TVR, schimbări majore în grilă de toamnă: TVR 2 devine TVR 1

0
0

Grila de toamnă a postului naţional de televiziune va suferi modificări radicale, anunţă site-ul paginademedia.ro. Proiectul prevede o serie de mutări ale unor emisiuni de renume de pe TVR 1 pe TVR 2, dispariţia altor producţii, cele două canale urmând să îşi schimbe şi specificul. În aceste condiţii, unele producţii dispar din viitorul proiect.

UPDATE Romina Surugiu, membru al Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, a confirmat pentru „Adevărul“ viitoarele schimbări, specificând faptul că nu se cunoaşte cu exactitate care vor fi emisiunile mutate de pe TVR 1 pe TVR 2. În schimba, aceasta arată că schimbarea are în vedere respectarea interesului public, precum şi menţinerea audienţei formate în jurul postului public odată cu desfăşurarea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia.

„Încercăm să realizăm o diferenţiere din punct de vedere editorial. TVR 1 va deveni un post de News&Current Affairs, iar canalul doi va avea un specific generalist, orientat spre cultură, în ideea de succes comercial, cu emisiuni variate. În prezent se desfăşoară analize şi focus grupuri în vederea implementării acestor schimbări“, afirmă Romina Surugiu.

„Noua grilă de toamnă încearcă să menţină audienţa formată în jurul TVR odată cu desfăşurarea Campionatului Mondial de Fotbal, lucru dovedit şi de calitatea de lider de piaţă a postului în momentul de faţă. Prin această schimbare sperăm să ne onorăm promisiunile faţă de public, să respectăm interesul public şi să păstrăm emisiunile cu specific cultural. Orice schimbare trebuie să ţină seama de aceste aspecte“, a mai spus membra CA al TVR.

Astfel, grila TVR 2 va semăna din ce în ce mai mult cu cea a actualului TVR 1, urmând ca acest post de televiziune să se transforme într-unul generalist, idee anunţată de preşedintele Stelian Tănase încă de la preluarea mandatului, ca TVR 1 să devină un post de News&Current Affairs. Mai mult, două emisiuni importante ale primului post, anume „Tezaur folcloric“ şi „O dată-n viaţă“, urmează să fie difuzate pe TVR 2, iar meciurile de fotbal din UEFA Champions League vor putea fi văzute tot pe canalul doi.

Proiectul de grilă a stârnit discuţii aprinse în interiorul instituţiei. Transformările au luat în calcul şi schimbarea numelor canalelor, idee la care s-a renunţat ulterior, mai specifică paginademedia.ro. Pe de altă parte, viitoarea grilă nu este încă finalizată şi ar putea suferi o serie de schimbări.

O altă modificare în grila postului public este mutarea Jurnalului TVR de la ora 20:00 la ora 19:00. Aceasta nu este prima ocazie cu care postul public realizează această schimbare, în trecut principalul buletin de ştiri al postului fiind difuzat la ora 19:00, dar rezultatele slabe de audienţă au determinat conducerea să mute producţia la ora deja stabilită.

În cursul săptămânii, grila de seară a TVR 1 are în prim-plan Jurnalul de la ora 19:00, apoi un talk-show de la ora 21:00 şi de emisiunea lui Moise Guran, „Biziday“, de la ora 22:30. În timpul zilei, minorităţile au zilnic, la prânz, un tronson de două ore, iar după amiază s-a rezervat spaţiu de emisie pentru programele canalelor regionale.

În timpul weekendului, emisiunile lui Mircea Dinescu şi Cornel Nistorescu îşi păstrează locul, iar în seara de sâmbătă apare un show social politic, ca la final emisiunea Eugeniei Vodă să fie difuzată de la ora 22:00. În schimb, serialele coreene nu mai apar în proiectul de grilă.

La TVR 2, principalul jurnal al serii urmează să fie difuzat de la ora 18:00, cu o durată de o oră, iar din noul proiect dispare „Ora de ştiri“, programul tradiţional al postului. În ziua de luni, de la ora 20:00, există un program de teatru TV, iar seara de marţi este rezervată Iulianei Marciuc şi emisiunii „Destine ca-n filme“, precum şi meciurilor din Liga Campionilor. Vineri seara, de la ora 20:10, Iuliana Tudor figurează pe TVR 2, iar weekendul este rezervat filmelor şi „Memorialului durerii“ (sâmbătă) şi „Tezaurului folcloric“ (duminică).

Viitorul proiect de grilă, potrivit informaţiilor paginademia.ro, arată în felul următor:

TVR 1:

În timpul săptămânii:

19:00: Telejurnalul
20:00: Talk-show
21:30-22:30: linie de emisiuni

Luni: Anchete
Marţi: „Un sfert de secol“
Miercuri: „Dosar România“
Joi: „Un sfert de secol“
Vineri: Crime scene. Investigaţii

De la 22:30, de luni până joi, apare Moise Guran, cu „Biziday“. Vineri - magazin de ştiri culturale, iar de la ora 23:00 Serialul CSI, sezonul 12

Sâmbătă:

17:30: „Teleenciclopedia“
19:00: Telejurnal
20:10: Film
22:00: „Profesioniştii“, cu Eugenia Vodă
23:00: Film

Duminică:

Dimineaţa „ProPatria“, „Universul Credinţei“ şi „Viaţa Satului“. Rămâne şi emisiunea lui Cornel Nistorescu. Mircea Dinescu rămâne cu „Politică şi delicateţuri“, duminica, de la 14.30
19:00: Telejurnal
20:10: Show social politic
22:00: Film

TVR 2:

Seara, nu mai există „Ora de ştiri“, de la 22:00. Principalul jurnal al zilei pe TVR 2 apare de la ora 18:00 la 19:00

Luni seara: Teatru TV de la ora 20:00
Marţi: de la 20:10, „Destine ca-n filme“, cu Iuliana Marciuc şi meciurile din UEFA Champions League
Miercuri, de la 20:10: „Telecinemateca“
Joi: „Gala umorului“

Miercuri şi joi, de la ora 22.00 este un Quizz show.

Vineri: „O dată-n viaţă“, de la ora 20:10. Emisiunea va fi reluată sâmbătă dimineaţa.

Sâmbătă:

16:00: „Memorialul durerii“

19:00: Comedie din arhivă
20:00: Talent show
21:00: Film
23:00: Film

Duminică:

13:00: „Tezaur folcloric“
17.00: „D’ale lu’ Mitică“
20.00: Film românesc
22.00: Serial
23.00: „Omul cu chitara“, cu Ducu Bertzi

TV


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri