Hai-hui. Jurnal de vedetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare săptămână, o vedetă ne va însoţi, simbolic, prin destinaţiile propuse de ghidurile turistice National Geographic, ce se distribuie împreună cu ziarul „Adevărul“ şi suplimentul „Adevărul TV“, în fiecare vineri. Invitaţii noştri la această rubrică ne vor povesti experienţele, gândurile şi trăirile lor ca în­tr-un jurnal de călătorie. Astăzi, despre Alaska, Florin Saşcă.

Florin Saşcă, gazda emisiunii „Cu lumea-n cap", de la Prima TV, ne dă cele mai bune ponturi pentru a „cuceri" Alaska.  

Alaska este una dintre cele mai spectaculoase destinaţii de vacanţă din lume. Agenţiile de turism din România au o ofertă diversă, însă preţurile sunt măricele. Efortul financiar merită! Veţi trăi o experienţă demnă de cărţile cu aventuri. Să vă dau şi câteva sfaturi! Hainele dumneavoastră trebuie să fie alese cu grijă. Lucrurile uşoare, care se împachetează bine şi se usucă rapid, sunt absolut indispensabile. Ideea principală este să puteţi lua echipamentul într-un sac cu suprafaţă moale şi un bagaj de dimensiuni medii. Luaţi-vă încălţări rezistente la apă, cu talpă groasă şi cusături trainice.

Dacă v-aţi propus să mergeţi la pescuit de somoni trebuie să ştiţi că licenţele de pescuit pentru Statul Alaska şi ştampilele pentru somon nu sunt incluse de obicei în preţul excursie. Licenţa pentru nerezidenţi pentru trei zile costă 20 de dolari, iar pentru şapte zile, 30 de dolari. Noi cei din echipa „Cu lumea-n cap" ne-am făcut temele şi am aflat câteva modalităţi de-a ajunge în acest ţinut sălbatic. Una dintre variante este cu vaporul. Sunt câteva agenţii de încredere în ţară, care oferă astfel de servicii.

O croazieră are un farmec aparte. Atenţie, prima plecare este la sfârşitul lunii aprilie. Pentru că suntem în an de criză, ne gândim întotdeauna la costuri. O croazieră de şapte zile cu următorul traseu costă în jur de 650 de euro: Anchorage (Whittier), Alaska - Gheţarul Hubbard, Alaska - Gheţarul Bay, Parcul Naţional Alaska - Skagway, Alaska - Juneau, Alaska - Ketchikan, Alaska - Pe mare - Vancouver, British Columbia. Trebuie să adăugaţi acestei sume şi costurile legate de transfer: transferurile (cele terestre) din aeroport către navă şi de la navă către aeroport. Nici cheltuielile de port  nu  sunt incluse de obicei în preţul croazierei.

Mai avem o variantă care o să placă, însă mult mai costisitoare, „vacanţa de aventură". Distracţia costă în jur de 3.500 de  euro. Perioada plecărilor: iunie - septembrie. Acest program captivant cuprinde observarea urşilor în cadrul unui zbor privat prin sălbăticie, în Parcul Naţional Lacul Clark. Sosirea se face la Aeroportul Anchorage. Urmează un tur cu autocarul prin pitoreasca peninsulă Kenai. Ghidul dumneavoastră vă preia apoi în ceea ce va însemna, cel mai probabil, punctul culminant al aventurii în Alaska: observarea urşilor la Lake Clark Bear Camp! Dintre toate minunile Alaskăi, probabil niciuna nu se va întipări în memoria dumneavoastră mai adânc decât  fotografierea şi vederea acestor animale magnifice.

Puteţi petrece a doua zi într-o croazieră considerată de mulţi ca fiind numărul unu în sălbăticia Alaskăi, în Parcul Naţional Fiordurile Kenai. Parcul este casa marsuinilor, vidrelor de mare, leilor de mare, balenelor cu cocoaşă şi balenelor orca sau a vulturilor pleşuvi. În a treia zi aveţi de ales: rafting sau kayaking în refugiul sălbatic. Puteţi călători cu barca la o bază în sălbăticie pentru a pedala în caiace sigure, de o persoană. Ziua a patra o puteţi dedica oraşului Homer. Veţi vedea galerii de artă ale artiştilor locali, cea mai mare flotă din lume de pescuit sportiv de halibut, vulcani activi şi, probabil, elani mici cu mamele lor.

A şasea zi mergeţi la pescuit de somon sau de păstrăv, iar a şaptea e dedicată istoriei ruseşti şi indigene a Alaskăi. Vizitaţi forturile şi bisericile vechi ruseşti, cioplitorii de locuinţe şi cojocarii, şi, nu în ultimul rând, centrul faimoasei flote comerciale de pescuit de somon.

Cum spuneam, Alaska este fantastică şi merită să o vizitezi măcar o dată în viaţă. Trebuie să pui ceva bani la puşculiţă şi să-ţi faci curaj să dai piept cu frumuseţea aspră a Alaskăi.

Săptămâna viitoare, pregătiţi-vă pentru călătoria în Japonia!

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite