Soarele poate agrava acneea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea solară moderată ameliorează leziunile, dar în exces poate avea efecte nocive. Anumite medicamente antiacneice cresc sensibilitatea pielii la soare. De aceea, persoanele al căror ten se pătează uşor trebuie să evite băile de soare pe durata tratamentului.

O problemă complexă şi insuficient elucidată, acneea are cauze genetice, endocrine şi infecţioase. Vara este un aliat pentru persoanele cu acnee, dar nu atât datorită soarelui, cum s-ar putea crede iniţial, ci prin oferta bogată în fructe şi în legume proaspete. De fapt, transpiraţiile verii pot agrava acneea, pentru că irită pielea, iar soarele are efect excitant asupra glandelor sebacee.

Crema cu fps de minimum 30, obligatorie

Soarele are un efect antiinflamator la nivelul pielii şi în primă fază ameliorează acneea. Problema este că „expunerea excesivă la soare poate duce la răbufnirea leziunilor acneice", după cum atrage atenţia medicul specialist dermatolog Costin Căruntu de la Ambulatoriul Spitalului „Nicolae Paulescu" din Bucureşti.

Medicii recomandă folosirea unei creme de protecţie solară cu FPS de minimum 30, adaptată tipului de ten, adică fără uleiuri, hipoalergenică şi noncomedogenică. Aceasta trebuie aplicată cu o jumătate de oră înainte de expunerea la soare şi reaplicată la fiecare două ore şi după fiecare baie în mare. De asemenea, ea trebuie folosită şi în oraş. În lipsa acesteia, acneea poate recidiva la sfârşit de sezon.

Procedeele abrazive predispun la pătare

Mai mult, persoanele care se tratează cu creme pe bază de isotretinoin se expun riscului de hiperpigmentare. Acest tratament, dar şi anumite peelinguri sau procedee abrazive produc descuamare şi cresc fotosensibilitatea cutanată. Pielea care se regenerează este mai sensibilă la ultraviolete, iar dacă nu este corect protejată cu creme-ecran, există riscul să se păteze.

"Este prudent ca pacienţii să întrerupă tratamentul exfoliant în perioadele de expunere, mai ales cei care au antecedente de hiperpigmentare", concluzionează dermatologul Costin Căruntu.

Tratamentul este de durată

Tratamentul în acnee presupune multă răbdare. Stilul de viaţă influenţează semnificativ evoluţia bolii şi include dieta, mişcarea, controlul stresului şi folosirea unor produse cosmetice potrivite. Deşi o acnee severă se poate vindeca în 6-8 luni, cel afectat trebuie să ţină cont toată viaţa de anumite precauţii.

De asemenea, este important ca acesta să fie atent la reacţia pielii la diverse schimbări şi să păstreze legătura cu medicul dermatolog. „Fiind vorba de o boala de durată, este de preferat ca pacientul să meargă constant la acelaşi medic dermatolog", este de părere medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Dieta de vară, terapeutică

Dieta persoanelor care suferă de acnee trebuie să conţină alimente care să nu crească prea mult nivelul de insulină. Legumele şi fructele proaspete sunt la îndemână în acest sezon, dar mereu disponibile sunt cerealele integrale şi nucile, bogate în zinc, un antiinflamator eficient în această problemă dermatologică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite