Tot ce trebuie să ştii despre celulită. Cum atenuezi aspectul de „coajă de portocală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt din zece femei au celulita, dar condiţia medicală poate apărea şi la bărbaţi
Opt din zece femei au celulita, dar condiţia medicală poate apărea şi la bărbaţi

Opt din zece femei au celulită, dar afecţiunea poate apărea şi la bărbaţi. Predispoziţia genetică joacă bun rol foarte important în dezvoltarea celulitei, iar cremele, sportul şi dieta nu sunt întotdeauna de ajuns în combaterea aspectului de „coajă de portocală”, în special în cazurile severe.

Celulita este acumularea de ţesut adipos subcutanat, cel mai frecvent la nivelul şoldurilor, coapselor şi feselor, extinzându-se uneori şi la nivelul sânilor, abdomenului şi braţelor.

Afecţiunea este cauzată de striurile ţesutului conjunctiv care leagă pielea de fibrele musculare. Aceste striuri străbat hipodermul format din celule adipoase  - în care se acumulează grăsimea, iar odată cu acumularea adipocitelor, acestea tracţionează ţesutul conjunctiv şi împing pielea, creând astfel o suprafaţă neuniformă, denivelată – acel aspect neplăcut al pielii de „coajă de portocală”.

„Nu este o boală, dar este o condiţie medicală serioasă“

Cu celulită se confruntă atât femeile, cât şi bărbaţii, aceasta fiind considerabil mai frecventă în rândul femeilor  - între 80-90% din femei au celulită, din cauza distribuţiei diferite a grăsimii  - la femei, grăsimea se distribuie în special pe talie, şolduri şi fese, muşchilor şi ţesutului conjunctiv. „Deşi nu este o boală, o condiţie medicală serioasă, celulita poate fi inestetică şi deranjantă, variind în severitate – cazurile uşoare sunt acelea în care celulita este vizibilă doar când pielea este presată, în timp ce în cazurile mai severe, pielea prezintă chiar mai mult de 10 denivelări  - vizibile şi în lipsa acţiunii mecanice asupra pielii”, explică dr. Dorina Capudean, medic primar recuperare medicală, în cadrul Bioderm.

Dezechilibrele hormonale favorizează apariţia celulitei

Deşi cauzele exacte ale celulitei sunt necunoscute, creşterea în greutate poate face ca aceasta să fie mai evidentă. Cu toate acestea, în unele cazuri, cu celulită se pot confrunta şi persoanele slabe.

Factorul genetic este foarte important – de multe ori, mai mulţi membri ai familiei se confruntă cu celulită. Stresul, stilul de viaţă inactiv şi utilizarea contraceptivelor hormonale reprezintă alţi factori favorizanţi.

Şi hormonii joacă un rol foarte important în apariţia celulitei. „Estrogenul insulina, hormonii tiroidieni şi prolactina sunt parte din procesul de formare a celulitei. Pe măsură ce femeile se apropie de momentul menopauzei, nivelul de estrogen scade, iar odată cu el, scade şi vascularizarea ţesutului conjunctiv. O circulaţie mai slabă înseamnă o oxigenare deficitară a zonei, ceea ce rezultă şi într-o producţie scăzută de colagen. Adipocitele cresc în dimensiune pe măsură ce nivelul de estrogen din organism scade, de asemenea. Toţi aceşti factori combinaţi fac depozitele de grăsime subcutanate mai vizibile. Pe măsură ce grăsimea subcutanată „străpunge” ţesutul conjunctiv din jur, apar acele denivelări ale pielii, adică celulita”, adaugă dr. Dorina Capudean.

Mai frecventă la fumători

Înaintarea în vârstă joacă şi ea un rol în apariţia celulitei, întrucât pielea îşi pierde din elasticitate, devenind mai flască. De asemenea, o dietă bogată în grăsimi, carbohidraţi şi sare favorizează apariţia celiluitei. Celulita poate fi mai frecventă şi în cazul fumătorilor, care nu fac exerciţii fizice şi în cazul celor care obişnuiesc să stea în aceeaşi poziţie o perioadă mai lungă de timp. Şi îmbrăcămintea prea strâmtă, care limitează circulaţia sângelui, poate contribui la formarea celulitei.

Imagine indisponibilă

Dietă, sport şi terapie profesională care acţionează în profunzime

De cele mai multe ori, dieta şi sportul nu rezolvă complet problema celulitei, şi cu atât mai mult celulita severă. Schimbările stilului de viaţă trebuie completate cu terapii profesionale, care stimulează în profunzime pielea.

„Unul dintre aceste tratamente, considerat nr. 1 la nivel mondial în combaterea celulitei, este Dermocell, un aparat care înglobează terapii complet non-agresive, care oferă rezultate vizibile, într-un timp rapid. Echipamentul, pe care îl folosim deja cu succes, îmbină masajul endermologic cu terapia cu LED – o terapie bazată pe diode emiţătoare de lumină, care stimulează arderea grăsimilor şi microdermabraziunea, realizată cu dischete cu pulbere cu diamant”, explică medicul Dorina Capudean.

Masajul îmbină forţa de sucţiune de vacuumului cu două role mobile, care lucrează concomitent, pentru un control complet al terapiei, dublând efectul tratamentului. În plus, terapia LED aplicată în acelaşi timp triplează efectul tratamentului, tratând şi celulita de cel mai înalt grad, gradul IV.

„Dispozitivele DermoLED dispun de diode cu emisie de lumină roşie care pătrunde în interiorul pielii, activând  celulele responsabile cu menţinerea elasticităţii tegumentului. Este binecunoscut faptul că lumina roşie stimulează sinteza de colegn şi elastină pentru a reda fermitatea şi elasticitatea pielii. De asemenea, microdermabraziunea cu dischete cu pulbere de diamant fac ca aparatul să poată fi folosit şi pentru rejuvenare facială. Pulberea de diamant curăţă excelent tenul, putând fi folosită granulaţie diferită, potrivită fiecărui tip de ten”, conchide dr. Dorina Capudean, medic primar recuperare medicală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite