VIDEO Oscar 2013: Daniel Day Lewis, primul actor care caştigă trei premii Oscar pentru rol principal

0
0
Daniel Day Lewis, câştigător pentru a treia oară. FOTO: Reuters
Daniel Day Lewis, câştigător pentru a treia oară. FOTO: Reuters

Actorul britanic Daniel Day Lewis a stabilit un record, duminică noapte, la Hollywood, după ce a câştigat al treilea premiu Oscar pentru rolul principal din filmul „Lincoln“. Totodată, Daniel Day Lewis a devenit primul actor care câştigă un Oscar pentru un rol principal într-un film regizat de celebrul Steven Spielberg.

Aceasta a fost cea de-a cincea nominalizare la premiile Academiei pentru Daniel Day Lewis, care a mai primit trofeul Oscar pentru rolurile din "My Left Foot" (1990) şi "There Will Be Blood" (2008)

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Hugh Jackman ("Les Misérables"), Denzel Washington ("Flight"), Bradley Cooper ("Silver Linings Playbook") şi Joaquin Phoenix ("The Master").

Momentul în care Meryl Streep a anunţat câştigătorul a avut ceva bizar, în condiţiile în care nimeni n-a văzut-o deschizând plicul cu numele câştigătorului. Transmisia tv a părut să sugereze că nici nu mai era nevoie de aşa ceva, în condiţiile în care printer concurenţi se număra Daniel Day Lewis.

Surpriza a continuat cu discursul actorului britanic, care ne obişnuise cu un stil foarte sec şi modest. Presa internaţională comentează că de această dată, dimpotrivă, Lewis a oferit probabil cel mai spontan moment de umor authentic al serii.

“Este ciudat că, în urmă cu trei ani, înainte să mă implic în acest proiect, pusesem ochii pe rolul lui Margaret Thatcher” (Meryl Streep – Doamna de Fier), a spus Day-Lewis, “şi Meryl Streep era prima opţiune a lui Steven prntru Lincoln. Şi tare mi+ar place să văd versiunea aceea”.

“Steven n-a trebuit să mă convingă să-l joc pe Lincoln, dare u a trebuit să mă lupt să-l conving că dacă e să facem filmul ăsta nu trebuie să fie un musical”, a mai glumit actorul cunoscut pentru sobrietatea lui.

Daniel Day-Lewis este unul dintre cei mai buni actori ai generaţiei sale, dar şi unul dintre cei mai selectivi. Născut la Londra, este fiul actriţei Jill Balcon şi al poetului irlandez Cecil Day-Lewis, dar şi nepotul legendarului director al Ealing Studious, Sir Michael Balcon. A debutat în SUNDAY, BLOODY SUNDAY, la vârsta de 14 ani, ca vandal. A fost ceva „de vis” îşi aminteşte el, distrugând maşinile scumpe parcate lângă biserică şi mai şi primind bani- 2 lire – pentru aşa ceva.

După experienţa de la National Youth Theatre, s-a alăturat colectivului de la Bristol Old Vic Theatre School. A interpretat un rol mic, al unui bătăuş, în GANDHI, de Richard Attenborough, după care a jucat un rol principal în piesa ANOTHER COUNTRY. Ulterior a apărut în THE BOUNTY, cu Mel Gibson şi Anthony Hopkins.
Dovedind o versatilitate crescândă, interpretează două roluri complet diferite în MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE care a rulat simultan cu A ROOM WITH A VIEW. Spre sfârşitul anilor 1980, Day-Lewis a jucat în filmul lui Philip Kaufman după romanul lui Milan Kundera THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF BEING cu Lena Olin şi Juliette Binoche.

Primul Oscar l-a câştigat cu rolul lui Christy Brown în filmul lui Jim Sheridan „MY LEFT FOOT”. S-a întors apoi în teatru  în „Hamlet” la National Theatre, acesta fiind ultimul rol jucat pe scenă. La începutul anilor 1990 s-a întors în cinema cu un rol în THE LAST OF THE MOHICANS şi apoi în THE AGE OF INNOCENCE de Martin Scorsese.

În 1993, este încă odata nominalizat la Oscar pentru "In the name of the father", un film regizat de Jim Sheridan.  în anii '90 a mai jucat în "The Crucible" şi "The Boxer".

În 2002, în filmul lui Martin Scorsesse, "Gangs of New York", Day-Lewis oferă o interpretare fenomenală, care îi aduce o altă nominalizare la Oscar. Actorul a dezvăluit că pentru a intra în starea necesară rolului, a ascultat muzica lui Eminem. Dupa câţiva ani, joacă în filmul soţiei sale, "The Balld of Jack and Rose". În 2007, după 2 ani de la filmul precedent, Daniel Day-Lewis revine şi câştigă al doilea Oscar pentru prestaţia sa din "There will be blood". Următorul său film este musicalul "Nine", care îi aduce o nominalizare la Globul de Aur.

Daniel Day Lewis, primul actor care caştigă trei premii OSCAR pentru rol principal

Mai multe - Filme

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite