Jucan, scrisoare către şeful Pro TV: „Nu veţi fi niciodată Adrian Sârbu. Aţi demonstrat încă o dată că nu pricepeţi nimic din ceea ce doresc românii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clarificările lui Aleksandras Cesnavicius în legătură cu divulgarea identităţii tinerei violate în cadrul emisiunii „La Măruţă“ l-au determinat pe Valetin Jucan, membru CNA, să reacţioneze printr-o scrisoare deschisă în care îi scrie şefului Pro TV că jigneşte publicul din România abordându-l doar prin prisma rating-ului şi că niciodată nu va avea aceeaşi inspiraţie ca a lui Adrian Sârbu.

Valentin Jucan: „Singura formă de abordare a publicului român este rating-ul, adică bani cu orice preţ. Acest lucru echivalează cu o jignire“

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), i-a adresat, pe cele mai recente afirmaţii ale lituanianului în legătură cu ediţia „La Măruţă“ în care a fost divulgată identitatea tinerei violate din Vaslui. Deşi Cesnavicius spune că televiziunea a respectat „cele mai înainte standarde de jurnalism şi etică profesională“, Jucan spune că acesta nu înţelege ceea ce românii îşi doresc să vadă pe micile ecrane, programele implementate de litanian la Pro TV având doar ca bază de succes rating-ul.

Membru CNA mai scrie că Cesnavicius nu se poate compara cu Adrian Sârbu, cel care a inspirat generaţii de jurnalişti şi un mod de a privi postul Pro TV, descalificând în continuare comparaţiile pe care directorul postului le-a făcut în legătură cu interviul difuzat în emisiunea lui Cătălin Măruţă.

În continuare, scrisoarea adresată de Valentin Jucan lui Aleksandras Cesnavicius.

SCRISOARE DESCHISĂ,

Domnului Aleksandras Cesnavicius
Director ProTV

Domnule Cesnavicius,

Nu veţi fi niciodată Adrian Sîrbu. Şi nu veţi atinge niciodată nivelul a ceea ce a creat el sau modul în care a ştiut să fie părintele unei generaţii valoroase de jurnalişti.

Am citit ultimul interviu pe care l-aţi acordat reporterilor de la HotNews. Sincer, aţi demonstrat încă o dată, deşi nu mai era nevoie, că nu pricepeţi nimic din ceea ce doresc românii. În plus, am înţeles că singura formă de abordare acceptabilă a publicului român este rating-ul, adică bani cu orice preţ. Acest lucru, din punctul meu de vedere, echivalează cu o jignire, cu atât mai mult cu cât chiar dumneavoastră, în cadrul interviului, faceţi distincţie între „calitatea de om“ şi cea de „manager“. Aveţi grijă, vă rog, la proporţii. Încercaţi să fiţi mai mult OM. Despre calitatea programelor sau decenţă, nu aţi declarat nimic. Din contră. În ceea ce priveşte problema „Măruţă“ aţi susţinut că totul a fost realizat „cu cele mai înalte standarde de jurnalism şi etică profesională“. Este incredibilă această afirmaţie! Evident, fac referire la scandalul violului de la Vaslui. Modul în care insistaţi asupra faptului că existenţa acordurilor vă absolvă de orice vină este o dovadă de ipocrizie. Mai susţineţi că „la cererea victimei, aţi oferit o platformă publică de a vorbi“. Chiar aşa, domnule Cesnavicius? Victima v-a solicitat sprijinul pentru a vorbi în faţa românilor? Nu este adevărat, domnule. Spuneţi un neadevăr! Nu v-a chemat nimeni. VOI AŢI MERS LA VASLUI. VOI AŢI INTRAT ÎN CURTEA ACELEI FAMILII. Nu v-a invitat nimeni! Românii, cu atât mai puţin, nu v-au solicitat să difuzaţi imaginea victimei. Am auzit depoziţia familiei în legătură cu adevăratele fapte petrecute. Adevărul este că nu v-aţi mulţumit să dezbateţi, justificat, modul în care se face justiţie în România sau starea societăţii din mediului rural. Nu, aţi vrut circ. Pentru bani. Aşa că aţi mers acolo. Şi mai ridicolă este comparaţia cazului de la Vaslui cu Madonna, Oprah Winfrey, Ashley Judd...Nu este prima abatere. Probabil nu va fi nici ultima.

Tot în aceste zile am citit reacţia unui medic român în legătură cu modul în care se face presă în România. Se face referire chiar la ProTV. „(...) din păcate faceţi parte dintr-o breasla neprofesionala ce trăieşte din mizeria umana şi din desacrarea suferinţei umane. De prea multe ori am văzut cum postul pe care îl menţionaţi a profitat de durerea unor oameni şi cu brutalitate le-a sădit indoiala privind circumstanţele în care au pierdut persoane apropiate. Totul pentru puncte de rating. (...)“ Acestea sunt afirmaţiile medicului respectiv, afirmaţii pe care le susţin şi eu.

Calitatea de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului nu îmi permite să dau indicaţii în legătură cu conţinutul editorial. Este chiar ilegal. Acest lucru, de fapt, poate fi făcut de români, pentru că lor le sunt adresate programele pe care le realizaţi. Şi tot ei s-au arătat desgustaţi de modul în care aţi făcut „jurnalism de calitate“ la Vaslui.

Sper, totuşi, că nu veţi încuraja astfel de formate de emisiuni. Sper că emisiuni ca „România, te iubesc“ nu vor fi eliminate în favoarea celor de tipul „Măruţă“, pentru bani.

Încerc să vă sugerez să puneţi mai mult accent pe moralitate şi pe a respecta românii. Ştiţi, cu mult timp înainte să visaţi, măcar, să fiţi şeful ProTV în România, postul pe care îl cârmuiţi acum era un reper, un simbol pentru români.

Domnule Cesnavicius, „Gândeşte liber“! Fincă dumneavoastră nu sunteţi ProTV. „Noi suntem ProTV“!

Valentin-Alexandru Jucan
Membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului
generaţia ProTV

Aleksandras Cesnavicius: „Echipa «La Măruţă» a procedat corect“

Lituanianul Aleksandra Cesnavicius a acordat un interviu pentru HotNews în care a vorbit despre faptul că Pro TV a fost surclasat în audienţe pe segmentul naţional de principalul rival, Antena 1, despre evoluţia publicităţii TV şi replierea la formatele consacrate începând din toamnă, precum şi despre ediţia „La Măruţă“ în care a fost divulgată identitatea tinerei violate din Vaslui. Interviul integral poate fi citit aici

Despre ultimul punct, Cesnavicius a declarat că interviul cu victima violului din Vaslui şi cu mama acesteia a fost realizat „în condiţii de completă legalitate“. „Echipa «La Măruţă» a procedat corect, semnând acordurile, explicând clar şi deschis atât mamei, cât şi victimei cum se va derula interviul şi realizând intervenţia într-un mediu sigur cu care familia a fost de acord - casa lor. Interviul cu tânăra femeie şi cu mama sa a fost realizat în condiţii de completă legalitate, iar pentru Pro TV, ca staţie TV şi platformă de comunicare, ar fi fost incorect să nu oferim, la cerere, şansa ca ele să vorbească. Garantez în privinţa angajamentului echipei Pro TV de a respecta cele mai înalte standarde de jurnalism şi etică profesională, care stau la baza activităţii noastre şi sunt parte din ADN-ul acestui brand. Regretăm toate situaţiile ce generează acest tip de dezbateri publice, dar tot timpul publicul trebuie să înţeleagă întregul context real, înainte să judece ceva“, a explicat Cesnavicius pentru HotNews. 

Amintim că nici Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu a sancţionat postul Pro TV. Totuşi, la momentul respectiv, Carmen Munteanu, mama fetei din Vaslui care a fost abuzată sexual de şapte tineri, a trimis Consiliului o scrisoare în care detaliază circumstanţele în care a apărut, alături de fiica ei, în emisiunea „La Măruţă“, contazicând multe dintre explicaţiile oferite de realizatorul Cătălin Măruţă şi de reprezentanţii postului. 

Postul Pro TV a transmis un punct de vedere, precizând că în şedinţa CNA, în care a fost analizat acest caz, televiziunea a prezentat toate documentele şi informaţiile solicitate. Printre altele, reprezentanţii televiziunii, care afirmă că publicarea unor articole în care faptele nu erau prezentate clar a condus la apariţia unor false speculaţii în presă, subliniază că tânăra din Vaslui „şi-a exprimat în mod voluntar dorinţa de a participa la interviu“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite