Testul prostatei poate da rezultate false pozitive

Testul prostatei poate da rezultate false pozitive

Unul din opt bărbaţi obţine un rezultat pozitiv al testului

Unul din opt bărbaţi care se testează pentru depistarea cancerului de prostată obţine un rezultat pozitiv al testului, deşi nu suferă de această boală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta este concluzia cercetătorilor din cadrul Institutului Oncologic din Marea Britanie, după centralizarea datelor obţinute prin programele de screening din şapte ţări europene.

În prezent, detectarea precoce a cancerului de prostată  se realizează prin măsurarea antigenului specific prostatic (PSA) în sânge.

Însă studiul realizat scoate la iveală faptul că acest test poate da un rezultat fals pozitiv, deoarece metoda nu poate face diferenţa între creşterile nivelului PSA cauzate de cancer şi cele determinate de infecţii sau de unele disfuncţii cum este ejacularea precoce.

Specialiştii sunt de părere că bărbaţii care au obţinut un test pozitiv la acest test ar trebui fie să-l refacă, fie să recurgă şi la alte metode de depistare a tumorilor prostatice înainte de începerea tratamentului anticancer.

Biopsia prostatică şi testul Free PSA, cu o sensibilitate mai mare decât PSA-ul normal, pot fi efectuate pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostată. Printre efectele adverse ale tratamentului se numără impotenţa.

S-a descoperit gena formelor agresive

Cercetătorii americani de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord au descoperit gena care este responsabilă de forma agresivă a cancerului de prostată.

Această descoperire va da posibilitatea oamenilor de ştiinţă de a crea noi teste cu o precizie mai mare pentru depistarea formelor agresive de cancer şi tratamente eficiente. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările