Vaccinul gripal de anul acesta, eficienţă minimă pentru vârstnici

Vaccinul gripal de anul acesta, eficienţă minimă pentru vârstnici

Persoanele în vârstă răspund cel mai greu la vaccinarea gripală, arată studiile FOTO: Adevărul

În mod normal, eficienţa vaccinului folosit într-un anumit sezon gripal este de aproximativ 80%-90% la un adult sănătos şi de 65% la persoane în vârstă, care suferă de anumite afecţiuni. Anul acesta, eficienţa la persoanele de peste 65 de ani a fost, în medie, de 9%, arată specialiştii americani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vaccinul de anul acesta a fost mai puţin eficient decât au estimat specialiştii, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, cu afecţiuni asociate, au constatat autorităţile americane din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC).

„O explicaţie posibilă este că organismul unui număr mare de vârstnici nu a dezvoltat un răspuns imun puternic la componenta H3N2 din vaccinul din acest sezon“, arată un raport al CDC. H3N2 este cea mai răspândită tulpină a virusului gripal în SUA şi aşa se explică de ce, în ciuda vaccinării, sezonul gripal a fost mai agresiv, cu mai multe cazuri severe, decât anul trecut.

Principala categorie care nu a răspuns conform aşteptărilor la vaccinarea gripală este cea a persoanelor de peste 65 de ani. Doar în 9% din cazuri, vaccinul s-a dovedit eficient în această categorie de vârstă, arată raportul CDC.

În România, activitate gripală moderată

Până la data de 19 februarie, numărul total de cazuri confirmate cu gripă în România este de 152, dintre care 111 cu virusuri gripale A (103 cu subtipul H1N1 pdm09 şi doar 8 cu subtipul H3N2, cel care răspunde greu la vaccinul de anul acesta) şi 41 cu virusuri gripale de tip B.

De la începutul sezonului gripal şi până acum s-au înregistrat trei decese, dintre care primul la o femeie vaccinată gripal, dar cu afecţiuni care i-au scăzut considerabil răspunsul imun. Cel mai recent deces s-a înregistrat săptămâna trecută (11-17 februarie), la un bărbat în vârstă de 43 de ani, din judeţul Maramureş, nevaccinat, care era obez şi suferea de afecţiuni hepatice cronice, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Până la data de 17 februarie, au fost vaccinate gripal 822.185 de persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. Aceasta înseamnă că au fost consumate 82,2% din dozele achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru imunizarea populaţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările