Hiturile verii româneşti din ultimii 17 ani: de la „Liberă la mare“ şi „Albinuţa“ până la „Vara nu dorm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara este după colţ, iar artiştii români se pregătesc să cucerească topurile din ţară. Dacă anul trecut, hitul verii i-a aparţinut cântăreţului Alex Velea, „Din vina ta“ fiind cea mai difuzată piesă din România, anul acesta, melodia „Falava“, interpretată de Andra şi Neguale, promite să cucerească topurile româneşti, dar şi pe cele internaţionale. „Adevărul“ vă prezintă hiturile verii din România, din 1998 şi până în 2014.

Dacă în anii 1990, lumea vorbea încă despre „şlagăre“, atunci când făcea referire la o piesă de succes, din 2001, „slagărele“ au devenit hituri. De la trupele Andre şi Cassa Loco, la cântăreţii Grasu XXL şi Alex Velea, fiecare vară a avut farmecul ei, dar şi o piesă pe măsură. 

Deşi au trecut 15 ani de când trupa Voltaj, care va reprezenta, anul acesta, România la concursul internaţional Eurovision, a lansat piesa „Albinuţa“, refrenul melodiei „E atât de scurtă vara/ Şi e plin de flori/ Te-nconjoară şi te agată cu parfumul lor/ Din floare-n floare ca o albinuţă vrei să zbori“ este fredonat chiar şi astăzi.

„Adevărul“ vă redă în contiuare topul hiturilor verii, din 1998 şi până în 2014, alcătuit de site-ul urban.ro

1998. Parlament – „Vine vara“

„Vine vara bine-mi pare/ N-am parale-n buzunare“, cânta trupa Parlament, în vara anului 1998, reuşind să cucerească toate topurile muzicale. Considerat cel mai bun debut al anului 1998, trupa Parlament, cu piesa „Vine vara“, a reuşit să lanseze unul dintre primele hituri sau şlagăre, la vremea respectivă, cu adevărat de vară, din România. În acelaşi an, o altă trupă cu un succes răsunător la publicul vremii respective a fost trupa Genius, care a lansat piesele „Vara“ şi „Cheful“.

1999. Andre – „Liberă la mare“

Anul 1999 a marcat debutul fetelor de la Andre, o formaţie care a devenit un adevărat fenomen, mai ales în rândul adolescenţilor, la începutul anilor 2000. Cu piesa „Liberă la mare“, Andreea Bălan şi Andreea Antonescu au câştigat premiul din secţiunea „Şlagăre“, la festivalul din Mamaia, în 1999.

Pe lângă celebra piesă „Liberă la mare“, anul 1999 a fost plin de melodii de succes, printre care s-au numărat „Vara asta“, de la Vama Veche, „La mare, la soare“, piesa trupei Valahia, sau „Superfemei“, cântată de formaţia de băieţi Body & Soul.

2000. Voltaj – „Albinuţa“

O piesă cu versuri destul de explicite, dar metaforizate într-o „albinuţă“ care vrea să „mai polenizeze ceva“, trupa Voltaj a avut hitul verii anului 2000, când a dat lovitura cu melodia „Albinuţa“. În acelaşi an, s-au făcut remarcate şi piesele formatiilor Candy („Mergem la mare“), Non Stop („Jimmy Jimmy“), Andre („Lasă-mă papa la mare“) şi Spitalul de Urgenţă („Trăiască Berea“).

2001. Cassa Loco – „Vând fân“

După ce, în anul 2000, au şocat ascultătorii cu piesa „Făt-Frumos“, trupa Cassa Loco a revenit pe scena muzicală din România cu hitul „Vând Fân“, în 2001. O piesă cu un succes răsunător la public, dar şi cu un videoclip pe măsură, piesa „Vând Fân“ a primit premiul TV Mania, pentru Cel mai bun videoclip. Leonard Muha, Bogdan Mureşean şi Cosmin Tudoran, cei trei membri ai trupei Cassa Loco, s-au făct remarcaţi prin versurile originale şi pline de haz, precum: „2-10, 2-10, probă, probă / Fânul se usucă mai bine pe sobă“. Din acelaşi an, amintim şi melodiile „Dă muzica mai tare“, de la Hi-Q, şi „Regele şoselelor“, interpretată de formaţia Vank.

2002. Plus 2 – „Dau la pompă“

Cu versuri precum „Cauciuc pe cauciuc / Sentiment de nedescris“, „Dau la pompă“ se înscrie şi ea în categoria pieselor cu versuri explicite şi mesaje subînţelese. „Dau la pompă“ a reprezentat debutul trupei Plus 2, care, în 2002, a adus pe piaţa muzicală românească un nou gen de muzică, intitulat happy-hop, datorită versurile amuzante.

Printre hit-urile verii anului 2000 se regăsesc şi piese precum „Oare ştii“, de la Simplu, „Ard în flăcări“, una dintre cele mai cunoscute melodii ale Annei Lesko, dar şi „Ţi-am promis“, de la Akcent.

2003. O-Zone – „Dragostea din Tei“

Hitul verii anului 2003 a aparţinut, fără doar şi poate, trupei O-Zone, care a scos pe piaţă „Dragostea din tei“, piesă ce a creat o adevărată isterie, atât în ţară, cât şi peste hotare. Străinii, care recunosc piesa drept „Numa Numa song“, au realizat numeroase cover-uri şi interpretări de excepţie după „Dragostea din tei“.

2004. Hi-Q – „Gaşca mea“

Deşi anul 2004 nu a dus deloc lispă de hituri, piesa care a reuşit să se facă remarcată cel mai mult a aparţinut trupei Hi-Q şi s-a intitulat „Gaşca mea“. Al doilea single al trupei, lansat alături de Nicoleta Drăgan, de pe albumul „O mare de dragoste“, „Gaşca mea“ a rămas o piesă de referinţă pentru Hi-Q, trupă ce s-a destrămat în vara anului trecut, după 18 ani de succese, frământări, despărţiti şi noi începuturi.

Printre hiturile anului 2004 se regăsesc şi piesele trupelor Activ – „Doar cu tine“, Simplu feat. Cream – „Jumătatea mea“, Şuie Paparude – „Pentru inimi“ şi Pavel Stratan – „Eu beu“.

2005. Morandi – „Beijo (Uh La La)“

În 2005, Morandi a dat startul unui nou trend în industria muzicală din România – piese cântate în limba portugheză. Deşi, aproape nimeni nu înţelegea versurile piesei „Beijo (Uh La La)“, single-ul s-a dovedit a fi un real succes, atât în România, cât şi peste hotare. „Beijo (Uh La La)“ s-a menţinut pe prima poziţie în topurile europene de specialitate, depăşind numele grele din industria muzicală internaţională, precum Shakira, U2 şi Coldplay.

Mandinga – „Soarele meu“ şi Dj Project – „Privirea ta“ s-au numărat şi ele printre hiturile verii anului 2005, din România.

2006. Simplu – „Oficial îmi merge bine“

Băieţilor de la Simplu le-a mers, oficial, foarte bine, în vara anului 2006, odată cu lansarea hitului „Oficial îmi merge bine“, care a acaparat atât radiourile, cât şi posturile muzicale din ţară. Tot în 2006, a început şi „isteria“ pieselor de club, printre care amintim: Akcent –„Jokero“, Dj Andi feat. Aida – „4 the 1st time“ şi Adrian Eftimie – „No side effects“.

2007. Alex Velea –„Yamasha“

Versurile „Yamasha, Yamasha/ Să fugim în lume undeva/ E loc pentru amandoi în cămaşa mea“ s-au aflat pe buzele tuturor românilor în vara anului 2007, când Alex Velea a debutat ca artist solo. Impactul piesei asupra publicului a fost atât de mare, încât nu puţini erau cei care credeau că numele de scenă al cântăreţului este Alex Yamasha. Între timp, Alex Velea a evoluat, atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal, iar fiecare piesă pe care o scoate devine un hit.

2008. David Deejay feat. Dony –„Sexy thing“

În vara anului 2008, piesa „Sexy thing“ răsuna din toate cluburile şi era difuzată aproape neîncetat la posturile de radio. Astfel, David Deejay a reuşit să dea naştere unui nou stil de muzică dance-house românesc, denumit generic „Popcorn“, după albumul de debut al artistului.

2009. Edward Maya feat. Vika Jigulina – „Stereo Love“

Considerată una dintre cele mai bune piese româneşti „de export“, „Stereo Love“ a intrat în toate topurile muzicale româneşti, dar şi în cele internaţionale. Mai mult, Edward Maya este printre puţinii artişti români cu aprope 200 de milioane de vizualizări pe Youtube.

2010. Grasu XXL feat. Guess Who –„Azi nu“

„Azi nu/ Te rog eu, nu/ Mâine poate facem cum vrei tu“ a fost cel mai fredonat refren din anul 2010, care a fost şi anul exploziei rapperilor din România. O piesă ce te îndeamnă să te sui în maşină şi să fugi direct la mare, pentru a lenevi cât e ziua de lungă pe un şezlog, „Azi nu“ a devenit, uşor, hitul verii anului 2010.

2011. ROA (Rise of Artificial) – „Ne place“

„Ne place, ne place / Ne place, place, place“ trupa ROA. Acesta a fost verdictul dat de români în 2011, după de ROA au lansat single-ul de debut, „Ne place“. O piesa ce s-a remarcat atât prin compoziţie, cât şi prin versuri, „Ne place“ nu avea cum să nu devină hitul verii anului 2011. Piesa băieţilor de la ROA a făcut „ravagii“ în toate cublurile, dar şi în topurile muzicale autohtone.

2012. Connect –R – „Vara nu dorm“

În vara anului 2012, am auzit cu toţii obsesiv, la  terase, pe plajă, în maxi-taxi sau la televizor, că vara Connect-R nu doarme. Hitul „Vara nu dorm" i-a adus lui Ştefan Mihalache, după numele său real, de aproape două ori mai multe concerte în vară anului 2012 decât în alţi ani. Inspiraţia pentru versurile melodiei a fost propriul stilde viaţă, pentru că de câţiva ani încoace, Connect-R doarme doar patru-cinci ore pe noapte, după cum a declarat într-un interviu, pentru ziarul „Adevărul“.

2013. Vama – „Perfect fără tine“

„«Perfect fără tine» are toate ingredientele necesare unui hit al verii: ritm reggae, un pic de comedie, un pic de dramă, linia vocală inconfundabilă a lui Tudor Chirilă, care dă bine cam pe orice gen, şi, nu în ultimul rând, marea“, a spus George Vintilă, în urmă cu doi ani, pentru „Adevărul“, despre cântecul ce a beneficiat de un clip filmat la malul Mării Negre. O piesa ce a exprimat atitudinea unei generaţii, „Perfect fără tine“ este „o melodie cu un text inteligent şi simpatic, în care tinerii se regăssc, deoarece contestă tabuurile şi exprimă pofta de aventură“, a explicat Andrei Partoş despre versurile „Te-am înşelat, mă declar vinovat, am circumstanţe, însă, am vrut şi eu să văd cum e să fii bărbat.../Decât premiant în închisoare, mai bine repetent în drum spre mare“.

2014. Alex Velea –„Din vina ta“

Alex Velea a avut, din nou, hitul verii, în 2014. „Eşti ca restu' / N-ai trecut testu' / Mă semnez Alex Velea / Pentru tine sunt doar ex-u'“. Asta a cântat Alex Velea de la începutul verii, iar melodia „Din vina ta“ s-a bucurat de un succes enorm la public. Conform clasamentului Media Forest, piesa şi videoclipul „Din vina ta“ au avut cele mai multe difuzări atât pe cele mai importante 12 posturi muzicale radio-TV (4.901 difuzări), cât şi la toate posturile muzicale ce emit în România (6.331). În plus, videoclipul artistului a fost şi cea mai difuzată producţie a verii pe posturile muzicale româneşti şi străine (în monitorizare sunt incluse 1 Music Channel, Hit Music Channel, Kiss TV, Mooz TV, MTV România, UTV şi ZU TV): 3.287 difuzări.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite