Discovery Channel difuzează în premieră mondială documentarul „Mosquito“, despre pericolele înţepăturii de ţânţar VIDEO

0
0

Discovery Channel va difuza în premieră mondială documentarul „Mosquito“, despre pericolele înţepăturii de ţânţar, pe 6 iulie, de la ora 21.00, materialul fiind narat de actorul Jeremy Renner, care a fost nominalizat de două ori la Oscar, transmite postul de televiziune într-un comunicat.

Joi, 6 iulie, începând cu ora 21.00, Discovery Channel va difuza în premieră globală documentarul „Mosquito“, atragând atenţia asupra celui mai puternic agent al morţii din istoria modernă a omenirii. În naraţiunea actorului nominalizat la Premiul Oscar Jeremy Renner („Oraşul“, „Misiuni periculoase“), filmul face o cronică a pericolului tot mai serios pe care îl reprezintă această insectă, dezvăluind consecinţele potenţial mortale ale fenomenului, în absenţa unui efort la nivel mondial.

Documentarul include interviuri cu experţi, printre care fostul director al CDC (Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA), Dr. Thomas Frieden şi Bill Gates, Co-Preşedinte al Bill & Melinda Gates Foundation, care arată că resursele necesare pentru lupta împotriva unei epidemii declanşate de ţânţari transformă acest pericol într-o prioritate de sănătatea publică la nivel global.

Sfaturile specialiştilor 

De asemenea, Dr. Anca Sîrbu, responsabilul în supravegherea bolilor transmise prin vectori, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, a explicat care sunt riscurile asociate ţânţarilor în România, oferind informaţii despre principalele metode de prevenţie.

„Încălzirea globală a avut consecinţe şi în România. Dacă în 1996 am înregistrat cazuri de meningoencefalită West Nile numai în Bucureşti şi în judeţele riverane Dunării, acum înregistrăm cazuri în aproape toate judeţele ţării. Numai pentru câteva boli transmise prin ţânţari există vaccinuri (pentru encefalita japoneză, febra galbenă) şi doar anumite medicamente pentru a preveni îmbolnăvirea. Principala măsură pentru a evita îmbolnăvirile este reducerea expunerii la înţepături de ţânţari. Înainte de a pleca într-o călătorie este bine să consultăm un medic sau să ne adresăm unui cabinet specializat în medicină de călătorie şi boli infecţioase şi să ne informăm despre riscul potenţial asociat itinerariului. În timpul acestei consultaţii, călătorii primesc informaţii privind principalele modalităţi de protejare împotriva înţepăturilor de ţânţari  precum  şi alte recomandări, în funcţie de zona în care călătoresc“ a declarat Dr. Anca Sîrbu.

În fiecare an, bolile transmise prin înţepătura de ţânţar ucid peste 750 000 de persoane, dintre care mulţi copii. La ora actuală, schimbările climatice şi transportul atât de facil la nivel internaţional nu fac decât să sporească pericolul ţânţarilor, accelerând răspândirea lor pe tot globul. Aceşti adevăraţi agenţi ai morţii ajung şi supravieţuiesc excelent în locuri unde nu au mai fost până acum, ca de pildă în Florida şi Texas, sau chiar mai în nord, în Washington D.C. şi New York. Ţânţarii sunt purtătorii unor virusuri ce produc boli ca Zika, febra dengue şi febra galbenă, care fac victime în locuri complet nepregătite pentru astfel de probleme medicale. Filmată pe patru continente, producţia «Mosquito» reuneşte interviuri cu experţi, dar şi poveşti personale ale unor bărbaţi, femei sau copii care trăiesc cu spaima că următoarea înţepătură de ţânţar le-ar putea fi mortală.

„Felul în care ţânţarii au ajuns să răspândească anumite boli în locuri unde nu au mai apărut până acum riscă să schimbe lumea pe care o cunoaştem. Mosquito aduce în prim-plan această problemă de maximă urgenţă, punând la dispoziţia publicului instrumentele necesare pentru a o înţelege şi a se pregăti pentru o lume nouă“, a spus Rich Ross, Group President, Discovery, Animal Planet, Science Channel şi Velocity.

Ce poveşti prezintă documentarul 

Primele victime umane ale virusului Zika au migrat din Africa şi au ajuns în Malaezia în 1967. După 40 de ani, s-a înregistrat prima epidemie de Zika în Micronezia, iar boala s-a răspândit prin insulele din Pacific până în Brazilia, în 2014. Primul caz de Zika raportat în Puerto Rico a fost în decembrie 2015. Un an mai târziu, peste 34.000 de persoane erau infectate cu acest virus. Acum, mai bine de 2,5 miliarde de oameni riscă să fie victimele unei epidemii ale acestei boli, care ar costa lumea peste 500 de miliarde de dolari. Astfel de cifre alarmante anunţă ce s-ar putea întâmpla dacă liderii comunităţii medicale nu se pun de acord şi nu trec la acţiune cât mai curând. Deşi s-au făcut anumite progrese în lupta contra bolilor transmise de ţânţari, jumătate din populaţia lumii încă e în pericol de a contracta malarie şi alte boli care pot avea consecinţe grave.

„Mosquito“ prezintă cazul unui bărbat care trăieşte împreună cu fiul lui într-un sat izolat din Kenya. Tatăl, care se întreabă de ce s-au îmbolnăvit amândoi de malarie, deşi au stat la adăpostul plaselor contra ţânţarilor, îşi duce fiul în spate ca să ajungă la spital, neglijând însă să aibă grijă de el însuşi. Un alt caz prezentat este cel al lui Leslie Meiners, o mamă din Queens, New York, care a contractat virusul West Nile fără să plece din cartierul ei.

Documentarul aduce în prim-plan şi povestea unui cuplu din Miami, Florida, care are deja o fetiţă şi aşteaptă acum al doilea copil. Scott şi Lindsay Fuhrman au intrat de bunăvoie în carantină, în propria locuinţă, de teamă să nu contracteze virusul Zika. Mult mai tristă este povestea unei tinere mamei din Brazilia, Ane Júliana Araújo, care îşi îngrijeşte acum copilaşul născut cu malformaţii produse de virusul Zika, dar e din nou însărcinată şi se teme ca boala să nu-i afecteze şi fătul.

Fostul director al CDC, Dr. Frieden, a declarat: „Există atât de multe boli care pot fi răspândite de ţânţari! Va trebui să inventăm modalităţi noi şi soluţii mai bune ca să putem stopa pericolul ţânţarilor şi să ne protejăm nu numai de Zika, ci şi de orice altă boală care ar putea să mai apară pe parcurs“

Pe lângă premiera globală pe TV, Discovery colaborează cu CARE2 pentru o petiţie prin intermediul căreia încurajează cetăţenii de pe întreaga planetă să-şi mobilizeze liderii să treacă la acţiune înainte să fie prea târziu.

Documentarul va fi difuzat joi, 6 iulie, de la ora 21.00, pe Discovery Channel. 

Mai multe - TV

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite