Somnul insuficient creşte riscul de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care dorm mai puţin de opt ore pe noapte, o dată pe săptămână, prezintă un risc crescut de a face diabet. Oamenii de ştiinţă olandezi de la Universitatea Leiden au observat că organismul persoanelor care dorm doar patru ore pe noapte întâmpină probleme în a folosi insulina, necesară pentru a transporta glucoza din sânge la celule, unde este transformată în energie.

În timp, apare rezistenţa la insulină, care, la rândul ei, creşte riscul de apariţie a diabetului de tip 2.

În cadrul studiului, specialiştii au avut în vedere valorile glicemiei a nouă voluntari sănătoşi. Mai întâi, acestora li s-a măsurat glicemia după ce au dormit opt ore, adică exact cât ar trebui să doarmă, în mod normal, o persoană, iar mai apoi, după patru ore de somn.

Astfel, s-a constatat că înjumătăţirea timpului de odihnă reduce cu un sfert capacitatea organismului de a utiliza insulina.

„Datele obţinute ne arată că rezistenţa la insulină nu apare la persoanele care dorm opt ore pe noapte, însă dacă acestea îşi înjumătăţesc timpul de odihnă, problemele nu vor întârzia să apară", explică Esther Donga, autorul studiului.

De asemenea, studiile au mai arătat că, atunci când ne privăm de somn mai multe zile la rând, există un risc mai mare de apariţie a
bolilor de inimă, obezităţii şi de creşterea nivelului colesterolului.

Nici excesul nu face bine

Dacă somnul puţin predispune la îmbolnăvire, excesul poate duce la deces prematur. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea din Warwick.

Potrivit cercetătorilor, persoanele care dorm mai mult de nouă ore pe noapte prezintă un risc ridicat de moarte prematură. În plus, somnul în exces mai predispune şi la depresie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite