiste din comunism, a fost soția lui Ștefan Andrei, fostul ministru de externe al României.

Actriţa cu chip de păpușă, o adevărată divă a Epocii de Aur, a jucat în peste 60 de filme și a fost răsplătită pentru talentul ei cu zeci de premii.

Violeta Andrei, una dintre cele mai frumoase actrițe din România FOTO Adevărul
Violeta Andrei, una dintre cele mai frumoase actrițe din România FOTO Adevărul

Violeta Andrei a fost interzisă de Elena Ceauşescu, ani la rând, căci era geloasă pe frumusețea și pe talentul ei. Dar și pe faptul că apărea pe toate afișele: “Şi a mai avut o furie pe mine pentru că primeam premii internaţionale. Am luat Oscarul italienesc, oferit de Academia de Arte din Roma şi nu m-a lăsat să merg să-l iau. L-au trimis aici la Ambasadă şi mi l-a adus soţul meu acasă. Am mai luat un premiu de interpretare alături de Franco Nero, şi s-a întâmplat tot aşa. Şi atunci, din clipa aia, m-a interzis definitiv. Apoi, în 1990, Ion Iliescu m-a dat afară din Teatrul Bulandra, iar peste vreo doi ani am ieşit la pensie”, a mai povestit actriţa, în urmă cu câțiva ani, pentru click.ro

Iubirea dintre Violeta și Ștefan Andreiaduce a film de dragoste hollywoodian. Timp de 53 de ani au fost împreună, iar din relația lor de iubire s-a născut un fiu, Călin. Ştefan Andrei o cunoaşte pe Violeta pe când aceasta avea 18 ani, când amândoi merg la Viena, la Festivalul Tineretului şi Studenţilor. „Cred că am cucerit-o în timpul Festivalului Tineretului de la Viena, din 1959. Am mers şi cu vaporul şi am stat două săptămâni“, spune Andrei în volumul de memorii cu Lavinia Betea.

"Las-o în pace să crească, că e sălbatică rău“  

Viitorului demnitar îi se aprinseseră călcâiele după ea, dar vârsta prea mică a Violetei părea o problemă. „Mi-am dat seama că ea se apropia de mine. Şi i-am spus: «Eşti prea mică, trebuie să mai creşti, nu vreau să te încurc. Nu că nu mi-ai plăcea, chiar îmi placi, dar...». Avea 18 ani“, povesteşte Andrei în „I se spunea Machivelli“. Violeta Andrei are, la rândul său, explicaţiile sale. „Toţi i-au spus. Las-o în pace să crească, că e sălbatică rău“, afirma Violeta Andrei într-un interviu difuzat de un post de televiziune destinat publicului feminin

Seara decisivă a relaţiei lor se petrece în august 1961, la dans. După petrecere, Andrei o conduce acasă şi o sărută. În trei luni, se căsătoresc, iar la nuntă au fost maximum 40 de persoane. 

  „Moartea căprioarei“ a adus-o în teatru

Ştefan Andrei spune că era impresionat de inteligenta, ambiţia şi frumuseţea Violetei. Şi la bătrâneţe, îşi va aduce aminte ca soţia sa a intrat la Institutul de Teatru numai prin talentul său, recitând în faţa comisiei „Moartea căprioarei“ de Nicolae Labiş. Andrei respectă profesia de actriţă a Violetei, dar îi cere acesteia un singur lucru.

De la început am făcut o înţelegere: «Să ştii că eu n-o să mă opun ca tu să fii artistă, am zis eu. Dar am o rugăminte. Dacă poţi să naşti, aş dori să am şi eu cel puţin un copil cu tine. Nu vreau să plec de-aici doar sădind un pom şi secerând nişte orz. Ci să las şi un copil». A fost de acord“, spunea Andrei în volumul „I se spunea Machiavelli“.

Relaţia dintre cei doi rămâne solidă cu toate că e pusă la încercări. În perioadele 1972-1974 şi 1982-1989, Violeta Andrei nu joacă în nici un film, în urma indicaţiilor Elenei Ceauşescu de a nu i se da vreun rol. „Spunea Elena Ceauşescu: «Violeta să nu mai apară în filme. Violeta să nu mai apară la televiziune». Lui Postelnicu (n.r. – Tudor Postelnicu) sau lui Petru Enache, care era secretar la Comitetul Central. Iar acela indica mai jos“, povestea fostul demnitar comunist. Mai mult, în anii 1984-1985, lui Andrei i se va sugera în repetate rânduri să se despartă de soţia sa. Căsnicia a rezistat şi acestor încercări ale Partidului. 

Născuți în aceeași zi, dar la 10 ani distanță

Violeta Andrei s-a născut pe 29 martie 1941, la Brașov. În aceeași zi, dar cu 10 ani mai devreme, în 1931, se năștea Ștefan Andrei, cel care i-a fost partener de viață mai bine de o jumătate de secol.

Violeta Andrei Este absolventă a U. N. A. T. C. Ion Luca Caragiale din București, în anul 1965. A debutat la Teatrul Giulești, actualul Teatru Odeon, apoi a interpretat roluri pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra din București. În anul 1990 a fost îndepărtată din Teatrul Bulandra.

A debutat pe ecrane cu filmul „Golgota” (1966, în regia lui Mircea Drăgan). A jucat în peste 60 de filme românești.

A fost soția ministrului de externe comunist Ștefan Andrei, cu care s-a căsătorit în noiembrie 1961. „Am ţinut foarte mult să mă mărit fecioară, n-aş fi conceput altfel. Eu şi Ştefan ne-am iubit ca doi nebuni 53 de ani... Ne-au legat comunicarea şi dragostea frumoasă, romantică, lipsită de interes, transformată treptat într-o prietenie. Devii soţie, amantă, iubită, soră, mamă, infirmieră şi îl îngrijeşti până în ultima clipă ca pe un copil mic. Cu o seară înainte de a muri, am discutat vreo oră despre războiul din Ucraina, era foarte lucid. A fost un om deosebit, rafinat şi boem“, a rememorat actrița într-un interviu după moartea soțului ei, în 2014.  

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite