„Acasă“, povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcăreşti, marele premiu la Festivalul de la Cracovia şi eligibil pentru nominalizare la Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mircea Topoleanu
FOTO Mircea Topoleanu

Documentarul „Acasă”, în care regizorul Radu Ciorniciuc spune povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcăreşti, a fost recompensat cu marele premiu la Festivalul de la Cracovia şi este acum eligibil pentru nominalizare la Oscar.

Decernarea premiilor celei de-a 60-a ediţii a Festivalului de Film de la Cracovia a fost făcută online, difuzată pe YouTube. 

Marele trofeu - The Golden Horn a revenit regizorului celui mai bun film din competiţia internaţională, Radu Corniciuc, pentru „Acasă”, lungmetrajul său de debut.

Regizorul a transmis pe pagina de Facebook a filmului că este „recunoscător, onorat şi fericit” să primească acest premiu. Câştigătorul va fi automat luat în considerare pentru selecţia Oscar.

„Acasă” a avut premiera anul acesta la festivalul Sundance, unde a fost premiat pentru imaginea semnată de regizor împreună cu Mircea Topoleanu. Apoi a câştigat marele premiu la DOK.fest Munchen şi premiul juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic.

Documentarul spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcăreşti, devenind primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit aventura prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în armonie cu natura la traiul plin de provocări din Capitală. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizaţiei, încercând să păstreze în acelaşi timp legătura cu natura şi armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume şi felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.

Producţia România-Germania-Finlanda este bazată pe scenariul scris de Lina Vdovîi şi Ciorniciuc, după cartea cu aceleaşi nume lansată în 2017.

Filmul făcut parte, la începutul lunii, mai dintr-o campanie de strângere de fonduri pentru familiile sărace din România, afectate de criza financiară provocată de coronavirus. Campania Alex Fund este coordonată de Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite