FOTO VIDEO Sexualitatea explicită din videoclipuri, combătută cu un sistem de rating asemănător celui pentru filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prestaţia
live a celebrei Miley Cyrus, din cadrul galei MTV Video Music Awards
a dat naştere unor serii de discuţii mai aprinse FOTO Reuters
Prestaţia live a celebrei Miley Cyrus, din cadrul galei MTV Video Music Awards a dat naştere unor serii de discuţii mai aprinse FOTO Reuters

După prestaţia love din cadrul MTV VMA a controversatei Miley Cyrus şi dojana lui Sinead O’Connor prin care o îndemna să nu se lase abuzată de industria muzicală, iată că, acum, a venit şi o soluţie concretă, din partea interpretei Annie Lennox, de a stopa sexualitatea explicită din videoclipuri: un sistem de rating asemănător celui impus filmelor

Annie Lennox, interpretă britanică de pop-rock, devenită celebră după parteneriatul cu Dave Stewart, cu care a format trupa „Eurythmics“, în anii 1980, condamnă actualele videoclipuri ale artiştilor moderni pe care le descrie ca fiind „întunecate“ şi „pronografice“. Vedeta propune un sistem de evaluare a videoclipurilor precum cel pentru filme, scrie BBC.

„Sunt în favoarea libertăţii de exprimare, dar, în mod clar, acest lucru reprezintă un pas mai departe şi pentru domeniul porno. Cum poţi să opreşti un copil care este expus la acest lucru? Este atât de puternic. Nu ai vrea să-ţi vezi copilul de şapte ani în timp ce exersează mişcări lascive de dans“, a declarat artista pentru BBC.

Dacă în trecut, în videoclipurile oricărui artist, până şi în cazul celor români, erau cenzurate obiectele contondente, fumatul sau diverse scene violente, acum, mâna cenzorilor este mult mai flexibilă când vine vorba de sexualitate. Astfel, Annie Lennox a cerut, în mod explicit, ca videoclipurile să beneficieze de un sistem de rating asemănător celui impus filmelor. Această cerere vine la doar câteva luni după ce Lennox a scris pe pagina sa de Facebook că dacă un star pop a creat „un videoclip cu tentă sexuală sau un spectacol live în care mimează scene explicite de sex, atunci actul artistic ar trebui să fie evaluat ca având conţinut explicit pentru adulţi“.

Precedentul numit „Miley Cyrus“

Artista a mai adăugat că presiunea venită din partea părinţilor ar putea stabili „limite foarte clare“ privind standardele acceptate în videoclipuri. Comentariile interpretei britanice au venit să alimenteze o dezbatere care a început odată cu prestaţia live a celebrei Miley Cyrus, din cadrul galei MTV Video Music Awards, de luna trecută, atunci când tânăra artistă a dansat provocator alături de solistul Robin Thicke şi a făcut gesturi indecente cu un deget din spumă. Apariţia cântăreţei Miley Cyrus în cadrul galei MTV VMA, precum şi videoclipul piesei „Wrecking Ball“, au determinat-o pe Sinead O’Connor să îi scrie vedetei o scrisoare deschisă prin care o avertiza să nu se lase exploatată de industria muzicală.

miley cyrus reuters

FOTO Reuters

Pe de altă parte, marea majoritate a americanilor nu s-au arătat deranjaţi de show-ul artistei şi au preferat să citească mult mai multe despre artista de 20 ani decât despre intervenţia militară a Statelor Unite ale Americii în Siria.

Annie Lennox trupa „Eurythmics“ foto afp

Potrivit unui sondaj realizat de agregatorul Outbrain.com (care recomandă conţinut online pentru peste 100.000 de publisheri, inclusiv pentru surse ca CNN, Fox News şi ESPN), paginile care ofereau conţinut scris, video sau foto despre Miley Cyrus au atras în ultima perioadă de 12 ori mai  multe vizualizări decât paginile care ofereau conţinut despre situaţia din Siria.

Annie Lennox FOTO AFP

Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care pentru fiecare articol cu Miley Cyrus existau 2,4 articole despre Siria, dar apariţia şocantă - şi cenzurată - a tinerei interprete la Premiile MTV 2013, a fost un moment îndelung comentat de public şi de presă.

Vocea raţiunii poate să aducă o soluţie

Nici alţi artişti, precum Britney Spears, Nicki Minaj, Lady Gaga sau Rihanna, nu au scăpat de criticile legate de spectacolele explicite şi erotice pe care le oferă.

De altfel, ultimul videoclip al Rihannei, la care a fost co-regizoare, a stârnit şi mai multe critici cu privire la dezbaterea sexualităţii din clipurile video. „Dansul lui Miley Cyrus de la MTV VMA pare o joacă de copil pe lângă noul videoclip scandalos al Rihannei“, scria revista „Rolling Stone“ odată cu apariţia videoclipului solistei din Barbados. Îmbrăcată sumar şi accesorizată cu bijuterii ostentative cântăreaţa de 25 de ani se mişcă lasciv într-un tron, în timp ce alte fete dansează la bară.

„Nu am nimic cu aceşti artişti. Nu este nimic în neregulă cu sexualitatea şi senzualitatea din clipurile video. Artiştii sunt minunaţi şi fac lucruri fantastice, dar totul trebuie să fie potrivit pentru un anumit segment de vârstă. Cu toţii au fani foarte tineri şi cred că niciun părinte nu s-ar simţi confortabil privindu-şi copilul atunci când e expus la astfel de lucruri. Cred că în această dezbatere trebuie să revină vocea raţiunii cu ajutorul căreia copiii pot să fie protejaţi“, a încheiat Annie Lennox.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite