Mickey Mouse, „micul motor Disney“, a împlinit 87 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mickey Mouse, supranumit „micul motor Disney“, a împlinit 87 de ani. Pe 18 octombrie 1928 se difuza pentru prima dată animaţia „Steamboat Willie“, peliculă animată care l-a făcut unul dintre cele mai cunoscute personaje Disney.

Mickey Mouse, alter ego-ul lui Walt Disney

Regizor, producător, animator, scenarist, de 22 de ori câştigător al premiului Oscar, Walt Disney (1901 - 1966) a lăsat în urma sa nu doar un imperiu, ci şi unele dintre cele mai îndrăgite personaje din desene animate, care au hrănit visele unor generaţii întregi de copii.

Disney a creat filme şi personaje celebre, inclusiv pe Mickey Mouse, cel pe care majoritatea îl consideră alter ego-ul său.

Mickey Mouse, cel mai celebru şoricel din istorie, a fost desenat de Walt Disney în tren, în timpul unei călătorii de la New York spre Los Angeles. Prima versiune a personajului nu purta încă mănuşi albe şi va primi numele Mickey la sfatul soţiei lui Walt Disney, căreia i se pare mai potrivit decât Mortimer, aşa cum voia să îl boteze Disney. Cu timpul, Mickey Mouse a devenit unul dintre cel mai uşor recognoscibile personaje de desene animate din lume, mai ales pentru „ţinuta“ uşor atipică: şort de culoare roşie, pantofi galbeni şi mănuşi albe.

Walt Disney însuşi a asigurat vocea personajului pentru 20 de ani, din 1929, dar din 1946 rolul i-a revenit lui Jimmy MacDonald, şeful departamentului de efecte de sunet. Ulterior, vocea lui Mickey a fost asigurată de Wayne Allwine şi de Bret Iwan.

Pe 7 martie 1932, Mickey Mouse a primit premiul Oscar. Totodată, Societatea Naţiunilor, precursoarea ONU, i-a decernat lui Walt Disney o distincţie specială, „pentru că Mickey Mouse apropie popoarele şi culturile din toată lumea“.

walt disney foto arhiva

FOTO Arhivă

În 1955, Mickey Mouse, devenit mascota studiourilor Disney şi a inaugurat primul parc tematic creat de Walt Disney, în Anaheim, California.

Una dintre „petele“ carierei lui Walt Disney a constat în acuzaţiile de antisemitism şi rasism. Exemple în acest sens stau chiar nevinovatele personaje animate din producţiile Disney, iar Mickey Mouse nu face excepţie, căci într-unul dintre filmuleţe îşi pictează pe faţă o mască neagră.

Strămoşul lui Mickey Mouse, regăsit

Recent, „Sleigh Bells“, un film de animaţie realizat de Walt Disney în 1928, considerat multă vreme pierdut pentru totdeauna, în care apare personajul Oswald the Lucky Rabbit, un prototip pe baza căruia a fost realizat Mickey Mouse, a fost descoperit în Arhiva British Film Institute (BFI) din Londra. „Oswald the Lucky Rabbit a fost inventat de Walt Disney în 1927 şi era iubit pentru personalitatea lui neastâmpărată şi rebelă. Alte câteva filme cu el au supravieţuit până în zilele noastre, însă «Sleigh Bells» a fost considerat, până acum, un film pierdut, nemaifiind văzut după lansarea originală“, precizează BFI într-un comunicat de presă.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite