Un nivel ridicat de vitamina D ar putea proteja faţă de cancerul colorectal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nivel ridicat de vitamina D în sistemul sanguin ar putea reduce riscul de cancer colorectal, potrivit unui nou studiu citat de publicaţia „The Wasinghton Post“.

Cercetătorii care au elaborat studiul afirmă că sunt dovezi care să susţină faptul că vitamina D are un rol de protecţie în faţa acestui tip de cancer, al treilea cel mai comun din SUA şi care face în această ţară circa 50.000 de victime, în fiecare an.

Cercetarea, publicată în „Journal of the National Cancer Institute“, a fost condusă de oameni de ştiinţă de la Naţional Cancer Institute, American Cancer Society,  Universitatea Harvard şi alte 20 de centre medicale şi organizaţii din întreaga lume.

Aceştia au ajuns la concluzia că un nivel „optimal“ din această vitamină care să ofere protecţie faţă de cancerul colorectal este mai mare decât cel recomandat în mod obişnuit de Academia Naţională de Ştiinţe, Inginerie şi Medicină, şi care ar avea în vedere doar sănătatea oaselor.

Studiul nostru arată că un nivel ridicat de vitamina D este asociat cu un risc mai scăzut de cancer colorectal, a spus Stephanie Smith-Warner, epidemiolog la Harvard şi unul dintre autorii articolului.

Totodată,  cercetătorii au conchis că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D – cel recomadat de Academia Naţională  pentru a păstra sănătatea oaselor – creşte cu 31% riscul de cancer colorectal, procent rezultat în urma celor cinci ani şi jumătate cât a durat studiul, în timp ce acelea care au avut un nivel mai ridicat de vitamină au avut un risc cu 22% mai scăzut.

„Nivelul de vitamină D mai depinde şi de alţi factori“

Însă JoAnn Manson, şefa diviziei de medicină preventivă la Brigham and Women’s Hospital in Boston, a cerut precauţie în faţa acestor rezultate. Manson nu a fost parte a studiului, dar este unul dintre specialiştii comitetului care a elaborat ghidurile medicale în materie, în 2011. Acest nou studiu, mai spune aceasta, este unul observaţional, el nu dovedeşte o legătură de tip cauză-efect, pentru aceasta fiind nevoie de un studiu clinic extins, randomizat. Manson, care este implicată într-un astfel de studiu randomizat este de părere că nivelurile de vitamina D din sânge pot fi influenţate şi de exerciţiile fizice practicate în fiecare zi, de obezitate, de ingestia alimentară, precum şi de alţi factori.

Cât de multă vitamină D ne trebuie?

Cât de multă vitamină D ar trebui să ia oamenii este un subiect controversat de ani de zile. Autorii noii cercetări susţin că problema cu vechile studii ar fi diferenţele substanţiale între testele utilizate la măsurarea 25-hidroxivitaminei D, concentraţie în funcţie de care se stabileşte deficitul sau insuficienţa. Câteva trialuri randomizate anterioare făcute pe suplimente de vitamina D şi cancerul colorectal nu au arătat vreun efect, probabil din pricina dimensiunii lor sau a problemelor de conformitate, au mai spus autorii. Noua cercetare a abordat multe dintre lacunele şi problemele apărute în studiile anterioare, potrivit lui Smith-Warner. Ea a folosit un test unic, acceptat pe scară largă, pentru măsurătorile de vitamină D şi a standardizat datele deja existente. Analiza a inclus 17 studii prospective.

Riscul de cancer colorectal este de 1 din 24 de femei şi de 1 din 22 de bărbaţi. per total, riscul de a face aceste tipuri de cancer este în scădere, însă este în creşetere în rândul tinerilor. American cancer Society recomandă ca screeningul pentru această boală să înceapă la 45, nu la 50 de ani.

Care sunt sursele de vitamină D?

În mod obişnuit, agenţiile de sănătate nu recomandă vitamina D pentru prevenirea cancerului colorectal, a declarat Marji L. McCullough, epidemiolog la American Cancer Society, alt autor al studiului. Însă, această recomandare s-ar putea schimba cât de curând, dat fiind că una dintre concluziile acestui studiu este acela că recomandările actuale nu protejează şi împotriva cancerului colorectal.

Pe de altă parte, Manson a recomandat consumatorilor să fie atenţi şi să ia cantităţi moderate de vitamina D până în momentul în care mai multe informaţii vor fi disponibile.

Sursele de vitamina D sunt expunerea la soare, peştele gras precum somonul, laptele, sucul de portocale fortificat şi suplimentele alimentare. Unii experţi  sunt de părere că dieta este cea mai bună sursă de a beneficia de vitamina D întrucât expunerea la soare creşte riscul de cancer de piele.

Deficienţa de vitamina D creşte riscul de boli autoimune - cum ar fi diabetul de tip 1, scleroza multiplă, artrita reumatoidă - de boli cardiace,de accidente vascular-cerebrale, de demenţă şi foarte multe forme de cancer. Totodată, se pare că prea puţină vitamin D în corp afectează ţesuturile organelor, inclusiv măduva osoasă, sânul, colonul, rinichii, intestinele, plămânii, prostata, retina, pielea, stomacul şi uterul.

Dozele zilnice cele mai frecvente variază între 400 şi 1.000 de UI, în timp ce un aport zilnic de 20.000 de UiIpe o perioadă îndelungată este considerat toxic în cazul adulţilor. La copii, dozele de peste 1.800 de UI în fiecare zi pot duce la hipervitaminoză.

Semnele excesului sunt setea neobişnuită, ochii inflamaţi, mâncărimi ale pielii, vărsături, diaree, nevoia de urinare urgentă, depozite anormale de calciu în pereţii vaselor de sânge, ficat, plămâni şi stomac.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite