Muzică îmbinată cu teatru pe noul DVD semnat Alexandru Tomescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tomescu, cântând la vioara Stradivarius FOTO arhiva Adevărul
Alexandru Tomescu, cântând la vioara Stradivarius FOTO arhiva Adevărul

Violonistul Alexandru Tomescu va lansa pe 18 septembrie, în Piaţa Festivalului „George Enescu“, cel mai recent produs discografic al său, „Stradivarius Obsessions“, care îşi propune să dezvăluie publicului un spectacol de muzică şi teatru non-verbal ce are ca temă procesul de creaţie al unei opere de artă.

„Niciun an fără o lansare discografică”, sau chiar două, pare să fie motto-ul violonistului Alexandru Tomescu. Noul său DVD, „Stradivarius Obsessions“, cuprinde filmări ce au la bază spectacolul prezentat în Turneul Naţional Stradivarius 2012. Pentru acest proiect Alexandru Tomescu i-a avut ca actori pe Ana Pepine şi Paul Cimpoieru.

Pornind de la un concept definit de Oana Drăgulinescu şi având la bază edificiul muzical al Sonatelor de Eugène Ysaÿe, interpretate de Alexandru Tomescu, cei doi actori ivesc o lume nouă, fascinantă, plină de mister şi fantezie: lumea interioară a unui artist. 

dvd tomescu

Eugène Ysaÿe este o personalitate fascinantă a muzicii clasice graţie parcursului vieţii sale şi a esteticii muzicale pe care a cultivat-o. Sonatele sale au luat naştere într-un timp extrem de scurt, după un recital susţinut de József Szigeti la care Ysaÿe a asistat cu entuziasm. Fiecare dintre cele şase Sonate este dedicată câte unui muzician contemporan lui Ysaÿe: József Szigeti, Jacques Thibaud, George Enescu, Fritz Kreisler, Mathieu Crickboom şi Manuel Quiroga. Complexe şi versatile, aceste lucrări sunt o combinaţie între tradiţie şi inovaţie, pliându-se fiecare pe temperamentul celor cărora le-au fost dedicate. 

În spectacolul „Stradivarius Obsesii“, fiecare dintre aceste lucrări interpretate de Alexandru Tomescu se transformă într-o poveste despre procesul de creaţie al unei opere de artă. Universul artistului este înfăţişat în toată complexitatea sa, reunind sentimente contradictorii, stări contrastante şi trăiri paroxistice. De la anxietate la bucurie, de la iubire la ură şi de la deziluzie la extaz, întreaga panoplie de sentimente umane este exprimată prin gest de către Ana Pepine şi Paul Cimpoieru. 

„Este o muzică plină de contraste, al cărei caracter pictural şi-a găsit perfect locul în asocierea cu teatrul non-verbal. Totul capătă relief, iar muzica dobândeşte sensuri noi. Viaţa unui artist nu e atât de simplă precum pare, însă satisfacţia pe care o ai atunci când strigi «Evrika!» este de nepreţuit“, declară Alexandru Tomescu.

„Stradivarius Obsessions“ nu prezintă o filmare de spectacol, ci un film în adevăratul sens al cuvântului: turnarea secvenţă de secvenţă, efectele de imagine şi sunet, decupajul, toate contribuie la crearea unei atmosfere unice, oferindu-i spectatorului impresia că se află într-o sală de cinema.

 „Muzica este un foarte puternic generator de imagine, ceea ce a transformat-o în asociatorul favorit al artelor care se adresează preponderent ochiului (teatru, dans, film etc). Am încercat să utilizăm forţa mesajului teatral şi cinematografic pentru a spori capacitatea muzicii de a emoţiona. Practic, este o creaţie structurată pe paliere: muzica generează un mesaj care este transpuns în gest (prin intermediul teatrului) şi mai departe acest flux informaţional se transformă în film. Nu sunt mesaje paralele, ci aceeaşi informaţie, transmisă prin metode diferite: sunet, gest, imagine. Paul şi Ana au găsit o explicaţie foarte simplă: «este ca şi cum ai face o subtitrare muzicii, prin teatru“», declară directorul de creaţie Oana Drăgulinescu. 

Echipa care semnează acest produs discografic este cea pe care Alexandru Tomescu a avut-o alături în toate proiectele sale video din ultimii ani: Silviu Alexandru Andrei - director imagine, Robert Kallös - montaj, Gabriel Scîrlet - efecte sunet şi Oana Drăgulinescu - director de creaţie. 

„Stradivarius-Obsessions“ este cel de-al doilea spectacol sincretric prezentat de Alexandru Tomescu şi tot al doilea cuprins pe un DVD, după ce primul – „24/ 24" – Capriciile de Paganini – s-a bucurat de un success extraordinar şi a fost vândut în mii de exemplare într-un timp-record.

Lansarea DVD-ului din 18 septembrie va fi dublată de un recital în care Alexandru Tomescu va interpreta lucrări semnate de compozitorul francez Eugène Ysaÿe, dar şi de Johann Sebastian Bach, în preambului unei alte lansări, programate însă pentru sfârşitul toamnei: cea a CD-ului „Bach to Basics" ce va conţine cele şase Sonate şi Partite compuse de marele Bach.

Alexandru Tomescu (n. 15 septembrie 1976, Bucureşti) este un violonist român, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susţinut peste 200 de concerte şi recitaluri în 26 de ţări (Franţa, Olanda, Japonia). Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite