Premieră în România: gemeni identici salvaţi printr-o operaţie laser în uter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gemenii identici împart aceeaşi placentă FOTO National Geographic Channel
Gemenii identici împart aceeaşi placentă FOTO National Geographic Channel

O afecţiune rară face ca gemenii să-şi transfere unul altuia sânge prin intermediul placentei, iar riscul de deces este foarte mare. Printr-o intervenţie minim invazivă, medicul Hadi Rahimian a reuşit pentru prima oară în România să salveze viaţa a doi gemeni cât timp erau încă în uter.

Operaţia cu laser a fost realizată asupra unor gemeni aflaţi încă în burta mamei de către medicul Hadi Rahimian, unul dintre puţinii specialişti care realizează intervenţii fetale în România, în cadrul Spitalului Băneasa.

Gemenii identici sufereau de o tulburare rară, numită „sindrom transfuzor-transfuzat“, care se traduce prin transferul de sânge de la un făt la celălalt prin intermediul placentei comune. De fapt, gemenii identici primesc cantităţi inegale de sânge placentar, având drept rezultat dezvoltarea lor diferită. În mod normal, cu toate că au în comun aceeaşi placentă, circulaţia fiecărui geamăn este separată. În sindromul transfuzor-transfuzat, se formează legături între vasele de sânge placentare, permiţând sângelui să circule de la un făt la altul. 

Dacă aceste anastomoze sunt inegale, se poate dezvolta un transfer semnificativ de sânge de la un geamăn, numit donator sau transfuzor, către celălalt geamăn, numit primitor sau transfuzat. Ca urmare, un copil va primi prea mult sange, iar celălalt prea puţin.

Operaţia, singura şansă la viaţă

Dacă acest sindrom nu este tratat, riscul ca ambii copii să moară în uter este foarte mare, de 60-100%, în special când afecţiunea este prezentă la mai puţin de 20 săptămâni de sarcină.  Dacă mama este însă diagnosticată la timp, se poate efectua un tratament intrauterin care poate salva viaţa copiilor.

Astfel, operaţia cu laser, numită fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare, a fost singura şansă la viaţă pentru cei doi băieţi. Intervenţia este minim invazivă şi a durat două ore.

Acest tip de tratament se poate efectua doar în centre de medicină fetală de către specialişti cu pregătire amplă în acest domeniu. Studiile efectuate în centre fetale de renume din SUA au arătăt o rată de supravieţuire de 80-85% pentru unul din gemeni şi de 65-70% pentru ambii copii.

„Un fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o cameră video miniaturală la capătul lui, este introdus prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului în cavitatea amniotică a fătului primitor. Fetoscopul permite examinarea directă a vaselor de sânge de pe suprafaţa placentei şi identifiarea anastomozelor vasculare anormale”, explică dr. Rahimian, directorul medical al Spitalului Băneasa. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite