VIDEO Testul care depistează cancerul de sân chiar înainte să apară, disponibil şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul de sân poate fi depistat acum şi în România în faze incipiente FOTO Shutterstock
Cancerul de sân poate fi depistat acum şi în România în faze incipiente FOTO Shutterstock

Un nou test Papanicolau, disponibil în clinicile private din România, poate identifica celulele anormale de la nivelul sânilor în primele stadii de dezvoltare, când ele nu ar putea fi depistate prin nicio altă metodă.

Testul Papanicolau Halo pentru sân este o metodă complet automatizată, noninvazivă, care poate identifica femeile cu risc crescut de cancer mamar, având acelaşi rol ca în cazul testului Papanicolau clasic, care identifică riscul de cancer de col uterin.

Testul durează doar cinci minute şi constă în recoltarea de fluid de aspiraţie mamelonar cu ajutorul unui „aspirator“ modern. Dispozitivul utilizează o combinaţie de căldură, sucţiune şi masaj pentru a extrage fluidul mamelonar ductal, întregul proces fiind rapid şi nedureros.

În lichidul respectiv pot fi identificate celulele anormale premaligne sau maligne. Majoritatea cazurilor de cancer mamar au originea în ductele lactifere (producătoare de lapte), de aceea, testul Papanicolau Halo este esenţial în depistarea timpurie a acestor forme de cancer de sân. Prin depistarea precoce a cancerului mamar, rata de supravieţuire creşte la peste 90-95%.

Specialiştii recomandă tuturor femeilor cu vârste între 25 şi 55 de ani realizarea anuală a testului Papanicolau Halo. Astfel, se completează paleta de posibilităţi pe care le au la dispoziţie femeile tinere pentru a depista la timp cancerul mamar, cunoscut fiind faptul că ecografia mamară nu „vede“ prea bine celulele maligne şi că mamografia este recomandată femeilor de peste 40 de ani.

papanicolau sani cancer test halo

Preţul unui astfel de test este de aproximativ 500 de lei (în cazul în care nu se extrage lichid mamelonar este de doar 400 de lei, ceea ce înseamnă, în general, că femeia tânără este sănătoasă) şi se poate realiza la clinica privată Donna Medical Center din Bucureşti, în perioada 1-9 august, şi la Family Clinic din Bucureşti în perioada 12-16 august (primele zece femei care se programează beneficiază de o reducere de 15%). 

Cum funcţionează cel mai nou test care depistează cancerul de sân înainte să apară


Citeşte şi: 

Două medicamente protejează de cancer la sân timp de 20 de ani

În acelaşi mod în care statinele previn hipertensiunea şi infarctul, tamoxifenul, un tratament pentru cancerul mamar, ar putea fi administrat persoanelor sănătoase pentru a le proteja de această boală.

Facebook nu va mai şterge fotografiile femeilor cu cicatrici după operaţiile de cancer la sân

Facebook îşi păstrează politica de ştergere a pozelor nud din conturile utilizatorilor, dar supravieţuitoarele cancerului la sân pot să-şi publice fără probleme fotografiile cu operaţiile de îndepărtare a sânilor, ca urmare a unei petiţii online a unui grup de activiste, anunţă reprezentanţii reţelei de socializare.

FOTO "Am o rudă cu cancer. Voi face şi eu boala?"

Dincolo de tristeţea pe care o resimţim şi de sprijinul pe care trebuie să-l oferim atunci când aflăm că o rudă de sânge a fost diagnosticată cu cancer, ar trebui să ne gândim şi ce implică acest lucru pentru sănătatea noastră.

Cazul Angelina Jolie: femei care au renunţat la sâni pentru sănătate, nu şi la frumuseţe

În majoritatea situaţiilor, cancerul la sân poate fi învins, dar urmele luptei rămân pe corp şi în sufletul supravieţuitoarelor. Unele dintre ele au ales să facă artă din mastectomie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite