Risc mai mare de apariţie a demenţei în rândul persoanelor care au probleme de vedere STUDIU

Risc mai mare de apariţie a demenţei în rândul persoanelor care au probleme de vedere STUDIU

Problemele de vedere pot fi unul dintre primele simptome ale Alzheimer, boală despre care se estimează că va afecta peste 130 de milioane de persoane la nivel mondial până în 2050. FOTO:  Shutterstock

Milioane de persoane care au probleme de vedere, printre care cele cauzate de degenerescenţa maculară specifică vârstei, cataracte şi afecţiuni oculare provocate de diabet, au un risc mai mare de a dezvolta demenţă, arată un nou studiu citat de MSN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii au examinat datele a 12.364 de adulţi britanici cu vârsta între 55 şi 73 de ani care au participat la studiul Biobank din Marea Britanie, scrie hotnews.ro. 

Ei au fost consultaţi în 2006 şi apoi din nou în 2010, starea lor de sănătate fiind monitorizată până la începutul acestui an, cercetătorii documentând peste 2.300 de cazuri de demenţă.

După evaluarea datelor oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele afectate de degenerescenţa maculară au un risc cu 26% mai mare de a dezvolta demenţa, cei cu cataractă cu 11% mai mare, în timp ce în rândul persoanelor cu afecţiuni oculare asociate diabetului riscul este cu 61% mai mare.

Cercetătorii au descoperit de asemenea că persoanele care suferă de diabet, boli coronariene, depresie, sau care au suferit un atac cerebral, au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu demenţă.

„Indivizii ce suferă atât de afecţiuni oftalmologice cât şi sistemice au un risc mai mare de apariţie a demenţei comparativ cu cei care suferă doar de o afecţiune oftalmologică sau sistemică", au subliniat cercetătorii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările