Rimaru din trupa hip-hop R.A.C.L.A., acuzat de hărţuire de numeroase femei: „M-a întrebat cum îmi permit să nu îi răspund pe Facebook şi m-a scuipat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rimaru a înfiinţat trupa R.A.C.L.A. în 1993, alături de fratele său FOTO Facebook
Rimaru a înfiinţat trupa R.A.C.L.A. în 1993, alături de fratele său FOTO Facebook

Călin Ionescu (46 de ani), cunoscut drept Rimaru de la R.A.C.L.A., este acuzat de mai multe femei de hărţuire şi agresiune, prin intermediul campaniei online „#Metoo“, declanşată în mediul online de scandalul sexual de la Hollywood.

UPDATE: Rimaru a răspuns acuzaţiilor printr-o postare pe Facebook. Declaraţia sa o puteţi vedea AICI.

Campania online prin care femeile îşi povestesc experienţele în semn de protest împotriva hărţuirilor la care sunt expuse în viaţa de zi cu zi, sub hashtag-ul „#MeToo“, scoate la iveală şi un caz din România care îl vizează pe un cunoscut cântăreţ de hip-hop.

Călin Ionescu, cunoscut sub numele de scenă Rimaru, este unul dintre fondatorii trupei R.A.C.L.A., prima trupă hip-hop din România, pe care a înfiinţat-o în 1993 alături de fratele său, Dan Ionescu. Călin Ionescu lucrează, totodată, în publicitate, ultimul post ocupat fiind cel de Director Creativ la agenţia Centrade Cheil.

Numeroase femei care au intrat în contact cu el pe plan profesional au povestit cum acesta se folosea de funcţia ocupată în companie pentru a le face avansuri pe Facebook, iar dacă era refuzat, apela la jigniri, intimidări sau ameninţări, iar multe dintre ele au dovedit acest lucru prin publicarea conversaţiilor avute pe Messenger cu acesta. Unele dintre aceste femei împărtăşesc, însă, că au fost agresate fizic de Rimaru chiar la Noaptea Agenţiilor. 

Deşi câteva poveşti de agenţie au fost împărtăşite iniţial, fără să se dea nume, „avalanşa“ s-a declanşat odată cu postarea unei persoane din industrie, care i-a făcut publică identitatea şi l-a numit „regele libidinoşilor“.

„Felicitări sincere tuturor fetelor care şi-au spus oful prin #metoo. Am văzut şi nişte poveşti cu libidinoşi de prin agenţiile de publicitate. Eu şi prietenii mei ne întrebam când apare contentul ăla marfă cu regele libidinoşilor. Empiric vorbind, jumătate dintre femeile pe care le cunosc şi au treabă remotely cu advertisingul au avut treabă şi cu el. Hai că se poate“, a scris Faiăr Silviu, care a lucrat pentru mari agenţii de publicitate.

De aici, poveştile de tot felul au curs.

„În 2014 eram în anul I de facultate, cursantă a Şcolii Centrade Cheil în seria a 17-a. Individul nu era unul din mentorii noştri, dar s-a băgat în seamă pe Facebook. M-a întrebat cum mi se pare agenţia şi dacă îmi place la Centrade Cheil. După ce i-am zis că mi se pare interesant, m-a întrebat dacă n-aş vrea să ieşim la o cafea să îmi povestească mai multe despre creaţie. Nu i-am mai răspuns. Timp de câteva zile mi-a trimis mesaje în care vorbea singur pe chat. La Noaptea Agenţiilor, m-a tras de o mână de-o parte şi m-a întrebat cum îmi permit să nu îi răspund pe Facebook. După care a adunat toată flegma pe care a avut-o în el şi m-a scuipat în faţă de faţă cu toată lumea, cu toţi prietenii şi colegii. Bineînţeles că s-a muşamalizat totul şi m-au rugat insistent de la HR să nu mai povestesc“, a scris o fata.

  

Fotografa Andreea Retinschi povesteşte un incident similar de la acelaşi eveniment: „Noaptea agenţiilor, 2015. Eram la Centrade cu câtiva prieteni, mă rătăcisem de ei şi îi căutam pe terasă. Am simţit că cineva mă strânge foarte puternic de ceafă, m-am întors şi îl văd. Îl ştiam pentru că îmi tot scria să ne vedem, şi nu doar mie, dar la multe din fetele pe care le ştiam. Mă gândesc că nu şi-a dat seama cât de tare m-a strâns. Începe să vorbească şi i se poticnesc cuvintele, e foarte beat. Mă întreabă repetat ce caut acolo. „Eşti pe teritoriul meu, de ce ai venit aici, aici e teritoriul meu“. Îi spun că e beat şi îi spun să mă lase în pace şi îmi varsă băutura lui în cap, apoi aruncă cu paharul de plastic în capul meu în timp ce mă îndepărtez. În timp ce le povestesc pe hol prietenilor mei ce s-a întâmplat, vine o fată care îmi spune că a auzit povestea, dar nu a auzit numele, dar bănuieşte ca este vorba despre el. Îi confirm şi mă roagă să fac o plângere pentru că pe o prietenă de a ei a scuipat-o în seara aceea. Ieşim un pic pe terasa să luam un pic de aer, vine direct la mine, e agresiv, îmi vorbeşte de la câţiva centimetri de faţa mea, pune mâna pe mine. Baieţii care sunt cu mine se pun între noi şi plecam de acolo. Caut pe cineva să fac plângere. Aşteptam o vreme lungă, dar nu vine nimeni, povestesc câtorva oameni de acolo, primesc diverse „Ei, e beat, ştii cum e“, "În rest e un tip okay“, „Nu lăsa asta să îţi strice seara“. Până la urmă am făcut plângere la agenţie şi am fost asigurată că va fi disciplinat şi că nu va mai exista o următoare abatere. Îmi pare rău că nu am scris atunci despre asta atunci, şi poate din cauza asta au fost şi alte fete în aceeaşi situaţie. M-a făcut să mă simt atât de mica şi neputincioasă şi mi-a fost frică. Înca îmi este, dar văd că ne facem curaj.“

Bloggeriţa Ana-Maria Gheorghe a povestit: „Acum câţiva ani eram o floricică copywriteriţă, cu vise de Mad Men şi inocenţă în ochi. Făcusem o campanie de self-branding, #checkinlajob #cechinfarajob, care se viralizase în online şi la câteva luni după asta m-a chemat o agenţie mare, la care nu visam să ajung vreodată, la un super interviu. Eram atât de emoţionată încât îmi învăţasem un discurs, cu tot cu glume. 

Interviul a mers strună şi am ajuns acasă cu zâmbetul pe buze. Când colo, ce să vezi? Intru pe Facebook şi primesc un mesaj de la un tip. Acest tip se dăduse foarte agresiv la mine pe Facebook şi eu nu eram interesată. Chiar l-am respins brutal de câteva ori că şi-o ardea libidinos. Mesajul de la tip era aşa: "Tu crezi că mă refuzi pe mine şi lucrezi la mine-n echipă? Jet!" şi mi-a dat block.“

Publicitara Maria Năzdrăvan povesteşte, printre alte exemple cotidiene, cum Rimaru a invitat-o la cafea, „insistând că nu are alte intenţii în afară de a o întâlni în persoană“, a sărutat-o cu forţa şi nu a lăsat-o să plece, în timp ce această striga în mijlocul străzii să înceteze.

Unele femei au făcut publice şi conversaţiile pe care le-au avut pe Messenger cu Rimaru, în care acesta le jigneşte şi foloseşte un limbaj agresiv.

image
rimaru print screen

„După ce a plecat acest Rimaru din agenţia la care lucram în 2015, am primit o serie de mesaje din partea acestuia, similare cu cele postate mai sus. Din păcate (acum spun asta), am şters mesajele imediat ce a început să mă ameninţe, să mă jignească şi să mă agresese în special noaptea, astfel încât şocată am fost de-a dreptu'. Acel om cu care am lucrat 2 ani de zile şi care părea respectabil era în stare de aşa mizerii, era monstruos şi libidinos irecuperabil. Am povestit colegilor cele întâmplate şi surpiza a fost cu atât mai mare când am aflat că alte colege trecuseră prin aceeaşi experienţă sau chiar mai rău“, a povestit o altă femeie.

Poziţia companiei în care lucrează Rimaru

În urma acestor acuzaţii, compania Centrade Cheil a avut ieri o primă reacţie, într-un mesaj pe Facebook în care se precizează că „politica agenţiei condamnă orice fel de agresiune în cadrul echipei“ şi că vor fi luate „măsurile necesare“, însă mai mulţi utilizatori susţin că agenţia ştia de multă vreme situaţia şi a încercat în tot acest timp să acopere gesturile lui Rimaru.

Radu Florescu, CEO-ul agenţiei Centrade, a declarat într-un interviu pentru IQAds că a aflat „despre comportamentul lui Călin la o petrecere găzduită la agenţie“ şi că, la acel moment, „managementul a luat în discuţie acest incident, a vorbit cu Călin şi apoi a fost sancţionat în conformitate cu prevederile Codului Muncii“, însă nu menţionează care a fost sancţiunea.

 

Surse din interior spun că Rimaru a fost concediat şi că agenţia urmează să anunţe acest lucru în cursul zilei de azi. 

O angajată de la Centrade spune, însă, că Rimaru n-a afişat niciodată un comportament inadecvat faţă de colegele lui actuale: „Lucrez de 3 ani în agenţia asta care „plătelte un om să hărţuiască femei“ (citez dintr-un user supărat rău) şi nici eu, nici vreuna dintre colegele mele nu am avut absolut nicio problemă cu el, de niciun fel: omul nu ţipă, nu se enervează, lucrează la fel cu orice om indiferent de vârstă/gen, explică etc. Este adevărat că ce comportamente afişează în conversaţiile pe care le vedem toţi nu sunt ok şi normale şi acceptabile şi nici ce a facut atunci la Noaptea Agentiilor şi probabil şi în alte situaţii pe care eu nu le cunosc. Dar asta nu înseamnă ca la birou da în stânga şi-n dreapta cu invitaţii şi dacă este refuzat, cu ameninţări. Sau că se comportă abuziv cu colegele lui, fie ele din departamentul lui sau alte departamente.“ Întregul comentariu îl puteţi vedea mai jos:

Ultima postare pe Facebook a lui Rimaru, din data de 15 octombrie:

postare rimaru foto facebook

   

Contactat de ziarul „Adevărul“, Rimaru a precizat că va oferi, în curând, un punct de vedere legat de acuzaţiile care i se aduc.

Te-ar putea interesa şi:

#Metoo/Hărţuirea sexuală: când un strigăt de ajutor e transformat într-un „alint femeiesc“

O fostă gimnastă face dezvăluiri cutremurătoare: a fost violată pe când avea doar 15 ani de un multipu campion olimpic. „E o bestie!“

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite