Câştigătoarea Festivalului Sanremo este cântăreaţa italiană Angelina Mango. E prima femeie care câştigă trofeul în ultimii 10 ani | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalul de muzică Sanremo şi-a desemnat câştigătoarea. Ea este tânăra cântăreaţă italiană Angelina Mango. La concurs au participat 30 de concurenţi de toate vârstele, veteranii fiind Ricchi e Poveri, ajunşi la cea de-a 13-a lor participare. În finală au ajuns, alături de marea câştigătoare, Geolier, cu piesa sa napoletană” I p'me, tu p'te”, şi deja consacrata Annalisa, cu piesa „Sinceramente”, potrivit Agerpres.

Angelina Mango, în vârstă de 22 de ani, a câştigat inimile publicului şi ale juriului cu piesa „La Noia” („Plictiseala”) şi, graţie acestui premiu, ea va putea reprezenta Italia la concursul Eurovision. În cazul în care aceasta refuză, radiodifuzorul italian RAI va alege reprezentantul Italiei la Malmo, Suedia. Decizia va fi anunţată în cadrul conferinţei de presă de duminică după-amiază.  

Premiul este cu atât mai important cu cât, în ultimii 10 ani, scena festivalului de la Sanremo a fost monopolizată de artişti bărbaţi şi nicio reprezentantă a sexului frumos nu a mai reuşit să câştige râvnitul trofeu timp de un deceniu.

Născută pe 10 aprilie 2001, Angelina Mango este o cântăreață și compozitoare aflată la început de drum. În 2023, ea a participat la cea de-a 22-a ediție a concursului de talente „Amici di Maria De Filippi”, unde s-a clasat pe locul al doilea, dar a câștigat la categoria canto și Premiul Lunezia pentru valoarea muzical-literară a piesei „Ci pensiamo domani”.

Angelina Mango, câştigătoarea Sanremo 2024, Foto EPA EFE
Angelina Mango, câştigătoarea Sanremo 2024, Foto EPA EFE

Sanremo a avut audienţe record

În acest an, numărul melodiilor participante a crescut de la 28 la 30. În seara de deschidere de marţi, 6 februarie, toate cele 30 de cântece au fost interpretate pentru prima dată. La spectacolele de miercuri şi joi seara, 15 dintre cântece au fost interpretate pentru a doua oară în fiecare spectacol. Vineri seară, cei 30 de artişti au cântat în duet cu alte trupe.

În timp ce festivalul se desfăşura, pe parcursul săptămânii, erau votate şi melodiile. Marţi seara, toate cele 30 de melodii au fost votate de un juriu format din membri ai presei. Apoi, miercuri şi joi, a avut loc o nouă votare a celor 30 de melodii prin votul publicului şi un alt vot al juriului, de data aceasta format din radiodifuzori. Sâmbătă seara, publicul a votat din nou cele 30 de melodii. Voturile publicului de sâmbătă seara au fost adăugate la toate scorurile acordate pe parcursul săptămânii şi s-a stabilit un nou clasament. Acest clasament a prezentat un Top 5 al melodiilor anului. Apoi, toate aceste 5 melodii cu punctaj maxim au fost interpretate din nou, iar votul a fost resetat la zero şi redeschis. Câştigătorul a fost apoi decis prin votul publicului (34%), votul juriului de radiodifuzori (33%) şi votul juriului de membri ai presei (33%).

Printre artiştii invitaţi în ultima seară de concurs s-au numărat Roberto Bolle, Tananai, Tedua şi Gigliola Cinquetti, care a cântat melodia ei câştigătoare a concursului Eurovision Song Contest 1964 (şi, de asemenea, melodia câştigătoare a Sanremo 1964) Non Ho L'Eta.

Festivalul Sanremo, care a fost transmis şi în România de postul naţional de televiziune, a avut audienţe record, depăşind în fiecare zi 60% din cota de ecran. Amadeus, regizorul şi prezentatorul ultimelor cinci ediţii, a fost pentru ultima dată pe scena festivalului în această ipostază, scrie EFE.

Din culisele festivalului

Ca la fiecare ediţie, şi la aceasta discuţiile şi dezbaterile publice au început încă de marţea trecută, cu opinii ale invitaţilor de marcă, recitaluri ale artiştilor consacraţi şi, inevitabil, cu situaţii stânjenitoare.

În mijlocul uneia dintre acestea s-a trezit actorul american John Travolta, prezent la Festivalul Sanremo în calitate de invitat. Organizatorii i-ai cerut ca, printre dansatori îmbrăcaţi în pui uriaşi, să danseze pe melodia cunoscută la noi ca „O răţuşcă stă pe lac”, în varianta italiană – „Ballo del Qua-Qua”. Vizibil iritat, actorul a prezentat mai întâi paşii de dans care l-au făcut celebru pe marele ecran în filme precum Greace, dar prezentatorii Amadeus şi Fiorello au insistat să-l scoată în faţa Teatrului Ariston şi să-l înveţe „Ballo del Qua Qua”.

Potrivit postului public de televiziune Rai1, John Travolta a refuzat să semneze un acord care să autorizeze redifuzarea imaginilor şi videoclipul a fost între timp eliminat de pe site-ul televiziunii. Însă, nu înainte de a deveni viral pe platformele de streaming, lucru ce a stârnit indignarea multora dintre fanii actorului. Aceştia şi-au exprimat furia pe reţelele de socializare, considerând că Travolta a fost pus într-o situaţie umilitoare, relatează ANSA.

Singura declaraţie a prezentatorului Amadeus legată de acest incident a fost: „Dacă lui Travolta nu i-a plăcut, nu e vina mea. A fost avertizat, nu l-a forţat nimeni”.

O altă temă de controversă legată de actorul american a fost presupusa plasare neautorizată de produse în timpul prestaţiei sale. Starul în vârstă de 71 de ani a apărut pe scena Teatrului Ariston purtând pantofi sport de marcă italiană, al cărei logo nu a fost pixelat, în timpul transmisiunii festivalului, urmărit în fiecare an în direct de zeci de milioane de telespectatori. Contractul pentru participarea lui Travolta la festival nu permitea nicio formă de publicitate directă sau indirectă care să nu fie autorizată în scris, a precizat Rai.

Concursul a avut loc pe fondul protestelor fermierilor italieni faţă de criza din sectorul lor, iar cererile lor au fost citite pe scena Teatrului Ariston de către Amadeus, deşi aceştia nu au fost invitaţi pe scenă.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite