VIDEO Cele mai bune hituri de vară lansate în anii 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada verii reprezintă mereu o oportunitate pentru artişti de a-şi lansa piese noi din dorinţa de a influenţa topurile muzica. Totodată, aceştia ţintesc, prin melodii, statul de hit al verii, lucru care uneori se poate verifica doar după ani de zile. Acesta este cazul unor piese precum „Macarena“, „Genie in a Bottle“ sau „If You Had My Love“, cântate în anii 1990 şi devenite melodii de referinţă.

Publicaţia „The Rolling Stone“ a alcătuit un top al celor mai bune hituri lansate în perioada verii, în anii 1990, între acestea numărându-se piese semnate de Los Del Rio, Christina Aguilera, Jennifer Lopez sau Toni Braxton.

Brandy and Monica - „The Boy Is Mine“ (1998)

Piesa „The Boy Is Mine“ a fost cântată în duet de Brandy şi Monica, melodia fiind primul extras de pe cel de-al doilea album, cu acelasi nume, al fiecăreia dintre artiste, „Never Say Never“ (1998). Compoziţia a fost descrisă drept un răspuns al celebrei piese cântată de Michael Jackson şi Paul McCartney din 1982, „The Girl Is Mine“. Noua piesa, mult mai dramatică, vorbea despre două femei care se luptau pentru dragostea aceluiaşi bărbat, fapt care a plasat-o în topurile muzicale ale acelei perioade timp de 15 săptămâni pe locul 1, iar carierele cântăreţelor au intrat în zodia succesului.

TLC - „Waterfalls“ (1995)

Considerată a fi cântecul de referinţă al grupului TLC, „Waterfalls“ a intrat în topurile muzicale din Statele Unite ale Americii şi din Europa cu uşurinţă şi a stat pentru mai multe săptămâni pe primul loc în topul Billboard Hot. Metafora centrală a piesei se bazează pe versurile aproape identice ale piesei lui Paul McCartney cu acelaşi nume, lansată în 1980. Melodia are în vedere comerţul ilicit cu droguri, promiscuitatea şi precauţiile privind HIV/SIDA, fapt reflectat şi de videoclip. Clipul a câştigat un Premiu MTV Video Music în 1995.

Los Del Rio - „Macarena“ (1996)

Cele două componente ale formaţiei spaniole Los Del Rio formaseră un grup timp de 30 de ani până în momentul în care au scris versurile celui mai consacrat hit al lor, „Macarena“, lansat în 1992. Dar a fost nevoie de încă patru ani şi o versiune remixată, cu versuri în limba engleză, pentru ca „Macarena“ să devină un fenomen de dans în întreaga lume. Melodia a stat pe locul 1 în topul Hot 100 timp de 46 de săptămâni.

Christina Aguilera - „Genie in a Bottle“ (1999)

La începutul anilor 1990, Disney Channel a adunat o serie de tinere talente pentru show-ul de varietăţi „The New Mickey Mouse Club“ care a servit drept „celulă de criză“ pentru revenirea în topurile muzicale a cântăreţilor adolescenţi. Justin Timberlake au fost unul dintre cel care a ieşit de pe poarta Disney, în 1998, cu trupa ’N Sync, urmat de Britney Spears. Christina Aguilera s-a remarcat la rândul ei cu „Genie in a Bottle“, o piesă matură, inteligentă şi provocatoare care punea în evidenţă vocea tinerei.

Jennifer Lopez - „If You Had My Love“ (1999)

În 1997, cariera deja cunoscutei Jennifer Lopez explodase atunci când a avut rolul titular din „Selena“, ca mai apoi, după doi ani, să iasă şi mai mult în evidenţă cu primul ei hit. Chiar şi aşa, „If You Had My Love“ a devenit subiectul unor discuţii controversate după ce s-a aflat că producătorul Rodney Jerkins scrisese un cântec asemănător, „If I Gave Love“ care fusese deja lansat de cântăreaţa Chanté Moore.

Toni Braxton - „You’re Makin’ Me High“ (1996)

Iniţial, piesa „You’re Makin’ Me High“ a fost scrisă pentru cântăreaţa Brandy, dar a fost folosită pentru albumul lui Toni Branxton, „Secrets“, din 1996. Acesta a fost primul single al artistei care a urcat pe primul loc în Billboard Hot 100, garantându-i în acelaşi timp şi un premiu Grammy pentru cea mai bună cântăreaţă la gala din 1997. Succesul piesei a determinat-o pe Braxton să mai lanseze un alt hit „Un-Break My Heart“.

Hanson - „MMMBop“ (1997)

Probabil singurul hit scris de un grup de tineri într-un garaj, „MMMBop“ este cel mai de succes cântec al trupei Hanson până în prezent. Un fenomen la nivel mondial, piesa a pătruns pe pieţele din Marea Britanie, Germania, Australia şi Mexic. Din cauza succesului extraordinar pe care melodia l-a avut, fapt datorat şi versurilor „siropoase“ şi a liniei melodice pop, „MMMBop“ a devenit de-a lungul anilor ţinta criticilor şi parodiilor.

New Kids on the Block - „Step by Step“ (1990)

Trupele de adolescenţi ajunşi în scurt timp în vogă au obiceiul de a-şi consuma succesul în câţiva ani. Un exemplu vine din partea trupei New Kids on the Block, lansată în 1990, ca mai apoi, trei ani mai târziu, numele să fie complet uitat. Albumul „Step by Step“ şi piesa cu acelaşi nume au dominat topurile acelei veri, dar curând grupul a intrat într-un con de umbră.

Ace of Base - „Don’t Turn Around“ (1994)

Scrisă pentru Tina Turner în 1986, piesa „Don’t Turn Around“ fusese cântată şi de nume precum Luther Ingram şi Neil Diamond, cu un succes moderat, însă abia versiunea grupului suedez Ace of Base a transformat-o într-un hit la nivel mondial.

Muzică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri