Bolnavii cu imunodeficienţe au pornit campania: „Pacient, caut donator! De plasmă!“ Cristian Chivu susţine iniţiativa

Bolnavii cu
imunodeficienţe au pornit campania: „Pacient, caut donator! De plasmă!“
Cristian Chivu susţine iniţiativa

Cristian Chivu susţine cauza pacienţilor dependenţi de imunoglobulină

Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare  - ARPID - anunţă că fostul căpitan al naţionalei de fotbal a României, Cristian Chivu, susţine iniţiativa destinată conştientizării problemei pacienţilor dependenţi de imunoglobulină şi creării condiţiilor pentru accesul cât mai bun la tratamente salvatoare de vieţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Îi mulţumim mult lui Cristian Chivu pentru implicare şi generozitate şi suntem convinşi că apelul său va sensibiliza mulţi oameni în legătură cu campania noastră. Cristian Chivu se alătură astfel mai multor personalităţi publice din România care au decis să susţină campania Pacient, caut donator! De plasmă! – interpreta Alina Sorescu, jurnalistele Cristina Herea, Geanina Lungu, Paula Rusu, Iulia Nagy şi Ionela Năstase, actriţa Paula Chirilă, chef Adrian Hădean. Precizăm că există şi alte personalităţi care au decis să fie alături de noi, ale căror nume şi mesaje vor deveni publice în zilele următoare. Tuturor acestora le mulţumim din suflet!“, potrivit unui comunicat al ARPID.

În România nu se colectează plasmă

În România, spre deosebire de majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, nu se poate colecta plasmă direct de la donator, iar acest lucru are efecte negative asupra pacienţilor dependenţi de imunoglobulină, medicament care nu se poate obţine decât din plasmă umană.

Dependenţa totală a României de importul de imunoglobulină a generat în trecut mai multe crize ale imunoglobulinei şi riscă să genereze în curând crize şi mai severe, în condiţiile unui consum global din ce în ce mai mare de imunoglobulină şi ale creşterii preţurilor.

„Este de aceea crucial pentru România să înfiinţeze centre pentru donarea de plasmă, astfel încât să putem colecta plasmă şi la noi în ţară şi s-o folosim pentru fabricarea de imunoglobulină şi alte medicamente derivate, oferind tratamente tuturor celor care au nevoie“, potrivit aceleiaşi surse.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: