FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Nymphomaniac Vol. II“, filmul „dotat cu un umor negru «disturbant» de trist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Charlotte Gainsbourg şi Shia LaBeouf, în cel mai nou film al lui Lars von Trier, „Nymphomaniac“ FOTO Ascot Elite
Actorii Charlotte Gainsbourg şi Shia LaBeouf, în cel mai nou film al lui Lars von Trier, „Nymphomaniac“ FOTO Ascot Elite

După un „drum anevoios“ către cinematografele din România, cea de-a doua parte a dramei semnate de regizorul danez Lars von Trier, „Nymphomaniac“, are astăzi premiera pe marile ecrane, provocând auditoriul la o incursiune sexuală şi psihologică.

La sfârşitul lunii ianuarie o veste indigna opinia public: „Nymphomaniac Vol. II“ este interzis în cinematografele din România de către Comisia de rating a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). 

După reacţiile vehemente ale mai multor jurnalişti, critici de specialitate, dar şi cinefili, şi după ce distribuitorul filmului în România, Independenţa Film, a depus o contestaţie, Comisia a revenit asupra deciziei.

Şi dacă România a primit cu reticenţe pelicula lui von Trier, alte ţări au dat dovadă de creativitate, dar şi de receptivitate. 

Astfel, criticii de specialitate din Danemarca, Polonia şi Ungaria au realizat colaje foto asemenea celor folosite pentru promovarea filmului, numite O-Faces (termen folosit pentru a descrie faţa unei persoane în momentul în care are orgasm, n.r.). 

image

Criticii din Danemarca FOTO indiewire.com

image

Criticii din Polonia FOTO indiewire.com

image

 Criticii din Ungaria FOTO indiewire.com

Cu o distribuţie aleasă cu atenţie de către von Trier – Charlotte Gainsbourg, Shia LaBeouf, Stacy Martin, Uma Thurman, Stellan Skarsgård, Willem Dafoe şi Mia Goth – filmul a fost bine primit atât de criticii de peste Ocean, cât şi de cei din România.

Prima parte a filmului „Nymphomaniac Vol. I“, care a avut premiera în România pe data de 17 ianuarie, urmăreşte povestea nimfomanei Joe (interpretată la maturitate de Charlotte Gainsbourg, actriţa-fetiş a lui von Trier, iar la tinereţe de Stacy Martin, de profesie model, descoperită şi lansată în acest film) din adolescenţă până la 50 de ani. 

   

   

În ceea ce priveşte „Nymphomaniac Vol. II“, Charlotte Gainsbourg îşi ia rolul în primire şi, pentru că nu mai simte nimic din punct de vedere sexual, încearcă experienţe noi, în speranţa că va regăsi plăcerea.

Protagonista, nu e foarte diferită de Emily Watson din „Abisul sufletului/ Breaking The Waves“ ori de Bjork în „Dansând cu noaptea/ Dancer In The Dark“, după cum apreciază Geoffrey Macnab în „The Independent“, acesta fiind de părere că este o femeie ce crede în sex fără dragoste. 

În ambele părţi ale peliculei, scenele de sex sunt explicite, organele sunt arătate fără perdea, la fel şi acuplările. Cu toate acestea, imaginile explicite nu reprezintă miza, aşa cum iscusita campanie de marketing a filmului a lăsat să se înţeleagă. Filmul dezbate, printre altele, problema singurătăţii, a suferinţei şi a morţii, a iubirii, a credinţei sau a democraţiei, după cum consideră jurnalistul şi scriitorul Cezar Paul-Bădescu. 

image

Scenă din cea de-a doua parte a filmului „Nymphomaniac“ FOTO Ascot Elite 

Ca şi primul volum, „Nymphomaniac Vol. II“ a fost aplaudat de critici, care s-au pus de accord asupra unui aspect: nu este nici pe departe un film pornografic.

Criticul de film Cristi Mărculescu crede că finalul este unul discutabil, considerându-l pe Lars von Trier „un tip foarte deştept şi extreme de cinic“. „Este genul de final care nu rezolvă mare lucru, dar îţi confirmă nişte idei. Este genul de film care este atât de mare şi care are mizele în cu totul alte părţi decât finalul“, a declarat Mărculescu la Adevărul Live.

„Volumul doi e în acelaşi timp mult mai bun, dar şi mult mai prost decât prima parte. Este altfel – formal vorbind, mai brutal, narativ face alegeri discutabile, şi este dotat cu un umor negru «disturbant» (care tulbură, care deranjează, n.r.) de trist“, este de părere criticul. 

   

image

Actriţa Charlotte Gainsbourg, în rolul Joe FOTO Ascot Elite

Pe de altă parte, criticul Florin Barbu a rămas cu impresia că „von Trier îşi exhibă cu neruşinare inteligenţa“, iar Iulia Blaga a comparat munca danezului din acest ultim film cu cea a regizorului roman Cristi Puiu, în filmul „Aurora“.

„Lars von Trier a descoperit imposibilitatea comunicării perfecte – dintre creator şi spectator, dintre un om şi un altul. Dincolo de sex, de accentele sado-maso şi de două femei care se sărută, «Nymphomaniac» are şi foarte mult umor. Dar dacă stai cu mâinile la ochi e posibil să îţi scape“, a scris Iulia Blaga. 

„Cea de-a doua parte a filmului «Nymphomaniac» pune accentual, într-o mare măsură, pe ludicul şi sensibilitatea personajelor şi pe nevoia compulsivă a regizorului de a pedepsi personajele şi spectatorii deopotrivă“, apreciază Jon Frosch, de la france24.com.

image

Actorii Charlotte Gainsbourg şi Jamie Bell, în „Nymphomaniac Vol. II“ FOTO Ascot Elite 

Jurnalistul Todd McCarthy, de la „The Hollywood Reporter“, a constatat că, deşi există foarte multe scene de nuditate, „natura explicită a filmului este ţinută în frâu“, lucru neaşteptat. Chiar şi aşa, jurnalistul consideră că cel mai nou lungmetraj al lui von Trier nu depăşeşte „Melancholia“. „«Nymphomaniac» nu este niciodată plictisitor, te provoacă şi te stimulează, dar nici pe departe nu te excită“, a punctat McCarthy.

„«Nymphomaniac» este despre masturbare, numerele lui Fibonacci, robie, armonii polifonice, nodul Prusik şi despre Edgar Allan Poe. Mai mult decât atât, este despre dependenţa de sex, care este aproape la fel de sexi ca şi algebra. Este o comedie“, a explicat Tim Robey de la „The Telegraph“.

Acesta consideră că poţi petrece patru ore vizionând filmul şi alte 14 în care să te întrebi dacă sexul este, pentru vor Trier, un „mister etern“ al fiinţei umane sau „o glumă cosmică“ pe cheltuiala spectatorului.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite