A murit actriţa Brânduşa Zaiţa Silvestru. „Zâna păpuşilor“ avea 86 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Brânduşa Zaiţa Silvestru a murit la vârsta de 86 de ani FOTO news.ro
Actriţa Brânduşa Zaiţa Silvestru a murit la vârsta de 86 de ani FOTO news.ro

Actriţa Brânduşa Zaiţa Silvestru a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, anunţă Teatrul Ţăndărică, numind-o „una dintre cele mai valoroase reprezentante ale artei păpuşăreşti din România“, potrivit news.ro.

„Cu adânc regret Teatrul Ţăndărică anunţă trecerea în nefiinţă a celei care a fost Brânduşa – Zaiţa Silvestru“, este anunţul postat pe pagina de Facebook a Teatrului Ţăndărică.

De asemenea, fostul secretar literar al Teatrului Ţăndărică, Raluca Tulbure, pe Facebook, a transmis un mesaj de condoleanţe. 

„Aseară, doamna Brânduşa Zaiţa Silvestru a plecat într-o lume mai bună, mai dreaptă. «Zâna păpuşilor», cum a fost denumită, vedetă în adevăratul sens al cuvântului, s-a dedicat teatrului de păpuşi din tinereţe şi i-a fost credincioasă peste patru decenii. O să-mi lipsească convorbirile noastre zilnice, râsul nostru când se întrerupeau conversaţiile spunând că sunt ascultate. Chiar şi paharul de vin băut şi descântat la mesele copioase pe care le pregăteai. Drum lin spre stele!“, a fost mesajul Ralucăi Tulbure, fost secretar literar al Teatrului Ţăndărică. 

Actriţa Brânduşa Zaiţa Silvestru s-a născut, la Botoşani, la 8 iulie 1933.

Ea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti (1960). A debutat ca actriţă la Teatrul de păpuşi Ţăndărică (1950). A colaborat cu Radiodifuziunea Română, la emisiunea „Teatru la microfon“ şi la Teatrul Radiofonic (1959-1985). A avut emisiunea „Povestiri pe degete“ la Televiziunea Naţională (seriale cu păpuşi, 1958-1980). 

Brânduşa Zaiţa Silvestru a scris piese şi scenarii pentru teatrul de păpuşi şi a publicat în ziare şi reviste de specialitate articole despre estetica teatrului de păpuşi, notează Agerpres. 

A fost premiată în 1968 şi 1970 la Concursul Naţional de Dramaturgie, iar în 2001 a primit Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Păpuşi de la Arad.

De asemenea, a primit Diploma de Merit pentru întreaga activitate de profesor la UNATC (2002), Premiul de Excelenţă în teatrul de marionete şi păpuşi UNITER (2002) şi Premiul de Excelenţă în arta animaţiei acordat de UNIMA România şi Teatrul Ţăndărică (2003).

În decembrie 2002, i-a fost acordat Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite